x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Printr-o misşcare de hopa-mitică, Blejnar l-a umilit pe premier

Printr-o misşcare de hopa-mitică, Blejnar l-a umilit pe premier

de Sorin Roşca Stănescu    |    18 Apr 2012   •   12:08

Mihai Razvan Ungureanu, care este premier de aproape 3 luni, a suferit deja mai multe infrangeri spectaculoase. Cum ar fi faptul ca a fost silit de catre Presedintele Traian Basescu sa faca, din banii publici, pomeni electorale sau ca, sub presiunea opiniei publice, "afacerea cupru' a intrat pe o linie semi-moarta. Dar ultima si cea mai spectaculoasa umilinta, pe care este obligat sa o suporte, se numeste Sorin Blejnar. Si miscarea acestuia de hopa-mitica.

Programul de guvernare, prezentat Parlamentului de Mihai Razvan Ungureanu, are in vedere, printre altele, si colectarea de catre ANAF a unor sume mai mari, reprezentand impozite si taxe. Pentru ca aritmetica guvernamentala sa aiba sens, era nevoie ca, in 2 luni, sa mearga la buget in mod suplimentar, 2 miliarde de euro. Reprezentand 1,5 la suta din PIB. Aceasta este stacheta pe care, in calitatea sa de prim ministru, Mihai Razvan Ungureanu i-a fixat-o sefului ANAF, Sorin Blejnar. Urmand ca, in caz contrar, acesta sa fie demis. Demis pentru contraperformanta, in raport cu fisa postului si, in acelasi timp, iertat pentru actele si faptele sale de coruptie. De acum publice si dovedite. Si ce s-a intamplat in realitate? De ce fac eu afirmatia ca Ungureanu a fost umilit?

Asa cum era de asteptat, Sorin Blejnar nu a putut sa stranga decat mai putin de jumatate din suma preconizata. Si, ca intr-un banc de la Radio Erevan, nici pe aceasta nu a strans-o decat teoretic. Adica exista acte conform carora, in bugetul ANAF, ar trebui sa intre niste bani. Dar banii nu au intrat. Si nici nu se stie daca vor intra vreodata. Pentru ca, asa cum s-a mai intamplat extrem de frecvent, documentele ANAF ar putea fi gresite. Dar Ungureanu nu poate conduce Guvernul cu promisiuni. Si nici nu poate acorda pomeni electorale daca nu exista fondurile necesare. Decat luand banii din alta parte. Si expunandu-se, astfel, unor plangeri penale. Blejnar pretinde ca i-a spus premierului ca bani adevarati nu pot veni intr-o asemenea cantitate la buget. Si nici macar hartii adevarate. Si ca, in consecinta, el si-a depus demisia in alb inca acum doua luni. Daca e adevarat, atunci premierul ar fi trebuit sa se recunoasca infrant in urma cu 60 de zile sau sa-l schimbe pe Blejnar cu traseistul – sau carieristul, daca vreti – Serban Pop. Dintr-un motiv de neinteles, nu a facut-o.

Intre timp, Sorin Blejnar, protejatul Presedintelui Traian Basescu, si-a pregatit plasa de salvare. Sau poate chiar rampa de lansare. Sub forma unei noi institutii, in fruntea careia s-a numit singur, dupa care s-a autosuspendat, asteptand ziua de ieri.
Printr-o veritabila miscare de hopa-mitica, Sorin Blejnar devine controlorul-sef al marilor averi. In plina campanie electorala. Dupa ce i-a dat cu tifla primului ministru, el se instaleaza intr-o functie mai interesanta si mai bine platita. Interesant, nu?

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a ramas cu banii nedati si cu subordonatul de fapt nedemis. Si o ia de la inceput. Cu Serban Pop. E de presupus ca si acesta are un termen. Poate si o demisie in alb. Poate si o functie in care a fost instalat pe sest si de unde s-a autosuspendat. Pana cand premierul-telecomanda trage din nou linie. Deasupra unui zero barat.

● Sursa: CorectNews

×
Subiecte în articol: editorial