x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Președinte de stat degeaba

Președinte de stat degeaba

de Sabina Iosub    |    19 Noi 2018   •   08:10
Președinte de stat degeaba

Mai sunt două săptămâni și aniversăm o zi mare! 4 ani de la primul șoc! 1.461 de zile! 3 ani normali și unul bisect de când președintele abia ales al României,  înalta, tăcuta și presupus solida speranță a țării, pleca în vacanță în Florida!

Ați uitat? Nu m-aș mira, au mai fost de atunci câteva deplasări spre Florida, Tenerife, munte, mare, golf și… am pierdut șirul vizitelor de stat aiurea prin lume și remarcate doar pentru rochiile doamnei președintelui. Sigur nu ați uitat șocul veștii! S-a aflat de plecare când nou-alesul era în avion peste Atlantic. Recunosc, pe mine m-a apucat râsul! Eram reporter când Klaus Iohannis se chinuia să ajungă premier și aveam de atunci niște bănuieli cam cum gândește. M-a șocat însă șocul (sic) înfocaților adepți, mulți dintre ei jurnaliști. Nu știau ce scuză să-i mai găsească pentru vacanța în perioada pe care foștii președinți americani o numesc cea mai grea a noului ales! Ba că oboseala campaniei, ba că n-a fost învestit, ba că o baie de soare la Miami înainte de jurământ are în spate nu cremă de soare, ci o profundă gândire strategică de a da un semnal președintelui Obama. De parcă cei de la Casa Albă nu aveau altă treabă decât să crească încasările în turism! 

Era însă a doua oară în câteva săptămâni când Iohannis și Obama erau puși pe picior de egalitate de câțiva jurnaliști. Prima dată, imediat după înfrângerea lui Ponta, asemuită cu prima alegere a lui Obama! O comparație de neuitat! 

Asta, dar și alte două evenimente m-au făcut să-mi aduc aminte de momentele de acum 4 ani. Primul eveniment, rezoluția din Parlamentul European, a scos din nou la iveală dublul discurs al președintelui. La Strasbourg spunea că e anormal să se voteze o rezoluție împotriva unei țări înainte ca aceasta să preia peședinția Consiliului Uniunii. La București, săptămâna asta, i se părea chiar firesc!

Al doilea eveniment e legat de familia Obama. Are și propaganda ironiile ei. În ziua în care doamna Iohannis se ascundea în agenda altfel laxă a soțului ca să nu dea explicații procurorilor în sulfuroasa epopee a caselor, se lansa global cu un succes enorm cartea fostei Prime Doamne a Americii, Michelle Obama. Asta da comparație! Ratată însă de jurnaliștii “entuziaști” de acum câțiva ani. 

Pe lângă schi (golf n-am încercat) mai am ceva în comun cu președintele: ne place America! Iar americanii au o vorbă numai bună de motto pentru primul mandat. “Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me”.

×