x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Primar de Bucureşti, pe unde eşti?

Primar de Bucureşti, pe unde eşti?

de Dan Constantin    |    01 Mar 2012   •   21:00

Orasul iese insa mai putin sifonat din iarna aspra decat ne-am fi asteptat. O usurare pentru munici­pa­litate care va incepe ofensiva de primavara – vopsiri, plantari de flori, astupat de gropi. Sunt lu­cruri care se vad si care in­flu­en­tea­za cetateanul mai ales in preaj­ma alegerilor locale. In Capitala, pro­blema alegerilor pentru Pri­ma­ria Generala pare destul de sim­pla. Sorin Oprescu doreste inca un mandat, are sanse mari sa-l castige in formula care i-a adus si primul succes. Independent, sprijinit de USL, forta politica a actualei Opozitii care se pregateste sa preia puterea si la nivel national. Ceta­te­nii Capitalei au suficiente motive sa-l reconfirme pe doctorul Oprescu in functie. Orasul s-a "miscat", o serie de proiecte sunt in fi­na­li­za­re, iar noul Stadion Na­tio­nal este o bijuterie a Bucurestiului care va intra in circuitul international cu ocazia finalei Europa League.

Pentru Opozitia unita, ale­ge­ri­le din Bucuresti sunt un test im­por­tant pentru "generale", o in­ca­l­­zire a masinariei de partid care, atunci cand are ce sa calce in pi­cio­a­re, functioneaza cu un com­bus­­tibil esential – suportul popular.

In Bucuresti, organizatia PDL se pregateste de un rasunator esec si incearca sa "insularizeze" si­tua­tia pentru a o prezenta ca un caz par­ticular. In primul rand PDL do­­reste sa gaseasca un candidat dis­pus sa "inghita" un esec, dar in­fran­gerea sa nu fie trecuta in contul partidului, ci sa poata fi im­pras­tiata si pe alte clante. Elena Udrea, sefa organizatiei PDL, ve­ni­ta la inscaunare pe cai mari, inar­mata cu matura si mopul, este acum intr-o pozitie subreda. De­mi­sa de facto, cu tot grupul PDL din chipa Boc, are in fata un previ­zi­bil insucces. Este constienta ca a starnit in randul populatiei in­tre­gii tari, dar mai ales in Bu­cu­resti, un val de antipatie egalat doar de "dra­gos­tea" fata de Ba­ses­cu. Ca atare, PDL nu stie pe unde sa-si mai ascunda mas­cota blonda si Blaga asteapta re­zultatul ale­ge­ri­lor ca sa o ma­tra­seas­ca din partid. Pana atunci, candidaturile pentru Bucuresti sunt "in grija" Ele­nei Udrea, care ape­lea­­za la nume salvatoare. Raed Ara­fat a d­e­clinat propunerile si sugestiile de a-l infruna pe Oprescu. "Batalia doc­torilor" a cazut inainte de a incepe. Seful SRI, George Maior, este un nume nou ve­hiculat ca posibil candidat. Are alu­ra de baiat de oras, dar parca nu rezoneaza cu bucuresteanul sa­tu­rat de su­pra­vegherea serviciilor se­crete mai vechi sau mai noi. Ma­ior poate fi numit in orice functie dar pare sortit sa nu castige nici o alegere. Zvonul despre Maior – can­didat la Primrie – a aparut dupa epo­cala alianta Udrea-Becali, ceea ce il pune din start pe seful SRI intr-o situatie ridicola. Dar, repet, varianta pare bizara si arata, daca se confirma, degringolada din interiorul PDL.
Fara un candidat cat de cat va­la­­bil care sa nu aiba o stampila apa­sa­ta de pedelist, Udrea va incerca sa-l convinga pe Silviu Prigoana. Politician venit din afacerile cu municipalitatea si priceput la televiziuni de nisa, Silviu Prigoana va imbraca uniforma de sacrificiu de drag sa o salveze pe Udrea?

Alegerile pentru Primaria Bucurestiului au, cred, de pe acum, un castigator dar si un invins. Ei se numesc, simplu, doctorul Oprescu si, respectiv, Elena Udrea.

×