x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Preşedintele candidează la Primăria Bucureşti

Preşedintele candidează la Primăria Bucureşti

de Ion Cristoiu    |    22 Mai 2008   •   00:00

Cînd simt nevoia de a planta într-un text analitic, de regulă fad, stafida unei referinţe culturale, comentatorii democraţiei postdecembriste invocă faimoasa întrebare a Cetăţeanului Turmentat, Eu... pentru cine votez? pentru a da seamă de confuzia alegătorului rătăcit în puzderia de oferte electorale.



Cînd simt nevoia de a planta într-un text analitic, de regulă fad, stafida unei referinţe culturale, comentatorii democraţiei postdecembriste invocă faimoasa întrebare a Cetăţeanului Turmentat, Eu... pentru cine votez? pentru a da seamă de confuzia alegătorului rătăcit în puzderia de oferte electorale. Conştient că profit de un clişeu, voi spune că bucureştenii se află acum, la mai puţin de două săptămîni înaintea alegerilor locale, în ipostaza Cetăţeanului Turmentat. Chiar şi cei care, spre deosebire de binecunoscutul personaj caragialean, n-au mintea înceţoşată de amestecul bere-vin se întreabă dramatic: Eu... pentru  cine votez? Cetăţeanul Turmentat nu ştia pentru cine să voteze chiar în timpul scrutinului, pentru că avea de optat între doi candidaţi ai două formaţiuni diferite.

Cetăţeanul bucureştean se întreabă Eu... pentru cine votez? dintr-un alt motiv. El se vede obligat să aleagă între doi candidaţi ai unei singure formaţiuni: Partidul Democrat-Liberal. Aceasta, deoarece la nici cîteva zile de la debutul campaniei, pe lîngă candidatul oficial, Vasile Blaga, şi-a afişat pretenţia de a candida în numele PD-L însuşi preşedintele României: Traian Băsescu. Toţi comentatorii sînt de acord asupra unui adevăr cu tărie de axiomă: preşedintele României s-a implicat pînă-n gît în campania pentru Primăria Bucureştilor de partea unei formaţiuni: Partidul Democrat-Liberal.

Am scris şi noi de pe poziţii contestatare că Traian Băsescu se implică în alegerile locale. După ce-am urmărit însă taifasul de bodegă de luni seara de la Realitatea TV simţim nevoia unei rectificări: preşedintele României nu se implică în campania electorală. Preşedintele României participă la campania electorală pentru Primăria Bucureşti ca un candidat al PD-L, în paralel cu Vasile Blaga, candidatul oficial!

Implicarea preşedintelui în campania electorală are un înţeles simplu. Ar însemna că o dată sau, hai să-i spunem, de două ori, şeful statului, interogat fiind de jurnalişti pe cine ar sprijini dintre candidaţi, să răspundă: pe Vasile Blaga.

Traian Băsescu nu se rezumă la un astfel de gest, oricum anticonstituţional. Traian Băsescu s-a angajat cu întreaga-i personalitate în bătălia care e campania electorală.

Luni seara la I-Realitatea TV, cum am văzut că-i spun unii pe forumuri postului patronat de Părintele FNI, Traian Băsescu a stăruit îndelung asupra realizărilor sale ca primar de Bucureşti, punînd Viagra în realizări, să pară mai virile, şi apă chioară în nereuşite, să pară  mai mici.

Aşa ceva face însă un primar în exerciţiu care candidează la un nou mandat. Din cîte se ştie, Adrian Videanu nu mai candidează. Asta înseamnă că locul domniei sale l-a luat Traian Băsescu, care reuşeşte astfel să fie, în campania pentru locale, nu numai candidat, dar şi primar în exerciţiu al Capitalei. Sub acelaşi semn al participării la locale în postura de candidat, Traian Băsescu l-a atacat violent pe Sorin Oprescu, principalul adversar al candidatului PD-L. Un gest aberant din partea unui preşedinte de Republică, obligat de fişa postului să rămînă departe de ciorba de tărîţe a unei confruntări electorale pentru Primăria Bucureştilor. Un gest firesc din partea unui candidat la Primăria Bucureştilor: e absolut obligatoriu să-l atace pe cel situat pe primul loc în sondaje.
Prestaţia de la şueta tv de luni seara e unul dintre momentele de vîrf ale candidatului Traian Băsescu. La taclalele de la RRA din 6 mai 2008, domnia sa şi-a prevestit  stilul de campanie: atacarea adversarilor pentru mobilizarea electoratului captiv.

Duminică, 11 mai 2008, la ieşirea din restaurant, i-a atacat pe principalii adversari de la locale. S-a dus să vadă ce-i cu drumeagul de la Lainici, pentru a-i da un ghiont lui Ludovic Orban. Nu întîmplător, Realitatea TV l-a programat în hotarele Meciului secolului, acel montaj literar-artistic kitsch dedicat campaniei pentru Bucureşti. Dat fiind că e vorba de Cel mai iubit fiu al salariaţilor FNI, Traian Băsescu n-a fost urcat în ring, precum ceilalţi candidaţi, să stea ca proasta în tîrg în costum într-un spaţiu circulat de june cărora li se văd chiloţii. Dar întreg dialogul – inclusiv întrebările şi comentariile jurnaliştilor – respira un autentic aer de voioşie  electorală. Astfel că bucureştenii se vor întreba la 1 iunie 2008:

"Eu... pentru cine votez dacă pun ştampila pe Vasile Blaga? Cu Traian Băsescu?!‘‘

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial