x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Porumboiu şi Lăcătuş nu au nevoie de translatori

Porumboiu şi Lăcătuş nu au nevoie de translatori

de Dan Dumitrescu    |    31 Oct 2009   •   00:00

Adrian Porumboiu este în esenţă un rebel.Şi-a gândit întotdeauna viaţa pe cont propriu, refuzând natural modelele sau reţetele convenţionalului monoton. Nici prietenii şi nici duşmanii nu pot miza vreodată pe reacţiile lui Adrian Porumboiu. Omul este imprevizibil şi acţionează în consecinţă. Refuză calificativele arbitrare. Acceptă doar confruntarea cu propriile reuşite sau eşecuri. Îi respectă pe cei care ştiu să păstreze distanţa regulamentară faţă de zona deciziilor care-l privesc personal. Nu iartă în schimb bâzâitoarele care forţează aterizarea fără nici o treabă în ciorba sa. Adrian Porumboiu poate fi considerat un cusurgiu. Dar un cusurgiu care nu alterează aiurea vecinătăţile.

Arbitrul care a fost Adrian Porumboiu a funcţionat bine. Chiar şi în interiorul elitei pe care a frecventat-o a ocupat un loc de frunte. După ce a fost înmatriculat sub titulatura de "fostul mare arbitru internaţional", Adrian Porumboiu a intrat în afaceri. Încercarea sa de a industrializa rudimentul agricol din Moldova a reuşit, i-a adus profit. Omul s-a chivernisit bine, a găsit antidotul secetei tradiţionale în Moldova şi a ajuns astfel unul dintre pricopsiţii zonei. Porumboiu putea să-şi finanţeze din belşugul agonisit o linişte de toată frumuseţea. Dar a ratat trofeul traiului aşezat atunci când a decis să-şi facă echipă de fotbal la Vaslui. Nu ştiu cum şi-o fi justificat Adrian acest capriciu în faţa familiei.

Şi mai ales în faţa fiului său, Corneliu Porumboiu, regizor de talent care vizează alte trofee, care vizează Oscaruri autentice. Nu ştiu şi nici nu mă interesează. Nu vreau să forţez şi eu aterizarea în ciorba altuia.

Rămân aşadar la fotbal şi la observaţia concretă că Adrian Porumboiu îşi cheltuieşte banii şi liniştea pentru ca Vasluiul să aibă echipă în prima ligă. Iar la această echipă a Vasluiului a fost adus de curând Marius Lăcătuş. Întâmplarea face, şi zic deocamdată doar întâmplare, ca, de la venirea lui Marius, echipa să obţină trei victorii în campionat şi una în optimile Cupei României. Aceste succese au readus Vasluiul în atenţia comentatorilor. Oamenii cu scaun la cap le consemnează ca atare şi aşteaptă să constate dacă arderea este una de durată sau avem de-a face cu un foc de paie. Ipochimenii sărăciţi de duh se avântă însă cu aplomb.

Şi cum altcumva decât înghiţind cu plută cu tot zvonurile de larg consum, zvonuri pe care apoi le regurgitează ca pe dezvăluiri de senzaţie. Cei care-l acuză pe agricultorul Porumboiu că şi-ar planta fotbaliştii la echipă sau pe Marius Lăcătuş că ar fi un antrenor de plastilină dau cu aspicu-n fasole într-o mare veselie. Pentru că şi Adrian Porumboiu şi Marius Lăcătuş frecventează notorietatea. Îşi asumă deschis poziţiile pe care se situează. Nu au nevoie de traducători şi nici de virgule între subiect şi predicat. Iar faptul că personalitatea lor îi complexează pe micuţi nu are nici o legătură cu fotbalul.

×
Subiecte în articol: editorial