x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Preşedintele şi impostura regală

Preşedintele şi impostura regală

de Miruna Munteanu    |    25 Mai 2010   •   00:00

Nu-i rău că Traian Băsescu s-a lepădat, sâmbătă, de Satana - chiar dacă, între timp, s-or fi reîntovărăşit, fără urmă de ranchiună. N-ar fi grav nici că şeful statului este acum "înrudit spiritual" cu două caricaturi patetice ale aristocraţiei. După cumetria cu Bercea Mondialu', ştim deja că familia prezidenţială nu e prea selectivă cu anturajul...

Revoltător este, însă, faptul că preşedintele legitimează o uriaşă impostură. Paul Lambrino e la fel de îndreptăţit să se prezinte drept membru al Casei Regale a României pe cât ar fi Regele Cioabă sau "Alteţa Sa Imperială" Iulian. Nici o instanţă din lume nu poate schimba acest fapt, fiindcă dreptul dinastic nu-i totuna cu cel civil. Numai şeful dinastiei poate acorda sau retrage un asemenea titlu.

Pentru Casa de România, problema a fost tranşată cu două generaţii în urmă, pe timpul lui Ferdinand. Nici devenit monarh cu puteri absolute, Carol al II-lea nu s-a gândit să-şi recunoască fiul conceput după anularea căsătoriei cu Zizi Lambrino. Cu atât mai puţin să-l includă în linia de succesiune. Nepotul lui se fuduleşte, aşadar, cu un statut care îi este în realitate complet inaccesibil.

Că, de pildă, Cătălin Botezatu nu ştie acest lucru, nu e de mirare. S-a întâmplat şi la case mai mari. În noiembrie 2002, revista lunară a masonilor din Florida descria în detaliu ceremonia de iniţiere a "fratelui Paul", prezentat nici mai mult, nici mai puţin decât "viitorul rege al României". Abia după vreun an păcăleala a fost dată în vileag şi Paul Lambrino a rămas fără şorţuleţ. Ceea ce nu l-a determinat să-şi abandoneze vocaţia de-o viaţă: specularea snobismului şi ignoranţei jet-set-ului de mâna a doua.

Nimic surprinzător că parodia regală oferită de cuplul comic Paul şi Lia se bucură de mare succes la noua protipendadă bucureşteană. În fond, acest public este la rândul lui o pastişă grosolană după "lumea bună" de odinioară. Cine să sesizeze hazul nebun al aerelor princiare afişate de Lia născută Triff, fostă Belli şi poreclită de primul ei soţ (cu 40 de ani mai în vârstă ca ea) "La Trampa"? Protagonista "celui mai scandalos, murdar şi sordid divorţ din istoria oraşului San Francisco" - după cum scria, în 1991, cotidianul The Examiner. Mi se pare chiar normal ca duduile din Dorobanţi să privească admirativ la succesul acestei doamne - care cu siguranţă are mai multe în comun cu Bianca lui Bote decât cu Regina Maria.

Preşedintele nu are, însă, scuza ignoranţei. Şi nici nu poate fi străin de faptul că botezul de sâmbătă a semănat cu o şedinţă a conducerii PDL. De ce vrea Cotroceniul să valideze o impostură atât de stridentă? Poate pentru că Regele Mihai a refuzat să socializeze cu gaşca portocalie. Şeful statului nu uită şi nu iartă faptul că nu a fost invitat la ultima mare aniversare regală, deşi predecesorii săi au fost prezenţi.

Când nu poate avea originalul, preşedintele creează substitute: după un fals şi efemer partid "liberal" şi o alternativă proprezidenţială la PSD, acum ne propune, se pare, un ersatz de regalitate.

×
Subiecte în articol: editorial