x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Primăvară, poezie

Primăvară, poezie

de Roxana Roseti    |    21 Mar 2010   •   00:00
Primăvară, poezie
5613-116421-dsc_6512.jpgUn personaj aflat într-o stare poetic de bahică bate cu palma în masa cârciumii şi declamă "Viaţa fără poezie... e pustiu" (Ştefan Mihăilescu-Brăila rostea această replică în binecunoscuta comedie "Secretul lui Bachus"). Nu ne putem pronunţa cu privire la pustietate, cu atât mai puţin la plinătate, având în vedere absconsul vieţii cutremurate şi cutremurătoare totodată.

Dar, orice ar fi, nu putem trece peste "semnificaţiile" acestui week-end. În primul rând, sâmbătă, 20 martie, la ora 13:44 începe primăvara astronomică. S-ar putea spune o primăvară francofonă deoarece tot sâmbătă se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Francofoniei. Apoi, duminică, 21 martie, este Ziua Mondială a Poeziei (creşterea zilei şi scăderea nopţii se măsoară în metafore).

Până nu de mult, consacrată, în urma deciziei Naţiunilor Unite, a fi numai Ziua eliminării discriminării rasiale, 21 martie este proclamată şi Ziua mondială a poeziei. Începutul a fost făcut în timpul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris în octombrie-noiembrie 1999, iar scopul principal al acestei acţiuni întreprinse de UNESCO a fost de a sprijini diversitatea lingvistică prin intermediul poeziei. O ocazie de a celebra poezia, poeţii şi... orice rimă nepustie. În rest, "chestii, socoteli", după cum spunea tot Ştefan Mihăilescu-Brăila.

Vă dorim un week-end primăvăratic şi poetic, dacă se poate!

×
Subiecte în articol: insolenţa de duminică