x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "Poveste din Cartierul de Est"

"Poveste din Cartierul de Est"

de Valentin Stan    |    08 Iun 2006   •   00:00
"Poveste din Cartierul de Est"

Ahaaaa! Aflase si Presedintele ca se merge spre independenta Kosovo si nu e buna solutia asta si pentru Transnistria? Bine ca nu a aflat dupa moartea Moldovei, la care punea cu sarg umarul, fara sa stie!

Astazi m-am gandit sa va spun o poveste. Sigur, l-am parafrazat pe Leonard Bernstein, fiindca povestea mea se intampla undeva in Est (nu in Vest), intr-o tara cu numele Romania. Creatia lui Bernstein, "Poveste din Cartierul de Vest" (West Side Story), unul din cele mai de succes musical-uri ale tuturor timpurilor, ne vorbeste despre soarta tragica a doi tineri care repeta destinul vesnicilor indragostiti Romeo si Julieta. Caci, asa cum bine stiti, probabil, se poate muri si din dragoste! Cateodata, din prea multa dragoste!

Presedintele Romaniei, de pilda, este foarte indragostit de Moldova de peste Prut! Presedintele vrea sa rezolve problemele Moldovei! Vrea sa pacifice Transnistria, regiunea separatista care a provocat frisoane in toate cancelariile europene. Dar Presedintele e o fire iubareata, in general. El iubeste si Serbia! Si vrea sa rezolve si problemele Serbiei! Cea mai mare problema acolo este provincia Kosovo! Statutul Kosovo este subiect de negociere pentru comunitatea internationala, SUA, Franta, Marea Britanie, Germania, Rusia, Italia, ONU, NATO, UE si multi altii. Evident, cu cei doi actori la masa, Serbia si reprezentarea albaneza a Kosovo!

Presedintele nu vrea ca provincia Kosovo sa se rupa de trupul Serbiei. Si nu vrea nici ca Transnistria sa se rupa de trupul Moldovei. Asa ca, la 6 decembrie 2005, conform comunicatului oficial, Presedintele Romaniei a declarat urmatoarea "poveste":

"Chisinaul trebuie sa dobandeasca controlul politic asupra intregului teritoriu (...) Va pot spune ca, in acest sens, am avut o discutie foarte lunga si cu secretarul de stat Condoleezza Rice, legat de solutia pentru Kosovo. Noi nu vedem o solutie care ar putea sa fie de alt tip decat cea pentru Transnistria. (...) In Kosovo trebuie sa se creeze un precedent favorabil rezolvarii problemei transnistrene, din punct de vedere al comunitatii internationale".

Vedeti? Presedintele voia aplicarea unei solutii Kosovo in Transnistria! Ati inteles de ce! Fiindca, iata, Kosovo urma sa ramana la Serbia si Transnistria urma sa ramana la Moldova! Ce iubire clarvazatoare! Si le-o spunea americanilor in fata! Numai ca americanii aia din tara lui West Side Story aveau alta poveste de spus! Subordonatul doamnei Rice, subsecretarul pentru afaceri politice in Departamentul de Stat, Nicholas Burns, anunta viziunea institutiei sale, intr-o audiere in Senatul SUA, la 8 noiembrie 2005 precizand:

"Daca albanezii din Kosovo aspira la independenta, aceasta este cea mai mare oportunitate ca sa-si sustina cauza in fata lumii, cum ca, daca devin independenti, va trebui sa se poata guverna eficient. (...) Le-am precizat clar ca independenta trebuie castigata". Adica, doamna Rice si ai ei mai ca optau pentru independenta Kosovo!!! Pai, daca americanii vor independenta Kosovo, cum ramane cu teza Presedintelui ca solutia pentru Kosovo nu poate "sa fie de alt tip decat cea pentru Transnistria"? Asadar, cu voia americanilor in Kosovo, dezmembram Moldova?

Dar cand Presedintele a vorbit pe 8 decembrie cerand solutia Kosovo, pentru Transnistria, el nu stia de audierea lui Burns din 8 noiembrie, in Senatul SUA, cand diplomatul american vorbea dezinvolt despre independenta Kosovo, prezentand-o ca pe o optiune viabila pentru SUA?

Sa vedeti trasnaie! La numai cateva zile dupa ce Presedintele a vorbit despre solutia Kosovo, pentru Transnistria (crezand ca americanii nu vor da independenta Kosovo), Modest Kolerov, seful Directiei Presedintiei ruse pentru Relatii Interregionale si Culturale, a preluat cu entuziasm ideea Presedintelui Romaniei, conform Rador:

"Cred ca le va fi dificil tuturor celor care, din punct de vedere politic, nu juridic, se pronunta impotriva reglementarii, sa spuna «Kosovo e bine, Transnistria nu e bine». Aici, fara indoiala, deciziile trebuie luate pe baza unor principii comune, nu sa se bazeze pe standarde duble. Precedentul Kosovo va avea un rol urias atat in plan juridic, cat si politic". (vezi RADIO ROMANIA ACTUALITATI, 13 decembrie 2005, ora 22:21)

Rusul a preluat exact ideea Presedintelui, cu o diferenta. El stia exact care e pozitia SUA in problema Kosovo! Voronin, speriat, a reactionat imediat, respingand modelul Kosovo pentru Transnistria! Transnistrenii, in schimb, au cerut solutia Kosovo pentru Transnistria!

Ce-i ramanea de facut Presedintelui? In comunicatul sau oficial, din 17 februarie 2006 se preciza: "Solutia Kosovo nu poate fi aplicata oricarei zone de conflict inghetat". Ahaaaa! Aflase si Presedintele ca se merge spre independenta Kosovo si nu e buna solutia asta si pentru Transnistria? Bine ca nu a aflat dupa moartea Moldovei, la care punea cu sarg umarul, fara sa stie! Ce ti-e si cu dragostea asta! Ucide, nu gluma! Si cand ma gandesc cat de tare iubeste Presedintele Romania!
×