x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Premierul, la Parchet!

Premierul, la Parchet!

de Ion Cristoiu    |    30 Noi 2005   •   00:00

"Premierul a inchis usa in urma lui asa cum a deschis-o. In calitate de martor. Neimplinirea zvonului ii va fi dezamagit pe vanatorii de senzational. O adevarata stire ar fi fost daca primul-ministru s-ar fi pricopsit cu patalamaua de invinuit. Dar asa, doar martor, ce mare lucru?! Ei bine, e un mare lucru. Mare de tot. In cel putin doua planuri: 1. In planul bataliei dintre Palate 2. In plan politic general"

Calin Popescu Tariceanu s-a infatisat ieri la Parchetul General in calitate de martor pentru a depune in cazul Rompetrol. De cateva zile circulau prin Bucurestii tuturor zvonurilor soapte ca premierul va intra martor si va iesi invinuit. N-a fost asa.

Premierul a inchis usa in urma lui asa cum a deschis-o. In calitate de martor. Neimplinirea zvonului ii va fi dezamagit pe vanatorii de senzational. O adevarata stire ar fi fost daca primul-ministru s-ar fi pricopsit cu patalamaua de invinuit. Dar asa, doar martor, ce mare lucru?! Ei bine, e un mare lucru. Mare de tot. In cel putin doua planuri:

1. In planul bataliei dintre Palate

Nu stim cum s-a ajuns pana aici. Pana la convocarea lui Tariceanu la Parchet. Lipsesc datele care sa ne indreptateasca a afirma ca momentul a fost rodul unor manevre cotroceniste. Daca exista o contributie a Cotroceniului la aceasta convocare, nu-i greu de sustinut ca ea a constat in crearea posibilitatii. Procurorii sunt la mana lui Traian Basescu. Gratie Curtii Constitutionale, care, preocupata exclusiv de propriile interese, a lasat drept constitutional din Pachetul de Legi ale Justitiei tocmai articolul profund anticonstitutional - prin care numirea procurorilor depinde de seful statului.

Noua situatie a procurorilor ii face vulnerabili la presiunea politicului. Nu credem ca Traian Basescu a riscat o interventie la Parchet prin care Tariceanu sa fie expres convocat la ancheta. Credem insa ca, prin raceala cu vadite note de ostilitate fata de premier, presedintele a dat un soi de Foc verde subinteles Parchetului in ce priveste chemarea lui Tariceanu. Bravi functionari postdecembristi, procurorii au priceput ca nu li se va intampla nimic rau daca-l taraie nitel pe domnul premier pe la Parchet. Ba chiar, la o adica, s-ar putea pricopsi si cu o medalie. Pentru cutezanta de a fi independenti!

Indiferent de culisele afacerii, simpla venire a premierului la Parchet e in masura sa-i mai erodeze capitalul electoral si asa zdrentuit.

Uriasa mediatizare a momentului a facut sa ajunga pana la milioanele de alegatori stirea ca premierul Tariceanu a fost chemat la Parchet. Fireste, a fost chemat ca martor si a iesit tot ca martor. Opinia publica nu opereaza insa cu complexitati. In nebuloasa juridica din teasta omului simplu, martor, invinuit, acuzat, condamnat, tot una e. El stie una si buna: Tariceanu a fost chemat la Parchet!

Si cum, in ultimele luni, a fi chemat la Parchet fie si ca martor intr-un proces de coruptie e perceput ca fiind implicat in coruptia mare, ideea intrata in capul romanilor e urmatoarea: Calin Popescu Tariceanu a facut el ceva rau, ca doar nu l-or fi chemat la Parchet de florile marului!

Din acest punct de vedere, momentul de ieri e un nou pas intr-un proces care convine Palatului Cotroceni: subrezirea lui Tariceanu si a gruparii acestuia din PNL. In nici un caz, Cotrocenii nu si-au dorit ca premierului sa i se transforme calitatea din martor in invinuit. Pentru ca presedintele n-are nici un interes in prabusirea Guvernului acum, in toiul iernii. Dimpotriva, domnia-sa are interes in supravietuirea Guvernului. A unui Guvern pe duca. Mult mai bine e tinut in frau un premier muribund politic decat un premier nou, pe care e cam greu sa-l iei la mustrat asa, netam-nesam.

2. In plan politic general

Convocarea la Parchet a unui premier in exercitiu e o premiera postdecembrista. Si, daca nu ma insel, o premiera in istoria moderna a Romaniei. Faptul a fost posibil pe fondul disensiunilor din Coalitie si al razboiului dintre Palate.

Indiferent de motive insa, faptul ramane fapt. Si, adaugat anchetei CSM, ale carei rezultate vor fi date publicitatii maine, dosarul de anchetare a casei lui Traian Basescu, autosesizarea DNA in cazul Monica Macovei, convocarea lui Tariceanu la Parchet e un moment de excelenta al democratiei noastre postdecembriste.

Un nou moment de spargere a tabuurilor mostenite din vremurile ceausiste, un moment care creeaza un precedent benefic pentru realizarea practica a independentei Justitiei.

Fara sa si-o propuna, poate chiar fara sa vrea, Alianta si-a indeplinit una dintre fagaduintele majore din campanie.
×
Subiecte în articol: tariceanu editorial martor parchet