x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Primarul-gospodar, primarul-partid si primarul-vataf

Primarul-gospodar, primarul-partid si primarul-vataf

de Marius Tucă    |    10 Iun 2004   •   00:00

La Bucuresti s-a votat impotriva PSD. Candidatii PNL-PD, de exemplu Inimaroiu, Poteras, nici n-au apucat sa fie cunoscuti, cu atat mai putin programele lor, si erau sa castige alegerile din primul tur.

Asadar n-a fost votat omul, gospodarul, ci partidul, alianta condusa de Traian Basescu. La Constanta, ca sa luam cele mai reprezentative exemple, a fost votat personajul, gospodarul Radu Mazare. Primarul Constantei putea sa candideze si din partea partidului "celor carora le place muntele" si tot ar fi castigat alegerile. Tot in legatura cu primarul Mazare trebuie neaparat spus ca emblema de baron care i s-a pus de catre presa centrala si opozitie n-a contat absolut deloc pentru cetatenii Constantei. Alt exemplu, la fel de elocvent, este cel al lui Marian Vanghelie, care a facut prima pagina a ziarelor si a fost calul de bataie al partidelor din opozitie. Si, degeaba!

Nu acelasi lucru s-a intamplat cu "baronul" Dumitru Sechelariu. Acesta, care s-a aratat cel mai stapan pe sine, dar si pe orasul Bacau, a primit o lovitura la care nu s-a gandit niciodata. Bacauanii au votat in primul rand impotriva primarului-vataf care crede ca urbea care l-a ales este mosia sa, iar cetatenii, servitorii sai. In al doilea rand, Romeo Stavarache, cel care l-a invins pe Sechelariu in primul tur, si cu sanse mari sa-l castige pe cel de-al doilea, a demonstrat ca nu trebuie sa fii reprezentantul unui partid foarte mare ca sa castigi primaria intr-un oras important al tarii. Romeo Stavarache si Partidul Umanist din Romania reprezinta un exemplu elocvent.

Dar cel mai puternic exemplu in care a fost votat omul, gospodarul este Gheorghe Ciuhandu. Acesta a castigat fara drept de apel alegerile pentru Primaria Timisoarei. In ciuda faptului ca este reprezentantul unui partid, PNTCD, aflat de ceva ani in moarte clinica. Ba mai mult, Ciuhandu a predat si o lectie de morala in politica romaneasca, refuzand sa candideze din partea altui partid decat cel din partea caruia a candidat si a castigat si celelalte mandate! Si putea sa candideze si din partea lui mama-mare, tot ar fi castigat. Despre Klaus Johannis, care a castigat la Sibiu din primul tur cu 88%, ce sa mai spunem? Nimic! Felicitari!

×
Subiecte în articol: editorial