x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Primarului, cu dragoste şi schele

Primarului, cu dragoste şi schele

de Lucian Mandruta    |    15 Dec 2007   •   00:00

Acum căteva zile, la Observator am avut un schimb de replici cu dl primar Pandele, din Voluntari. Ne-am despărţit ca Voltaire cu Dumnezeu: in relaţii reci, deşi in mod clar fiecare am inţeles că există şi celălalt. La final, consensul a fost că noi o să ne uităm la realizări, iar domnia sa nu se va mai simţi persecutat. Sau poate că e doar consensul meu...



Acum căteva zile, la Observator am avut un schimb de replici cu dl primar Pandele, din Voluntari. Ne-am despărţit ca Voltaire cu Dumnezeu: in relaţii reci, deşi in mod clar fiecare am inţeles că există şi celălalt. La final, consensul a fost că noi o să ne uităm la realizări, iar domnia sa nu se va mai simţi persecutat. Sau poate că e doar consensul meu...


Domnul primar ne-a acuzat atunci că facem jocurile unui potenţial candidat. Nu mai ştiu dacă a dat nume, şi nici nu e important. Ce contează este că domnia sa crede că doar cei care i-ar dori locul au motive să fie supăraţi. Ceilalţi ar trebui să fie OK: a făcut canalizare, era să facă stadion, a inceput catedrala (apropo, la populaţia din Pipera se preta un Institut Ecumenic, capabil să treacă in cinci minute de la slujba catolică la cea mozaică!). Dar să nu fim răi, mai ales că, aşa cum imi aduc eu aminte de pe vremea cănd umblam pe la seminarii de business, omul are viziune.


Sau avea. Tocmai de aceea simt nevoia să le improspătez aşteptările celor care, cu aceeaşi bună credinţă, au investit in zonă. In case şi căteodată şi in vieţi. Ei bine, chiar dacă o să ziceţi că intrăm pe terenul mişcător al telenovelei "Şi bogaţii plăng", există plăngeri la adresa primarului tocmai de la cei care nu suferă de lipsa nici unei facilităţi orăşeneşti. Au şi canalizare, au şi drum (căteodată de la primărie, alteori pe bani proprii). Ce n-au aceşti oameni de la primar este protecţia investiţiei. Pe care, să mă ierte domnia sa, orice alegător o cere şi de la PSD, şi de la PC, şi de la PD sau familia Becali, ramura politică.


Ce inseamnă asta? E simplu: primarul trebuie să aibă grijă ca prin deciziile sale să nu scadă valoarea de piaţă şi de folosire a proprietăţilor din localitatea sa. In practică, treaba asta e simplu de explicat: cănd dai aprobare pentru un bloc pe un cămp, nimeni nu va fi afectat: dezvolţi localitatea şi creşti baza de impozitare. Cănd insă dai aprobare pe un bloc intr-o zonă de case, care se văd dintr-o dată puse la respect şi trimise in umbră de măgăoaie, atunci scazi valoarea proprietăţii. Oamenii ăia vor fi nefericiţi: ieri au cumpărat casa cu 300.000, azi face 400.000, insă măine o mai pot vinde doar cu 200.000. E lăngă bloc: adio spaţiu privat, soare, plăcere de a locui la casă, drum liber. Or, după cum dl primar ştie, plăcerea se plăteşte.


Nu ştiu care a fost conceptul edilitar al Piperei, dacă cineva s-a bătut vreodată pentru asta. Ştiu doar că pămăntul (şi asta e scuza primarului) e acum prea scump ca să mai faci altceva decăt blocuri. Insă calculul economic al developerului NU POATE FI acelaşi cu al primăriei. Primăria nu e un business, e un instrument prin care cetăţenii işi organizează vieţile mai bine. Şi, dacă stai să te găndeşti bine, nu mai ştii cine a inceput: cei care au crescut preţurile sau cei care au dat aprobări de zgărie nori?


In momentul acesta, Pipera e un şantier, nu un loc pe care să-l mai poţi numi casă. Primăria crede că e un oraş. Mulţi dintre noi, ăştia, locatarii noi, de care fac mişto gazetele mondene, credem că trebuie să plecăm de aici. Intre aceste două realităţi, primarul Pandele are incă de căştigat. Numai că trebuie să recunoască un lucru: că se poate ca şi domnia sa să fi greşit faţă de unii oameni. Şi faţă de averile lor. Iar asta se numeşte capitalism, nu politică. Căt priveşte politica, nu candidatul e problema. Ci planul lui. Incă aşteptăm planul Pandele.

×
Subiecte în articol: editorial