x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Presedintele cheama poporul sa-i faca lui Tariceanu: sac!

Presedintele cheama poporul sa-i faca lui Tariceanu: sac!

de Ion Cristoiu    |    20 Sep 2005   •   00:00

Premierul n-a fost de acord cu Parlamentul unicameral, idee lansata de Traian Basescu de peste Ocean. Pentru a-l pune la punct, Traian Basescu a anuntat ca va convoca un Referendum.

Clasa politica autohtona e in fierbere. Se discuta pro si contra Parlamentului unicameral. Se fac estimari in ce priveste opinia poporului roman. Se fac, evident, si scenarii.

Cand se intampla o tulburare a vietii obisnuite, specialistii se intorc la starea anterioara, pentru a descoperi de unde a pornit totul. Ciuma neagra, care a durat aproape un secol, intre 1347 si 1440, decimand jumatate din populatia Europei, a pornit de la o intamplare banala: acostarea unei nave la Messina (Italia) in octombrie 1347. Echipajul se contaminase in Asia Mica.

Jucandu-se cu "Ce-ar fi fost daca…", istoricii se intreaba ce s-ar fi intamplat daca nava cu pricina s-ar fi scufundat pe drum? Sau daca macar ar fi esuat pe un alt tarm? Europa de azi ar fi aratat altfel.

Pentru Romania lui 2005, tulburarea cu Parlamentul unicameral e la fel de nenorocita ca si Ciuma neagra pentru Europa Evului Mediu. Sunt o mie si una de probleme grave ce-si asteapta rezolvarea pentru ca viata cetateanului de rand sa nu se inrautateasca: de la votarea si implementarea legilor integrarii pana la solutionarea uriaselor dificultati provocate de inundatii.

In acest context, clasa politica se ocupa de raspunsul la intrebarea: avem sau nu nevoie de Parlament unicameral?

Cum s-a ajuns la aceasta tulburare fantezista, absolut paralela cu adevarata agenda a tarii?

Cum s-a mai ajuns de atatea ori in Romania ultimului timp: din pura intamplare.

Asa cum a explicat Traian Basescu, declaratia despre nevoia Parlamentului unicameral n-a fost una oficiala, un statement, cum ii zic americanii. A fost o explicatie data unui roman din diaspora care l-a intrebat, in hotarele unei intalniri de la New York, daca se poate modifica Constitutia, astfel incat romanii din strainatate sa aiba reprezentanti in Parlament. Presedintele i-a raspuns ca nu poate fi revizuita Constitutia doar pentru o astfel de motivatie. Ar fi insa o solutie. Prevederea cu diaspora sa fie introdusa cand se va revizui Legea fundamentala, pentru a introduce Parlamentul unicameral.

La Bucuresti, fara a se sti contextul si, mai ales, fara a se verifica seriozitatea intentiei prezidentiale, s-a declansat furtuna. Printre cei care au zis nu s-a numarat si Calin Popescu Tariceanu.

Traian Basescu nu i-a raspuns de peste Ocean. N-avea de gand sa-i raspunda nici macar la intoarcerea pe Otopeni.

Dovada?

Desi declaratia de presa s-a referit si la afacerea Bechtel, despre controversa cu unicameralismul nu s-a zis nici macar o virgula.

Incheindu-si statementul, presedintele a dat sa plece. Un reporter mai indraznet si pe faza a reusit sa-i ceara precizari si-n legatura cu declaratiile de politica interna. Traian Basescu a ezitat. Si-a dat insa seama ca e in direct si ca un refuz ar da prost la poporul roman, care-l stia franc. A admis sa raspunda la intrebarea despre Parlamentul unicameral.

A inceput insa prin a explica contextul aparte in care a fost pusa problema pe tapet. Semn ca ar fi vrut sa inchida discutia. Pe masura ce vorbea, se enerva tot mai tare. Ii aparea in aerul salii, intre microfoane si jurnalisti, chipul moale al lui Tariceanu. Si a sfarsit prin a declara ca va initia un Referendum. Pentru a-i dovedi premierului ca poporul e de partea presedintelui.

In loc sa puna mana pe telefon si sa-i zica premierului una de dulce, domnul presedinte convoaca poporul sa-i faca: sac!

Intrebari mai mult decat obligatorii:

Ce-ar fi fost daca romanul din diaspora n-ar fi ajuns la timp la intalnirea cu Traian Basescu?

Ce-ar fi fost daca reporterul de la Otopeni ar fi fost obligat sa-si stearga nasul cand presedintele isi incheia declaratia de presa?

Raspuns:

N-am mai fi avut Ciuma neagra care e, pentru Romania de azi, tulburarea cu Parlamentul unicameral!
×
Subiecte în articol: editorial unicameral