x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Primele 100 de zile: Noul angajament american în secolul al XXI-lea

Primele 100 de zile: Noul angajament american în secolul al XXI-lea

07 Mai 2009   •   00:00
Primele 100 de zile: Noul angajament american în secolul al XXI-lea
4862-90805-generaljamesjones.jpgJames L. Jones,
consilierul pe probleme de Securitate Naţională al preşedintelui SUA


Acum 100 de zile, Statele Unite sărbătoreau învestirea celui de-al 44-lea preşedinte american. Multe persoane din întreaga lume ni s-au alăturat la celebrarea acestui moment istoric pentru poporul american şi pentru toţi cei care speră într-un viitor mai bun pentru ei şi copiii lor.
Emoţia şi optimismul pe care americanii le-au simţit la 20 ianuarie au continuat să crească, în ciuda crizei economice mondiale, a informaţiilor despre virusul gripei sau a provocărilor descurajante ale secolului al XXI-lea, cum ar fi terorismul, proliferarea nucleară, schimbările climatice şi sărăcia, conflictele de durată sau bolile periculoase.

Aceste provocări nu sunt creaţia unei singure naţiuni şi nu pot fi rezolvate de o singură naţiune. Aşa cum preşedintele Obama a spus în cea de-a doua zi de lucru: "De dragul securităţii noastre naţionale şi a aspiraţiilor comune ale oamenilor de pe întreaga planetă, acum trebuie să înceapă o nouă eră a conducerii americane în lume".

În timpul primelor 100 de zile, preşedintele Obama a demonstrat deja lumii cum va arăta noua atitudine de implicare a Americii.
În primul rând, el a promis că atât el cât şi Administraţia sa vor promova o politică externă care să asigure securitatea poporului american şi cea a prietenilor şi aliaţilor săi. Baza politicii noastre externe constă în implicarea în problemele globale pe baza interesului şi respectului reciproc. Chiar dacă o astfel de abordare nu va avea întotdeauna succes, Statele Unite vor fi pregătite întâi să-i asculte pe potenţialii adversari, să discute cu ei şi să promoveze interesele noastre naţionale şi pe cele ale comunităţii internaţionale, care depinde de Statele Unite în materie de securitate. Iar în cazurile în care folosirea deliberată a forţei este inevitabilă, nici un adversar nu trebuie să aibă îndoieli asupra rezultatului. De aceea, ne vom asigura că trupele noastre militare rămân cele mai bune din lume, dar şi cele mai admirate şi mai respectate.
Pentru punerea în aplicare a strategiilor, imediat ce a preluat mandatul, preşedintele a numit câţiva dintre cei mai talentaţi diplomaţi drept emisari şi reprezentanţi speciali care să se ocupe de procesul de pace din Orientul Mijlociu, de Sudan, de Asia de Sud-Vest, de Afganistan sau Pakistan sau de schimbările climatice. Acest lucru demonstrează că, în secolul al XXI-lea, în problemele care vizează securitatea naţională şi internaţională, accentul se va pune pe elaborarea unor strategii la nivel regional. Gestul reprezintă o recunoaştere clară a faptului că trebuie să privim lumea aşa cum este ea astăzi şi nu cum a fost în secolul al XX-lea. În ultimele trei luni, comunitatea pentru securitate naţională, inclusiv diplomaţii noştri ce servesc peste hotare, s-au implicat într-o campanie diplomatică activă şi eficientă de abordare a provocărilor cu care ne confruntăm. Rezultatele obţinute până acum au fost încurajatoare, dar rămân încă multe de făcut.
Totodată, preşedintele Obama şi-a exprimat clar angajamentul de a promova un dialog profund şi pozitiv cu comunitatea musulmană din întreaga lume, motiv pentru care a acordat primul său interviu televizat în calitate de preşedinte postului de televiziune al-Arabiya.
Din acelaşi motiv a transmis poporului iranian şi liderilor acestuia că îşi doreşte stabilirea unui nou dialog pe problemele cu care ne confruntăm şi a discutat despre noi parteneriate pentru educaţie, sănătate, în timpul discursului său din Parlamentul turc. Şi tot din acest motiv, el a subliniat că Statele Unite nu sunt şi nu vor fi niciodată în război cu Islamul.
În al doilea rând, ne-am arătat intenţia clară de a desfiinţa şi învinge al-Qaeda. În luna martie, preşedintele a anunţat rezultatele unei evaluări complexe a strategiei din Pakistan şi Afganistan, care va oferi în final resursele necesare pentru atingerea acestor scopuri, ajutând în acelaşi timp popoarele pakistanez şi afgan să îşi consolideze securitatea şi perspectivele. La Strasbourg, la împlinirea a 60 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Atlanticului de Nord, preşedintele SUA a primit un larg sprijin internaţional pentru strategia sa şi promisiunea aliaţilor noştri din NATO de implicare în crearea unui nou concept strategic, astfel încât Alianţa să poată aborda mai bine provocările secolului al XXI-lea. Şi în Bagdad, preşedintele a reiterat angajamentul său de a reduce în mod responsabil numărul soldaţilor americani, aşa cum a fost prevăzut în Acordul privind Statutul Forţelor Armate negociat cu Guvernul irakian, ajutându-i pe irakieni să preia responsabilitatea pentru viitorul lor independent.
În al treilea rând, preşedintele Obama a făcut eforturi pentru găsirea unor abordări comune ale unei arii largi de probleme globale. La Londra, el a contribuit la obţinerea unui punct de vedere comun privind paşii concreţi ce trebuie făcuţi pentru contracararea efectelor crizei financiare, printre care se numără crearea unui nou cadru global de reglementare, creşterea asistenţei pentru ţările în curs de dezvoltare şi reînnoirea angajamentului de promovare a comerţului liber şi echitabil. În Praga, el a lansat un program ambiţios de recuperare şi asigurare în următorii patru ani a tuturor materialelor nucleare cărora li s-a pierdut urma în lume, de limitare a proliferării nucleare şi de luptă pentru eliminarea acesteia.
În plan intern, preşedintele Obama a recunoscut responsabilitatea noastră comună în soluţionarea problemelor cererii de droguri şi a traficului de arme şi a lansat un nou program de combatere a violenţei legate de traficul cu droguri de-a lungul graniţei dintre SUA şi Mexic. Preşedintele a anunţat ridicarea restricţiilor pentru transferuri sau călătorii spre Cuba pentru americanii de origine cubaneză. La summitul Americilor, el a marcat un nou început al relaţiilor noastre cu ţările vecine din această emisferă, oferindu-şi cooperarea într-o serie întreagă de probleme.

De asemenea, preşedintele a colaborat eficient cu diferite organizaţii. Săptămânile trecute, Statele Unite s-au raliat cu aliaţii lor şi comunitatea internaţională pentru a răspunde lansării de către Coreea de Nord a rachetei nucleare. În acelaşi timp, sporesc eforturile internaţionale de a combate pirateria de-a lungul coastei Somaliei. Statele Unite şi-au menţionat intenţia de a conduce alte iniţiative de mare importanţă pentru planeta noastră, în promovarea parteneriatelor privind energia verde, schimbările climatice, iniţiativă ce a deburat cu prima sesiune pregătitoare a Forumului Economiilor Dezvoltate privind Energia şi Clima.
În final, preşedintele Obama a respins ca falsă orice alegere între securitatea Americii şi idealurile sale. În prima sa zi ca preşedinte, el a ordonat închiderea Centrului de Detenţie de la Guantanamo Bay într-un an, a interzis tehnicile avansate de detenţie şi a declarat răspicat şi fără echivoc faptul că SUA sprijină total Convenţia de la Geneva şi nu practică şi nu tolerează tortura. Şi în această privinţă se aşteaptă de la America să conducă prin puterea exemplului.
Deşi s-au făcut multe în aceste prime 100 de zile, aceia dintre noi care au avut privilegiul să servească naţiunea în această perioadă complexă, realizăm că ne găsim abia la începutul călătoriei noastre. Noi credem că facem progrese în întâmpinarea unora dintre cele mai mari provocări pe care le avem şi anume redobândirea poziţiei Americii de prieten şi partener al tuturor celor care îşi doresc un viitor paşnic, prosperitate şi demnitate pentru cetăţenii lor.
* Articol publicat prin amabilitatea Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti

×
Subiecte în articol: editorial preşedintele statele unite unite