x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Prioritatea 0

Prioritatea 0

de Lucian Bolcas    |    20 Aug 2005   •   00:00
Prioritatea 0

Cu atatea "prioritati 0" m-am convins ca 0 inseamna tot 0, adica NIMIC. Si atunci, ex nihilo nihil (nimic din nimic). Nu va iesi ceva benefic pentru cetatenii acestei tari din aceste nimicuri oricat de multe si spectaculoase ar fi ele. Nu cred ca a mai existat o asemenea ruptura intre actiunile politice si realitatile imediate.

Motto: "Cum sunt ce-am fost, voi fi ce sant"
(Nichifor Crainic)

De mai mult timp politicieni care doresc sa acorde o deosebita semnificatie unor actiuni, in special cei cu functii pe care le considera importante, folosec expresia "prioritatea 0". E o expresie care in contextul uzitarii sale m-a contrariat. Pentru mine 0 inseamna pur si simplu 0, adica nimic. Apoi am stat sa ma gandesc mai bine. Daca pentru ei "prioritatea 0" poate sa fie accentul maximei importante, pentru altii ea nu poate sa insemne, in continut, decat nimicul absolut fata de viata lor reala. "Prioritate 0" a fost organizarea de alegeri anticipate, cu fixarea unor date precise si cu tot cortegiul de demisii anuntate dar nerealizate, intr-un joc artificial si artificios, in conditiile in care Tara se prabusea sub apele dezlantuite.

"Prioritatea 0" este acum schimbarea Presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si, totodata (bizara alaturare) a presedintilor Consiliilor judetene, prin siluirea textelor Constitutiei si ale legilor, din nou cu un calendar precis, cu termene de realizare, ca in clasicele dari de seama din adunarile P.C.R. Dar pentru reconstructia caselor distruse de inundatii succesive nu exista nici un calendar. Nici pentru asanarea si refacerea unui sistem sanitar la fel de dezastruos pentru populatie ca si inundatiile nu se dau termene.

In schimb "prioritate 0" a devenit votul uninominal, modalitate explicita de conservare a politicienilor deja cunoscuti si a celor cu resurse financiare necesare campaniilor electorale, aspecte deliberat neluate in calcul. In justitie, dupa realizarea "prioritatii 0" de schimbare a oamenilor si nu a sistemului de lucru, o astfel de prioritate a devenit inculparea in dosarul stenogramelor PSD. Nu solutionarea marilor dosare de coruptie care, pe langa sanctionarea vinovatilor ar putea sa readuca in visteria statului imense valori de care acesta a fost fraudat. Si unul dintre partidele de opozitie, intr-o incercare penibila de a fi bagat in seama, gaseste o "prioritate 0" in semnarea unui acord intre partidele politice in vederea aderarii, desi cel putin doua acorduri de acest fel au fost deja semnate in decursul timpului. Si la ce ne-a folosit? Acum este momentul sa regandim intreaga problematica a aderarii la Uniunea Europeana atat in perspectiva evolutiei acestei constructii dupa esecul inchegarii sale constitutionale cat si in raport de realitatea posibilitatilor de dezvoltare sociale si economice ale Tarii.

Cu atatea "prioritati 0" m-am convins ca 0 inseamna tot 0, adica NIMIC. Si atunci, ex nihilo nihil (nimic din nimic). Nu va iesi ceva benefic pentru cetatenii acestei tari din aceste nimicuri oricat de multe si spectaculoase ar fi ele. Nu cred ca a mai existat o asemenea ruptura intre actiunile politice si realitatile imediate. Nu am avantajul unui analist politic pentru a-mi permite sa privesc de la distanta, sa constat si eventual sa sugerez posibile solutii. Nu intamplator ci printr-un act de asumare a raspunderii, desfasor eu insumi o activitate politica in calitate de deputat. Si nu intamplator sunt deputat al Partidului Romania Mare. Sentimentul resposabilitatii deriva din acuta simtire a apartenentei nationale care, inainte de a fi o notiune teoretica, are un continut concret - oamenii acestei Tari, care au fost, care sunt si care vor fi.

Vocatia juridica si "jocul de iele" al abstractiunilor, oricat de frumoase ar fi, nu pot trece peste sensul activitatii mele politice ci pot - cel mult - sa-l potenteze. Prioritate, in sensul sau real de "mai intai de toate" nu poate sa fie decat obligatia - constitutionala de alfel - ce apartine statului de a asigura un trai decent populatiei. Numai un stat organizat in acest scop, cu guvernanti care actioneaza spre realizarea acestui scop prioritar poate sa se numeasca un stat al cetatenilor sai. Pentru noi prioritare sunt solutii economice, financiare, sociale. Transpunerea in viata a acestor solutii reprezinta cheia rezolvarii tuturor problemelor politice care acum nu sunt decat artificii pe un teren artificial. "Prioritatile 0" raman ceea ce sunt - nimic. Iar viata oamenilor este si ramane adevarata prioritate.
×
Subiecte în articol: editorial