x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Principiul vaselor comunicante

Principiul vaselor comunicante

de Tudor Octavian    |    02 Sep 2005   •   00:00

Fara nici o explicatie si fara ca nimic sa-i anunte nebunia, sotia doctorului Danciu a fugit la vadisti, un cult indian dubios, despre care se vorbea ca-i sechestreaza pe oameni si le spala creierii.

Sotiei doctorului Danciu nu trebuia sa-i spele nimeni creierii, fiindca ii avea din nastere foarte curati. Cat despre vadisti, acestia puteau sa fie surfisti, filumenisti sau liber-schimbisti. Sa fie orice, numai sa se adune mai multi la un loc, ca sa aiba doamna Danciu pe cine admira. Multe femei nu fac deosebirea dintre iubire si admiratie. Cand isi parasesc barbatii, n-o fac deoarece nu mai simt nimic pentru ei, ci pentru ca acestia n-au ajuns ceea ce li se parea c-or s-ajunga daca se insoara cu ele. Doctorul Danciu, intr-un fel, tinea si el de o religie asiatica: era acupuncturist. Daca acupuncturistii s-ar fi adunat sambata intr-o casa si ar fi murmurat cu ochii inchisi formule magice in timp ce lumanarile ar fi sporit misterul intrunirii, doamna Danciu l-ar fi admirat probabil pe seful acestora mai mult decat pe barbatul ei. Si chiar dac-ar fi schimbat patul, situatia, cum spun diplomatii cand sunt siguri ca ea le scapa din mana, ar fi ramas oarecum sub control. Dar ca sa lasi un acupuncturist cu cabinet pentru un vadist gras si slinos, cu mustatile pline de muci pana si-n afisele de pe Bulevard, iata un lucru pe care nici eterna nevoie de a se devota a femeilor nu-l explica.

Interesandu-se la cativa parasiti ca si el, doctorul Danciu a descoperit niste chestii la care nu l-ar fi dus niciodata mintea. Totul a pornit de la remarca, altfel politicoasa, a unei asistente care, o data cu fuga de acasa a nevestei lui Danciu, s-a simtit dezlegata de o opreliste, jumatate morala, jumatate profesionala, si a inceput sa-l admire deschis, venind la serviciu cu buricul dezvelit si cu decolteuri foarte largi. "Vedeti c-a mai luat-o-n barba si doctorul Chiciu, de la Policlinica Titan. Sunati-l si pe profesorul Costea, de la Urologie - i-a zis asistenta aruncandu-i o privire pe cat de materna, pe atat de ispititoare - , ca si mosul a patit-o. Nu mai suferiti ca un nea Ion Prostu, ca nu merita. Nu sunteti singurul."

Asistenta voia sa spuna ca face sa te dai de ceasul mortii numai daca nu mai e altul ca tine. Daca poti sa-ti licentiezi necazul, sa fii un deschizator de drumuri chiar si in materie de incornorare. Dar, daca e vorba de un fenomen, atunci fenomen sa fie si nu-ti mai pasa. O lasi pe vadista cu apucatii ei si-ti cresti copilul. Fiindca o asistenta care sa aiba grija de incasari si sa-ti faca masaj erotic dupa program se gaseste intotdeauna. Copilul e al femeii care-l face mare, nu al vadistei care-l naste. Dupa ce a avut discutii lungi cu doctorii Chiciu si Costea, precum si cu alti abandonati, doctorul Danciu s-a simtit exact cum se simte un bolnav de gripa, cand afla ca omul caruia i s-a vaitat tocmai a facut un by pass. "O sa-l omor pe Indian - s-a dezlantuit Danciu in fata asistentei care-i masa tandru omoplatii - , il aduc eu cumva aici si-i umplu limba si rinichii cu ace. Il gauresc tot, mama lui de escroc, sita il fac!". "Asa, iubitule, asa - l-a incurajat asistenta - , il perforam amandoi si-l facem plasa pentru tantari. Acum ramai tu la cabinet, ca eu ma duc sa-l iau pe ala micu’, manca-l-ar mama, de la gradinita".

"Stii unde-i gradinita?", a intrebat-o Danciu. Asistenta i-a zambit ca unui copil care pune intrebari prostesti, dar dragute. Cum sa nu stie? Stie toata lumea. Langa Centrul de rugaciune budist.

×
Subiecte în articol: editorial