x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pricepuţi în procedee ale autodistrugerii

Pricepuţi în procedee ale autodistrugerii

de Dan Dumitrescu    |    16 Sep 2008   •   00:00

Ieri a fost toamnă. Azi e la fel ca ieri. Iar astăzi, ca să revenim în tristeţea noastră perpetuă, echipele româneşti debutează în cupele europene.

Ieri a fost toamnă. O toamnă bacoviană, care ne condamnă la melancolii, o toamnă care a furat definitiv din amintirea bobocilor frumoasa serbare a primei zile de şcoală. Caut în memorie şi parcă niciodată ziua de 15 septembrie nu a fost atît de încruntată. Sau poate că trăiam noi într-o altă stare, aşa încît ne purtam mai în ignorare apăsările. Tristeţile care ne bîntuie acum sînt cu mult mai consistente şi, în plus, de prevestire sumbră. Nu mai îndrăznim să ridicăm privirea spre orizont, mai ales după ce am văzut cum dădeau tîrcoale şcolilor hămesiţii puterii.

Ieri a fost toamnă. Azi e la fel ca ieri. Iar astăzi, ca să revenim în tristeţea noastră perpetuă, echipele româneşti debutează în cupele europene.

Cu ceva timp în urmă, ruleta de la Monte Carlo a lucrat şi pentru fotbal. Sorţii au împerecheat uefistele fotbalului românesc pentru meciurile de debut ale acestei ediţii, au repartizat pe CFR şi Steaua în grupele de toamnă ale Ligii Campionilor. Adversarele care ne vor sta în cale nu-mi tulbură aşteptarea. În marea lor majoritate sînt recomandate de o scară valorică pe care nu se adaugă şi nu se rup trepte la întîmplare. Din acest punct de vedere cred că rezultatele nu vor rătăci prin deşertul surprizelor şi, în consecinţă, la final de an am putea îndoi bilanţul pe linia lui de mijloc. Asupra aşezării în normalitate, singurii care pot acţiona dezastruos sîntem tot noi, prin capriciile care ne caracterizează.

Dinamo, Rapid, Unirea Urziceni, Politehnica Timişoara şi FC Vaslui vor juca într-o dublă de care pe care cu NEC Nijmegen, Wolfsburg, Hamburg SV, Partizan Belgrad şi Slavia Praga.

Eu cred că nici unul dintre adversarii pe care îi vom întîlni în meciurile de calificare în grupe nu are nesăbuinţa de a ne privi de sus. Neliniştea lor este firească, este justificată. Pe de o parte, funcţionează prezumtivul echilibru valoric şi modelul profesionist de abordare a unor astfel de meciuri. Dar, pe de altă parte, trebuie să recunoaştem că sîntem avantajaţi şi de faptul că străinii, oricît de iscoditori şi de iscusiţi ar fi ei, nu pot înţelege cît de pricepuţi sîntem noi în procedee ale autodistrugerii. Tocmai de aceea spun că neliniştea noastră este mai temeinică decît neliniştea lor, tocmai de aceea nu risc pronosticuri. Ceea ce nu înseamnă că nu mă aştept şi la surprize plăcute.

Steaua şi CFR Cluj au în grupele LC o misiune mult asemănătoare celei pe care a avut-o naţionala în grupa de la Euro 2008. Companie selectă, adversari de elită şi noi, cei condamnaţi să ne plătim biletul pentru mai departe prin moneda depăşirii de sine. Posibilitatea de a fi acumulat cîte ceva din experienţa naţionalei mă face să privesc viitorul Stelei şi al CFR-ului cu un oarecare optimism, dar un optimism bine temperat.

Parcă niciodată ziua de 15 septembrie n-a fost mai încruntată ca în acest an. De ce nu ne-am trezi din acest somn greu al speranţei într-un frumos vis de iarnă?

×
Subiecte în articol: editorial