x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Primul român care a mângâiat norul vulcanic

Primul român care a mângâiat norul vulcanic

de Razvan Barbulescu    |    20 Apr 2010   •   00:00

A fost preşedintele Băsescu. La aproape 6.000 de metri. Cât să întindă mâna. Ca Micul Prinţ (Exupery). Drumul de la Cracovia la Oradea l-a făcut cu o maşină, apoi s-a urcat în avion. Tipul ăsta de curaj prinde. Când nici o ţară nu îndrăznea să-şi ridice flotila de la sol, pe când Lufthansa şi KLM înălţau doar zmee şi nave cu echipaj ca să pipăie situaţia la 6.000 de metri, preşedintele era cu creştetul în nori.

România e singura ţară din UE care a zburat în zilele vulcanului. Gestul este cu atât mai pilduitor cu cât, aflăm, americanii au descoperit în motorul unui F-16, ce a tăiat-o la timp din Islanda, urme de cioburi. Cenuşa malaxată în F-16 dă sticlă. F-16 nu rezistă la atacuri cu lavă, dar fabrică o sticlă bună, trainică, elegantă ca la Curtea de profil din Lipscani. Jos, la sol, ca la sol. Cu spaima. Un vulcan islandez se stinge, altul pare să se pregătească de invazie. Şi au nişte nume...!

Dacă se numeau convenabil, după obiceiul uraganelor, le mai alintai. Vulcanul John. Lordul John. Nelu? Teroarea era suportabilă. Fără poezie, pagubele par mai mari. Aeroporturile sunt ticsite, afacerile sunt blocate, companiile aeriene sunt în pragul demenţei. Ministrul Udrea ne informează că în România norul a prins bine, doar 75 de turişti au cerut ajutor să părăsească ţara. 75. Cifra e jenantă, dar atâţia a prins norul în România. Cel mai amărât user are de vreo cinci ori mai mulţi amici pe facebook. De la 75 încolo s-au dus la bulgari.

Ăştia şi pe vremuri de cenuşă se duc la bulgari. Au şosele, au trenuri... Ministrul Berceanu ne informează că în acest an, la drumuri, creşterea va fi zero. Zero kilometri. La zero turişti, cifra de zero kilometri e firească.

FINALA LUI NADAL CU MITICĂ
Finala de la Roland Garros câştigată de Nadal a fost întreruptă în duşmănie de toate tâmpeniile. Când ţi-era lumea mai dragă, ba se iţea Mitică de la Ligă cu o declaraţie ce sporea isteria, ba ţi se relevau stresurile europeanului Becali, ba aflai de cine ştie ce mardeală între zdrenţele peluzei X.

Aprecierile telespectatorilor (o dovadă sunt comentariile) s-au întâlnit cu sentimentul încercat de Neagu Djuvara când s-a reîntors în România şi a descoperit closetul public din Parcul Ioanid. Ba nu. Cu sentimentul pe care l-a încercat Neagu Djuvara când a văzut acelaşi closet după zece ani. Era la fel. Pentru asta nu erau vinovaţi însă nici Nadal, nici Mitică, nici măcar Jiji...

Din motive "tabloide", administratorii postului confundă peluza din Ghencea cu tribunele de la tenis. Nu pricep că ultimele nu sunt interesate de banii căraţi cu valiza, de lăturile pe care şi le toarnă în cap foştii prieteni înainte de a se reîmpăca, fiindcă de fapt se respectă şi viaţa merge înainte, cum filozofează fotbaliştii la cafteli de la trei boabe în sus.

MESS-UL, PROBĂ DE BAC
Azi, show la Bac: se dă proba de calculator. Candidaţii sunt pe Mess în mod oficial. Vor colabora la poze, impresii de la ultima evoluţie a Biancăi, fostă a lui Bote, şi a Sexy-Brăilencei, personaje care intră în bibliografia obligatorie, precum şi de la cele mai tari filmuleţe pe youtube, în care profesorii iau palme şi şuturi de la elevi. La simulare, muşterii nu s-au prea înghesuit. Când joaca devine obiect de studiu, nu mai are haz.

Cine scapă din proba asta dificilă, în care promovezi indiferent de calificativ, îşi adună certificatele de competenţă şi rezultatele de la probele la care copiază. Este reţeta pentru viitorul ţării. Principalul avantaj al elevului care ia Bac-ul e că scapă de reformele din învăţământul românesc... rămân doar cu amintirile plăcute, de la Funeriu. Sau basmele povestite de Adomniţei în clasa a III-a...

×
Subiecte în articol: editorial