x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Presedintele si-a facut praf imaginea

Presedintele si-a facut praf imaginea

de Ion Cristoiu    |    10 Mai 2006   •   00:00
Presedintele si-a facut praf imaginea

Luni, 8 mai, s-a putut inregistra una dintre cele mai interesante emisiuni ale anului. E vorba de emisiunea "In gura presei", realizata de Mircea Badea pe Antena 3.Am urmarit-o si, recunosc sincer, de mult n-am mai ras cu atata pofta.

Luni, 8 mai, s-a putut inregistra una dintre cele mai interesante emisiuni ale anului. E vorba de emisiunea "In gura presei", realizata de Mircea Badea pe Antena 3.
Am urmarit-o si, recunosc sincer, de mult n-am mai ras cu atata pofta. Istetul om de televiziune a sesizat, la o simpla ochire, comicul ivit din divortul absolut dintre editiile deja tiparite ale ziarelor si realitatea care, hachitoasa fiind, e gata oricand sa traga clapa ziaristilor. Mai precis, toate jurnalele de a doua zi isi trimisesera la tipar editiile, bazan-du-se pe stirea ca Traian Basescu va fi operat in tara.
La putin timp dupa plecarea ziarelor din tipografie, a venit stirea-bomba ca presedintele a plecat la un spital din Viena.
Care a dat peste cap tot ce urma sa citeasca publicul a doua zi dimineata in ziare.
Mircea Badea s-a amuzat si, evident, a provocat lacrimi de ras telespectatorilor, plecand de la proza bombastica fabricata de gazetarii care au luat in serios stirea initiala ca Traian Basescu se va opera in tara.
Toate ziarele au tinut sa scoata in evidenta decizia de a prefera un spital romanesc unuia din strainatate: "Operat in Romania", "Basescu a ales sa fie operat in tara", "Traian Basescu isi lasa hernia de disc pe mana medicilor romani".
Mai mult, siguri fiind ca Idolul lor de lut se va opera in tara, lustruitorii zilnici ai fundului prezidential s-au grabit sa-si umezeasca limbile. Decizia lui Traian Basescu sau, ma rog, ceea ce se credea a fi decizia lui Traian Basescu a primit conotatii electorale. Traian Basescu are incredere in medicii romani. Spre deosebire de ciocoii din PSD - scrie proprietarul unei asemenea limbi de catifea - , presedintele Traian Basescu a preferat bisturiul romanesc.
La cateva minute dupa ce astfel de prisnite erau aplicate spatelui prezidential, Traian Basescu pleca bine mersi la o clinica de la Viena.
Cum sa nu se amuze Mircea Badea?
Prostia e cu atat mai ridicola cu cat e slugarnica!
Lasand la o parte exercitiul lingusirii cu sclipici al presei portocalii de Cotroceni, accentul pus chiar si de ziarele independente pe optiunea operatiei in tara nu e intamplator.
Desigur, din punctul nostru de vedere, faptul ca un politician de la putere se opereaza in tara si nu in strainatate n-are importanta. Noi credem ca pentru un politician de la putere singurul lucru important e ceea ce face el practic pentru binele romanilor. Din acest punct de vedere, daca operatia din strainatate duce la o reintoarcere mai rapida a presedintelui la treburile tarii, e preferabila operatiei dintr-un spital romanesc.

In Romania lui 2006 lucrurile nu se pun insa asa. Romania lui 2006 sta sub semnul judecarii exclusive a omului politic dupa imagine si nu dupa ceea ce face el. N-are importanta, de exemplu, ca Monica Macovei n-a facut nimic pentru reformarea europeana a Justitiei. Are importanta din nefericire ca, urmare a unor complicitati de masa cu multi jurnalisti, dar si unei vocatii de demagogie catavenciana, guresa Monica Macovei trece mult mai bun ministru decat tacutul Vasile Blaga.
Aceasta prioritate a imaginii in dauna faptelor a fost introdusa si afirmata in Romania de Traian Basescu. Presedintele si-a axat aproape exclusiv politica pe cultivarea imaginii proprii.
Spriturile si geamparalele transmise in direct, declaratiile categorice de la talk-show-uri, deciziile imprevizibile, luatul tatelor de gat si condusul beat la volan l-au impus in ochii romanilor drept un presedinte care impartaseste viata omului simplu, dar mai ales a unui barbat dintr-o bucata, gata sa stea cu ochii deschisi in fata plutonului de executie.

Sub acest semn, ne-am fi asteptat ca Traian Basescu sa foloseasca momentul bolii pentru a intari aceasta imagine. Putea, de exemplu, sa apara glumind, cum sta bine unui barbat autentic, in fata camerelor de luat vederi. Putea sa ne transmita ca medicii il sfatuiesc sa mearga in strainatate, dar ca el le da cu tifla. N-a facut-o. Mai mult, s-a ascuns de ochii presei si a sters-o sa se opereze la Viena.
Sa nu-si fi dat seama Traian Basescu de efectele dezastruoase ale deciziei sale asupra imaginii la care a trudit atat de greu?
E greu de crezut.
Sunt doua ipoteze:
1. Traian Basescu s-a speriat de operatie mai ceva ca o cucoana de un soricel. Si atunci a dat dracului totul: pana si grija elementara a unui barbat de a nu trece drept muiere.
2. Traian Basescu a avut o criza de hernie de disc in urma unui accident rusinos, de care n-a vrut nici in ruptul capului sa se afle. Si atunci a preferat riscul de a fi acuzat ca se comporta ca un ciocoi dezvaluirii - posibile daca se opera in tara - imprejurarilor in care a avut loc accidentul.
Atat felul sau de pana acum, cat si aiureala zilei de luni ne inclina sa credem in a doua ipoteza.

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial tara