x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Preşedintele lui Florin Călinescu

Preşedintele lui Florin Călinescu

de Ion Cristoiu    |    13 Mai 2008   •   00:00

Un limbric de la Cotidianul lui Sorin Ovidiu Vîntu îl înjură pe Florin Călinescu pentru că îndrăzneşte să-l satirizeze, în serialul său de la PRO TV, "Anticamera", pe Tovarăşul de la Cotroceni. Urmînd atacului asumat de însuşi şeful statului, cel din Cotidianul ne obligă la o întrebare: Prin ce deranjează atît de tare serialul tv semnat de Florin Călinescu?



Un limbric de la Cotidianul lui Sorin Ovidiu Vîntu îl înjură pe Florin Călinescu pentru că îndrăzneşte să-l satirizeze, în serialul său de la PRO TV, "Anticamera", pe Tovarăşul de la Cotroceni. Urmînd atacului asumat de însuşi şeful statului, cel din Cotidianul ne obligă la o întrebare: Prin ce deranjează atît de tare serialul tv semnat de Florin Călinescu?

Oricît ar părea de aiurea, un răspuns ni-l dă momentul prezidenţial de duminică, 11 mai 2008. Un moment care, prin toate notele sale, îl identifică perfect pe chiriaşul din Deal cu Nelu Boerescu, preşedintele din serialul lui Florin Călinescu. Personajul imaginar de la PRO TV e un şef de stat care beneficiază de toate datele pentru a rămîne în istoria absurdului universal ivit din încăperea celei mai importante funcţii într-un stat pe mîinile unui ins cu năravuri de şef de grajd.

Anumite funcţii într-un stat modern sînt automat presupuse ca implicînd norme precise de comportament. De la un şef de stat care stă într-un Palat şi nu într-o baracă de ziler şi e plimbat prin Bucureşti cu alai de maşini blindate, vaiete de sirene şi motociclişti cu sclipiri de faruri, te aştepţi, inevitabil, la o prestaţie menită a impune un minim respect. Unic în istoria ţării, care a dat fel de fel de personalităţi ca şefi de stat, de la severul Carol I pînă la lipsitul de umor Ion Antonescu, Traian Băsescu a coborît preşedinţia la nivelul prestaţiei de bodegă din margine de drum. Aşa se explică de ce în preşedintele din serialul lui Florin Călinescu telespectatorii recunosc uşor pe preşedintele din viaţă: Traian Băsescu. Un personaj de un pitoresc stîrnind hohote de rîs prin contrastul dintre seriozitatea funcţiei şi năstruşnicia de bufon involuntar a comportamentului.

Celor familiarizaţi cu serialul lui Florin Călinescu le-a fost uşor să-l regăsească în preşedintele întîmplării de duminică, 11 mai 2008, pe preşedintele de ficţiune de pe micul ecran.

Simplul cetăţean, cel care plăteşte din greu impozite pentru ca Traian Băsescu să meargă la plajă cu elicopterul şi să-şi sufle nasul în ditamai viloiul, şi-l imagina pe domnul preşedinte lucrînd pentru ţară duminică după-amiază.
Ei bine, duminică după-amiază, domnul preşedinte s-a dus la cîrciumă. Nu e o noutate. Cîrciuma e masa de lucru a lui Traian Băsescu, acest Nicolae Ceauşescu chefliu. Noutatea constă că, în timp ce-şi punea la cale stomacul şi gîtlejul, domnul preşedinte a socotit că de momentul crăpelniţei sale duminicale trebuie înştiinţată şi naţiunea. Drept pentru care a pus mîna pe telefon şi a convocat, să-l aştepte pînă se satură, la uşa localului, o echipă tv de la Realitatea. Experienţa de pînă acum ne-a obişnuit cu şefi de stat aşteptaţi să dea declaraţii de presă la întoarcerea dintr-un voiaj politic major peste hotare sau la ieşirea din sala unei reuniuni de decizii cruciale.

Duminică, 11 mai 2008, istoria României, dar şi a lumii, a înregistrat o premieră: Un şef de stat aşteptat de o echipă tv să iasă dintr-o cîrciumă!

Cîrciumă în care şeful de stat i-a ars un chef.

Nu-i mai rămîne lui Florin Călinescu decît să imagineze o scenă în care personajul său e aşteptat de presă să iasă de la WC, încheindu-se la prohabul stropit.

×
Subiecte în articol: editorial stat preşedintele florin calinescu