x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Preşedintelui i-a ieşit atât de bine, de parcă el ar fi regizat totul

Preşedintelui i-a ieşit atât de bine, de parcă el ar fi regizat totul

de Ion Cristoiu    |    20 Iul 2009   •   00:00

Pe vremea când Traian Băsescu era atotputernic, Evenimentul zilei fusese poreclit oficiosul pentru zelul cu care-l lustruia număr de număr. Ca participant seară de seară la Sinteza zilei, ţin minte că ne făcuserăm un cal de bătaie din osârdia cu care ziarul ţinea să fie la înălţimea poreclei sale.

Din motive care-mi scapă, poziţia Evenimentului zilei faţă de Traian Băsescu s-a schimbat radical. Nu, nu a devenit mai obiectiv, aşa cum trebuie să fie un ziar care se respectă. Nici măcar anti-Băsescu pur şi simplu. A devenit  anti-Băsescu tendenţios.

Una dintre manifestările antibăsescianismului tendenţios constă în efortul de a-l prezenta pe  Traian Băsescu drept un candidat deja înfrânt.

Un efort pe care-l regăsim cu prisosinţă în relatarea momentului Tuşnad de Evenimentul zilei.
Sâmbătă, 18 iulie, Traian Băsescu a participat la Băile Tuşnad la cea de-a XX-a ediţie a Universităţii de Vară şi Tabără Studenţească "Tusvanyos", organizată de Fundaţia pro Minoritate din Budapesta şi de Consiliul tineretului maghiar din România. Despre acest moment, ziarul a scris astfel în ediţia sa de duminică:
"Ieri însă, băile calde (de mulţime de până acum - n.n.) au fost întrerupte de un duş rece. Prezent la Băile Tuşnad, preşedintele a fost huiduit la o întâlnire cu etnicii maghiari. Pe fondul unui cor de fluierături, Băsescu a reuşit cu greu să-şi ducă discursul mai departe. După această întâlnire s-a pregătit repede de plecare".

Nu e vorba despre un comentariu subiectiv, ci despre o relatare, formulă care se supune obiectivităţii. Dând cu ochii de ea, cititorul ziarului ar crede că sâmbătă, 18 iulie 2009, Traian Băsescu a suferit o lovitură cumplită. Pentru prima dată în cei cinci ani de mandat, mulţimile l-au fluierat. O lovitură atât de cumplită încât, descumpănit, Traian Băsescu a şters-o de la faţa locului. Duşmanii lui Traian Băsescu ar avea motive să chiuie de bucurie. Tiranul şi-a pierdut simpatia poporului român. Mircea Geoană şi Crin Antonescu şi-ar putea pregăti deja bagajele pentru Cotroceni. Din nefericire pentru Evenimentul zilei, secvenţele de la Tuşnad au fost difuzate de toate televiziunile. Cine a reuşit să-şi păstreze luciditatea în această campanie prezidenţială de tip care pe care şi-a dat seama că Traian Băsescu n-a arătat o clipă că ar fi descumpănit. Dimpotrivă, părea că e mai mult  decât mulţumit. Avea şi de ce. Îi ieşise perfect. Să ne explicăm.

Tabăra de la Tuşnad e un loc în care vară de vară, de 20 de ani, se agită steagul autonomiei teritoriale. Pentru a evita complicaţiile, toţi preşedinţii României au ezitat să meargă la o întâlnire cu participanţii la această tabără. Anul acesta, Traian Băsescu a mers. Dar nu numai atât. A decis să reafirme celor prezenţi, adepţi înverşunaţi ai autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, refuzul României de a acorda autonomie pe criterii etnice. De ce a decis să meargă la Tuşnad, deşi, dacă nu s-ar fi dus, n-ar fi fost nici o problemă? De ce a ţinut să reafirme poziţia constituţională, deşi nici la asta nu-l obliga nimeni? Pentru că 2009 e an electoral. Şi, într-un an electoral, a merge la o manifestare a autonomiştilor maghiari şi, pe deasupra, a le da şi peste bot aduc voturi. Nu numai de la naţionaliştii români, exasperaţi că politicienii noştri asistă impasibili la pretenţiile autonomiştilor, dar şi de la români în general, seduşi de gesturile de bărbăţie într-o ţară a laşităţilor de tot soiul.

Nu ştim dacă îşi dorise să fie huiduit. Sigur e că întreaga sa prestaţie a dovedit că se aştepta la aşa ceva, dacă nu chiar că dinadins a fost atât de categoric: pentru a-i face să-l huiduie. Nu de alta, dar preşedintele ştia că întreg momentul va fi difuzat în neştire de toate televiziunile. Culmea, nu din simpatie, ci din antipatie faţă de el. O antipatie care s-a văzut de la distanţă în titlurile de pe burtieră şi  în comentariile din off, toate concentrate, ca şi relatarea din Evenimentul zilei, pe teza loviturii primite de Traian Băsescu. Numai că, prin intermediul imaginilor tv, românii  au văzut altceva decât ceea ce le spuneau burtierele şi comentariile sau, mai târziu, ziarele: iată, în fine, un politician român care, fără a se lăsa intimidat de huiduielile şi de lo­zincile autonomiştilor, le-a spus răspicat acestora că, potrivit articolului 1 din Constituţie, România e stat naţional, suveran, independent şi indivizibil. Şi asta având lângă el, în prezidiu, doi lideri maghiari faimoşi pentru poziţia lor în favoarea autonomiei - Laszlo Tökes şi Viktor Orban! Zoltán Kántor, angajat al Institutului Maghiar pentru Relaţii Externe, n-a fost prea departe de adevăr declarând pentru Duna TV: "Băsescu s-a dus la Băile Tuşnad, a intrat în cuşca leului şi, de acolo, a şi ieşit nevătămat". Dacă nu m-aş teme că risc acuzaţia de paranoia, aş spune că Traian Băsescu a regizat huiduielile şi lozincile.

Atât de stăpân pe situaţie era. Şi, mai ales, atât de bine electoral i-au picat toate cele întâmplate la Băile Tuşnad.

E drept, cititorii Evenimentului zilei vor fi rămas surprinşi de faptul că redactorii ziarului au văzut ceva net diferit de ceea ce au văzut ei, vorba aia, cu ochii lor. Nu s-au mirat prea tare. Toată după-amiaza de sâmbătă şi seara auzi­seră la televiziuni comentarii care contraziceau flagrant ceea ce ei văzuseră. Indiscutabil, presa e o putere. Nici o putere din lume nu poate însă face din alb negru.

PS. Am trăit să văd şi asta! Ion Cristoiu criti­când Evenimentul zilei pentru tendenţiozitate anti-Băsescu!

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial atăt zilei tusnad