x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Prezumtia de cercetat penal

Prezumtia de cercetat penal

de Marius Tucă    |    23 Ian 2006   •   00:00

Aceasta este prezumtia care face legea in Romania, inaintea oricarei alte prezumtii, daca nu chiar singura prezumtie de sine statatoare si atotputernica.

Nu mi-am facut niciodata prea multe iluzii ca-n Romania ar avea vreo sansa de supravietuire "prezumtia de nevinovatie". Avem un trecut prea incarcat, mustrarile de constiinta ca si mentalitatile nu ne lasa ca sa putem fi liberi in toate manifestarile noastre de gandire si de alt fel. Avem in schimb aici, zburdand in libertate in aplauzele aproape unanime, "prezumtia de cercetat penal".
Aceasta este prezumtia care se afla la ordinea zilei, prezumtia care face legea in Romania, inaintea oricarei alte prezumtii, daca nu chiar singura prezumtie de sine statatoare si atotputernica. Bunaoara, ca sa zic asa, George Copos afla de la televizor si o data cu el poporul, ca este urmarit penal. Si George Copos nu e un oarecare, fie el si om de afaceri, este ditamai vicepremierul!

Va dati seama de ce tratament beneficiaza simplii cetateni din partea procurorilor in Romania daca in cazul unui vicepremier sunt incalcate toate procedurile si drepturile cercetatului? Sau tocmai pentru ca e vorba de Copos, vicepremierul Copos, s-au intamplat toate cate s-au intamplat? Este grav, e foarte grav si, incepand de maine, fiecare dintre noi poate fi suspect de "prezumtia de cercetat penal", prezumtia de vinovatie, prezumtia de a fi arestat! Gata - ce spun eu de maine! - chiar de astazi poate incepe urmarirea penala impotriva oricui. Care sunt invinuirile care i se aduc lui George Copos? Ele nu exista, dar ce mai conteaza atat timp cat este vinovat inainte de a le afla, inainte de a deschide gura, inainte de a trage aer in piept. Asta este: in Romania poti deveni vinovat inainte de a trage aer in piept! In cazul lui Adrian Nastase a fost si mai simplu: acesta a fost executat pe loc, fara somatie, fara sentinta, fara nimic.

Daca, intr-o buna zi, justitia il va declara nevinovat in cazul matusii Tamara, lui Adrian Nastase nu-i va ramane decat sa-si impacheteze in hartia data de instanta coliva sa de om politic. Va fi o pomana pe cinste din care se vor satura multi dintre cei nesatui de dreptate! Sa fiu bine inteles: nu iau aici apararea lui George Copos sau pe cea a lui Adrian Nastase! Sa se apere singuri! Iau apararea unui principiu fundamental, vital pentru viata noastra si bunul mers al acestei tari: prezumtia de nevinovatie!

Cei care se vor bucura astazi pentru felul in care este cercetat George Copos sa se gandeasca, inainte de a se manifesta, ca intr-o proasta zi ar putea fi si ei in locul lui. Iar, celor care fac asta pentru bucuria si satisfactia norodului, mai devreme sau mai tarziu soarta le poate plati cu aceeasi moneda! Sa vezi atunci prezumtie de nevinovatie. Am aratat inca o data, daca mai era nevoie, ca suntem inainte de orice un popor de procurori. Ca si prezumtia de nevinovatie, apararea, dreptul la aparare in Romania nu exista. Exista procurorii, partea acuzarii si atat! Ceausescu este razbunat inca o data, daca mai era cazul!
De aceasta data, definitiv!

×
Subiecte în articol: editorial copos prezumţia