x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Primavara pe sosea

Primavara pe sosea

de Ion Cristoiu    |    24 Sep 2006   •   00:00
Primavara pe sosea

Scapand cu viata din balamucul Marelui Oras, drumul intra in plina campie. De o parte si de alta a soselei infloreste o agricultura fara stegulete in Rapoartele de monitorizare UE. Tractoare de pe vremea industrializarii socialiste se misca duios spre linia orizontului.

ROMANIA CA O TELENOVELA
Moto:
"Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul"
Mircea Badea
realizator tv

Scapand cu viata din balamucul Marelui Oras, drumul intra in plina campie. De o parte si de alta a soselei infloreste o agricultura fara stegulete in Rapoartele de monitorizare UE. Tractoare de pe vremea industrializarii socialiste se misca duios spre linia orizontului. Tarani si taranci in blugi prespalati, afisand palarii de pistolar abia picat in oraselul din Vestul salbatic, in cautare de impuscaturi, dau sarguincios cu sapa, inaintand in rand compact, ca infanteristii intr-un atac la baioneta.

Cei mai multi au venit la camp cu Mercedesul. Masinile negre, cu ferestre fumurii, stau la capatul dinspre sosea al ogorului, cu portierele larg deschise. Soferii au incins o partida de table pe portbagajul unuia dintre automobile, cum fac, de obicei, cand Bosii sunt la restaurant sau la vreo sedinta.
Acum, Bosii dau cu sapa.
Langa sirul de Mercedesuri stau carute de pe vremea colectivizarii fortate, biciclete, cai ce mananca dand din cap ca si cum ar aproba.
Nu departe de amestecul de atelaje, o familie de prasitori s-a asezat la masa. Pe imitatia de rogojina taraneasca, lucratorii agricoli cu Mercedesuri mananca sunca de Praga si beau sampanie din sticle sub forma de urcior a la Rodica lui Alecsandri.
Capitolului Agricultura de timp liber ii urmeaza, de o parte si de alta a soselei, cel al IMM-urilor in plin avant. Restaurantele se inalta din nimic. Vin birturi, terase, caf... bar, pompe de benzina cu minimarketuri, hanuri romanesti si hanuri pur si simplu.
Ciocanele bat ritmic. Ferastraiele musca adanc din lemn. Macarale scunde, dar bine infipte pe picioare duc grinzi grele de la o schelarie la alta. Betonierele rumega viitoarele fundatii. Ce mai incolo si incoace!
Ca intr-un scurtmetraj despre intampinarea zilei de 23 august.
Trece spre Bucuresti o coloana a Armatei. Camioane solide, cu prelate ascunzand secrete militare, de siguranta nationala, se tin card dupa o masina cu girofar, ca niste barbati dupa o fetiscana cu nuri.
Langa avertismentul Pasunatul interzis!, o vaca paste fara a-si face probleme.
Daca e vaca!
Dintr-o curte de instarit cu gard nou-nout, iese un alai de nunta.
In vederea mersului pe carosabil, lideri informali se zbat sa-i dea o structura organizata. Pe un maidan de zgura, o remorca parasita se vede obligata sa anunte ca e De vanzare.

Dupa ce trece cu bine de prima padure, scapand neviolata, soseaua iese iar in camp. Noi si felurite anunturi din universul piscicol: Balta de peste, Balta privata, Balta de pescuit sportiv.

Scartaie in maniera cosbuciana un car plin cu fan, tras de doi boi ce nu vor sa-si depaseasca conditia. Sus, un ins cu palarie de paie si brate arse de soare, trage nepasator din tigara. Prilej pentru cei care-l depasesc, in jepuri de milionari americani, sa faca ironii europenesti pe seama poporului roman.

Electorale

De o parte si de alta a soselei, casele stau zidite in tacerea grea a verii. Daca esti atent sau daca te pricepi, simti dincolo de portile inalte foiala celor dinauntru. La o prima vedere insa, te izbeste pustietatea. O pustietate de cladiri intacte, din care parca oamenii au iesit in fuga si au disparut pentru totdeauna.

Pe bancile de lemn batran, subrede, nu e nimeni. In fata unei porti se strica in soarele nemilos, ca un fier rosu, infipt in atmosfera si parand sa sfaraie, cateva sticle de lapte, langa o strachina de branza. Peste o saptamana sunt alegerile! Deasupra soselei flutura un banner urias prins cu odgoane de stalpii de telegraf. De pe panza, dar si de pe garduri, se uita la tine, fara sa-ti ceara nimic, Eufrosina Pintilie, candidata partidului de guvernamant.
Oficial, vrea Continuitatea.
Personal, nu vrea altceva decat sa gateasca un pui cu smantana, sa te lingi pe deste numai vazandu-l.
×
Subiecte în articol: editorial