x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Privatizarea CEC, o greşeală!

Privatizarea CEC, o greşeală!

de Daniel Daianu    |    08 Mar 2011   •   19:26

Am primit un text de la profesorii Yvan Allaire, Ph.D. (MIT), preşedintele Institutului de guvernanţă al întreprinderilor private şi publice (Canada), şi Mihaela Firsirotu, Ph.D. (Mc Gill) Facultatea de management, UQUAM (Canada). Ei critică o eventuală privatizare a CEC şi susţin că performanţa întreprinderilor de stat poate fi ameliorată. Mai jos sunt pasagii din acest text.

Guvernul României, la presiunea FMI-ului, conform presei din Ro­mâ­nia, intenţionează să lanseze un al doi­lea val de privatizări pe scară largă a marilor întreprinderi de stat care au mai rămas în picioare după primul val. Una dintre cele mai spinoase pri­va­tizări este cea a Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC), singura ma­re bancă românească comercială universală care nu se află în mâinile străi­ni­lor. CEC-ul are 3,4 milioane de cli­en­ţi, active în valoare de 3,1 mi­li­ar­de şi deţine cea mai extinsă reţea de su­cursale; practic, din cele 1.000 de su­cursale care deservesc regiunile ru­rale din România, CEC-ul deţine 870! (Roland Berger Consultants, 20­10).

Toate băncile austriece, irlandeze, spaniole, germane, britanice, fie ele private sau de stat, au primit injecţii de capital (equity injections) şi credi­te garantate de guvernele lor a căror sursă a fost deseori fondurile de urgenţă europene şi finanţările FMI puse la dispoziţia ţărilor respective; de exemplu, băncile austriece Erste Group şi Raiffeisen International, care deţin şi controlează cele mai mari bănci din România, au primit de la statul austriac o injecţie de ca­pital, prima de 1,22 miliarde de euro, iar cea de-a doua de 1,75 miliarde. În plus, republica austriacă garantează obligaţiunile emise de aceste bănci până la valoarea de 6 miliarde şi respectiv 10 miliarde de euro. Jumătate din băncile din Polonia sunt deţinute sau controlate de stat. Chiar Canada şi Statele Unite, ţări favorabile  pieţei, nu permit străinilor să le controleze băncile.

În Canada nu există control de stat al băncilor co­mer­ciale, dar nici un acţionar (sau  grup de acţionari cu interese comune) nu poate deţine mai mult de 10% din acţiunile cu drept de vot emise de o bancă, iar investitorii străini, luaţi la un loc, nu pot deţine mai mult de 20% din acţiuni cu drept de vot. Iar Ca­nada este cunoscută a avea cel mai bun sistem bancar din lume, unul din­tre puţinele care au rămas ne­atinse de furtuna financiară din anii 2007-2008. În primul rând, Guvernul român trebuie să declare: CEC-ul nu va fi privatizat în totalitate. În măsura în care profitul nedistribuit nu-i va permite băncii să-şi mărească destul de repede gradul de capitalizare pentru a îndeplini  standardele interna­ţio­na­le (Basel III), Guvernul ar trebui să privatizeze în mod parţial CEC-ul şi numai atât cât să-i permită o capita­lizare adecvată. Acţiunile sale trebuie să fie listate la bursă. 

Guvernul ar trebui să stipuleze că doar cetăţenii români şi entităţile în proprietatea românilor vor fi auto­ri­zate să deţină acţiuni la CEC.

CEC-ul poate juca un rol vital în economia României în calitatea sa de bancă deţinută sau controlată de stat. Unele programe de asistenţă financiară acordată întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi sectorului agricol recurg la garanţii guvernamentale pentru creditele bancare. Aceste programe au fost concepute pentru a ajuta întreprinzătorii şi agricultorii români să acceseze fondurile europene destinate României sub diferitele programe de „convergenţă”. Foarte puţin însă s-a realizat! Aceste fonduri importante, de or­di­nul miliardelor de euro, rămân ne­re­­vendicate şi necheltuite, un ade­vă­­rat scandal pentru o ţară în agonie precum România. 

CEC-ul ar trebui să devină, la solicitarea Guvernului, principalul motor al unui program dinamic de asistenţă financiară şi tehnică pentru întreprinzătorii şi agricultorii care solicită aceste fonduri europene.

×
Subiecte în articol: editorial