x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Portocaliu coclit

Portocaliu coclit

de Valentin Nicolau    |    21 Mai 2012   •   14:31

Facand cateva drumuri prin tara, am vazut spectacolul jalnic al panourilor electorale, sloganurile ridicole cu care candidatii isi imbie alegatorii sa mai fie fraieri o data si sa-i voteze. Mutrele seamana intre ele, pesemne ca exista o tipologie a smecherului de partid care e impins in fata sa ciordeasca pentru gasca in numele sforaielilor despre democratie si gospodarirea bunului comun.

Pozele cele mai impunatoare sunt cele de grup, unde liderul de la centru garanteaza pentru candidatul local. Fetele radioase si privirile smechere ale candidatilor contrasteaza cu mizeria si ruina strazilor, a spatiilor publice. Un spectacol sordid, dar obraznic in care ti se spune: "te vom mai jupui o data, cetatene!' Afisele, banerele, oricare ar fi ele, arata ca niste rufe scrobite de parada, intinse pe sarmele dintre stalpii sui, scoase pe gardurile paraginite ale patriei. Aroganta contra bun simt.

Cele mai ofensive si sigure de izbanda sunt ale USL, lasand parca sa se auda deja ritmurile triumfaliste ale unei victorii scontate, dar care nu se va realiza pe seama unei dispute politice, ci va fi doar consecinta inca unui vot negativ. Urmeaza violetul in nuanta perfida, ce pune pe ganduri de prea multul "popular' care umple bombastic strigaturile de campanie, facandu-le sa sune ca niste cutii goale de conserva, rostogolite de niste baieti dibaci in promisiuni desarte.

Obisnuit cu violenta vizuala din campaniile trecute, mi-a luat ceva timp sa descopar PDL, travestit acum in culori si forme noi, numele partidului aparand abia lizibil undeva in marginile cearsafurilor electorale. Rusinea sau, mai degraba, frica i-a facut sa se lepede de culorile traditionale, de liderii de la centru care alta data cautionau in avans furaciunile programate ale candidatului bastinas, numit vataf pe tarlaua stapanului Basescu.

De numele PDL, candidatii s-ar debarasa fara ezitare, numai ca pe buletinele de vot va fi si el inscris. Speranta le sta in faptul ca, in schimbul catorva bancnote, amaratul cu drept de vot isi va face semnul crucii, va scuipa in san, dar va pune stampila acolo, multumind ca are cu ce sa-si cumpere paine o saptamana sau tuica pentru o seara. Cea mai surprinzatoare mascare este, insa, renuntarea la culorile traditionale. Camuflajul este in verde, nuanta nevinovata, dar atat de contrastanta cu cea pe care romanii au vazut-o in anii jafului national.

Viata noastra in alb si negru, in care blondul a dominat, s-a imbacsit de mizerie politica. Culorile putrezesc, spoielile incearca amagiri de-o campanie, doar ca cine a mai ramas vertical si cu capul pe umeri in tara asta nu are cum sa fie pacalit: portocaliul a coclit in maro!

×
Subiecte în articol: editorial