x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Primiţi cu debranşarea?

Primiţi cu debranşarea?

de Paula Anastasia Tudor    |    26 Apr 2012   •   17:04

Fiecare sezon cu obiceiurile lui. In functie de conditiile climato-sociale, pe langa cele vechi apar si unele moderne. De exemplu, daca iarna se merge cu colindul, primavara se merge cu debransarea. Pentru cei ce nu cunosc obiceiul si originea lui, sa facem o scurta istorie.

Nu demult, pana acum vreo 20 de ani, traitul la bloc parea un lux celor care locuiau la case. Nu conta ca erai chirias la stat, dar la bloc aveai tot confortul! Ma rog, ala pe care ti-l oferea Partidul. Acolo aveai o temperatura constanta in toata casa (maxim 14 grade) si apa calda la robinet, cand era. Spre deosebire de cei de la curte care aveau foarte cald (intr-o camera), dar pana la baie (si la baie!) clantanea tot ce putea clantani - motivul multiplelor ocluzii si blocaje renale -, si apa calda la lighean. Se duceau batalii pentru bransare. Erai bransat, erai realizat. (Atunci era mai simplu sa te realizezi!). Ca aici, in Constanta, nu erau nici gaze, ca prin alte parti.

Dar iata ca acum cativa ani au ajuns gazele si la noi si chiar daca au fost indelung asteptate, inceputul in ale bransarilor a fost timid la bloc. Ici-colo isi mai tragea gaze cate-un ins care platea intretinerea fara ca in caloriferele sale sa ajunga si caldura. Vecinii de la etajele superioare bateau la usi cu tabelul si rugamintea sa semnam ca suntem de acord cu debransarea lor. Tuturor ni s-a parut razna. Adica la ce trebuie semnatura mea? Acum am inceput sa intelegem. Gratie ultimelor luni de caldura nesubventionata, cand facturile la intretinere s-au ridicat in slavi. Seara de seara bat la usa doi-trei vecini cu 4-5 tabele in mana. "Cu debransarea?' "Cu debransarea!'

Oamenii nu mai pot. Problema e ca nici cei care semneaza acum ca sunt de acord, daca raman bransati, nu vor mai putea nici atat. Ca toate pierderile care-au umflat gigacaloria constanteana se vor agata de ei ca raia. Si acum ce sa faci? Sa te uiti senin in ochii vecinului si sa-i spui: nu-ti semnez!'?

O problema de morala pe care o avem numai noi, ei nu. Ei, care ne-au adus in situatia asta si pe care parca-i si vad cu tabelul in mana, umbland dupa semnaturi. Asa ca nu pot sa le urez decat: debransare usoara!

×