x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Presedintele Basescu se pregateste de Referendum!

Presedintele Basescu se pregateste de Referendum!

de Ion Cristoiu    |    07 Feb 2007   •   00:00
Presedintele Basescu se pregateste de Referendum!

Dincolo de aceste aspecte, aceasta nota comuna a Oastei Cotrocenesti ne lasa sa intelegem de ce se straduieste Traian Basescu sa incalce Constitutia, cerand Procurorilor deschiderea unor dosare deja rezolvate. Pentru a-i intari in ochii Poporului imaginea de Arhanghel al luptei impotriva Coruptiei dand cu palosul in Hidra Coruptiei!

Dupa ce n-a venit luni la Cotroceni, fara sa catadicseasca a da un Comunicat - expresie clara ca pentru el Presedintia e un fel de WC din gara - Traian Basescu a picat la Bilantul DNA, pentru a cere procurorilor redeschiderea unor dosare deja rezolvate, precum Bancorex, Banca Agricola, Tigareta II.
O asemenea solicitare, dublata si de indicatia ajungerii pana la responsabilii politici ai afacerilor respective, surprinde din doua motive:
a) Traian Basescu vorbeste de funie in casa spanzuratului.
Daca e vorba sa se redeschida dosarele grele ale jafului national, pentru a deslusi responsabilii politici, atunci e musai sa se inceapa cu Dosarul Flota. La fel de pagubas pentru avutia nationala ca si dosarele Bancorex, Tigareta II. La fel de musamalizat din interese obscure. Cu aceleasi trimiteri la niveluri politice inalte, ba chiar foarte inalte, avand in vedere ca principalul responsabil de prapadirea Flotei e chiar Traian Basescu.
b) Presedintele a incalcat din nou grav Constitutia, amestecandu-se nepermis in activitatea Parchetului, dand indicatii publice cine si cum sa fie anchetat.
La lunga lista de motive pentru suspendare, PSD ar putea trece linistit si momentul de marti, 6 februarie 2007. Momentul cand Traian Basescu a demonstrat din nou, ba chiar mult mai convingator ca altadata, ca Legea fundamentala e pentru el o bucata de hartie de sters la fund.
Primul motiv se dovedeste mai putin surprinzator decat s-ar parea.
Traian Basescu si-a facut din demagogia catavenciana un fel de a trai.
Nu e intaia oara cand are tupeul de a-i acuza pe altii de ceea ce domnia sa e vinovat cu ochiul liber. Al doilea motiv ar putea starni o oarecare nedumerire.
Te-ai astepta ca acum, in preajma votului din Parlament, domnia sa sa fie mai prudent cu incalcarea Constitutiei, cu gesturile autoritariste, cu atacarea partidelor si, in general, cu datul din gura. Domnia sa nu lasa impresia ca ar simti nevoia unei astfel de autocenzuri. Dimpotriva. De cand s-a anuntat initiativa suspendarii, Traian Basescu se da de ceasul mortii pentru a oferi noi si noi argumente juridice acuzatiei de incalcare a Constitutiei. E nebun?
Nu. E doar smecher.
Explicatia noii incalcari a Constitutiei o gasim rapid in articolele vizitiilor sai din presa. Unii (putini) din tembelism, altii (cei mai multi) din interes (au fost plantati de Traian Basescu in posturi banoase si acum trebuie sa-i intoarca plata), toti se intrec in a schita o imagine de telenovela.

Suspendarea presedintelui nu e gestul iesit din comun al unei clase politice, exasperate de dezastrul unui presedinte care reuneste tot ceea ce au avut mai rau Carol al II-lea, Ion Antonescu, Nicolae Ceausescu si Nichita Hrusciov, ci actiunea unei coalitii oligarhice speriate de cruciada Cavalerului fara prihana de la Cotroceni.
Fireste, din punct de vedere moral, o astfel de campanie e abjecta:
a) Cei care denunta printre membrii coalitiei oligarhii din presa se fac ca uita o realitate: Ca ei publica - si nu pe gratis - exact in ziarele oligarhilor.
b) Impricinatii au denuntat cu tarie regimul PSD pentru incalcarea statului de drept.
E abject ca in cazul Idolului de la Cotroceni, nu numai sa nu-l critici, dar, mai mult, sa-i inalti ode pentru incalcarea Constitutiei.

Dincolo de aceste aspecte, aceasta nota comuna a Oastei Cotrocenesti ne lasa sa intelegem de ce se straduieste Traian Basescu sa incalce Constitutia, cerand Procurorilor deschiderea unor dosare deja rezolvate. Pentru a-i intari in ochii Poporului imaginea de Arhanghel al luptei impotriva Coruptiei dand cu palosul in Hidra Coruptiei! Initiativa suspendarii se vrea identificata cu un asalt final si disperat al Hidrei impotriva Neinfricatului de la Cotroceni.
Dar Fat-Frumosul nostru, cel de toate zilele, ii va veni de hac! In orgasmele de bucurie ale Zitelor din presa.
Imaginea asta, la care lucreaza din plin Sectia de presa si propaganda a Comitetului Central de la Cotroceni, face deloc surprinzatoare noua incalcare a Constitutiei.
Traian Basescu stie ca Poporul roman e indiferent, in bezna lipsei de educatie civica, la ceea ce alte popoare ar fi extrem de atente: incalcarea statului de drept.
Acest Popor se va pronunta la Referendum. Traian Basescu se pregateste deja sa obtina aplauzele Poporului la Referendum.
Ale unui Popor care n-are nici o legatura cu democratia.

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial