x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Procuror, măndria ţării!

Procuror, măndria ţării!

de Dan Constantin    |    01 Dec 2007   •   00:00

In ţările unde competiţia domneşte deasupra legii, procurorii sunt mari vedete. Mereu sub reflectoarele televiziunilor, mulţi dintre acuzatorii publici incep să aibă ticurile starletelor din show-biz, clădindu-şi carierele după regulile de şantan. Cine are picioarele lungi şi fustă scurtă poate sări mai repede treptele ierarhiei; bărbaţii pun şi ei carisma la bătaie sau, dacă nu au zămbet de Roger Moore, apasă pe pedala slugărniciei.


In ţările unde competiţia domneşte deasupra legii, procurorii sunt mari vedete. Mereu sub reflectoarele televiziunilor, mulţi dintre acuzatorii publici incep să aibă ticurile starletelor din show-biz, clădindu-şi carierele după regulile de şantan. Cine are picioarele lungi şi fustă scurtă poate sări mai repede treptele ierarhiei; bărbaţii pun şi ei carisma la bătaie sau, dacă nu au zămbet de Roger Moore, apasă pe pedala slugărniciei. Şefii ii joacă pe degete cum fac impresarii cu artiştii şi, dacă nu reuşesc să-i convingă să ducă dosarul spre ce trebuie, ii scot din joc. Aşa s-a intămplat in Italia, unde operaţiunmea "măini curate" a lovit multe ţinte alese pe criteriul succesului mediatic. Aşa s-a intămplat in Rusia, unde procurorul general a fost compromis cu un filmuleţ porno. Nici in Romănia, starea de moralitate din Parchete nu aduce cu o uşă de biserică. Sunt multe, prea multe cazuri in care infractorii sunt chiar mai cuminţi decăt procurorii care ii anchetează. Racila care muşcă precum cangrena din credibilitatea unei instituţii de primă linie in lupta anticorupţie nu este, din păcate, nici măcar recunoscută de şefii Parchetului şi nici de Consiliul Superior al Magistraturii. Cărdăşii născute la beţii şi orgii alimentate de interlopi, frăţii cu poliţiştii imorali şi corupţi, amantlăcuri cu infractori sunt de notorietate, dar fosta doamnă Kovessi se face că nu ştie de gravitatea acestor legături interzise. Scărbiţi de matrapazlăcurile colegilor şi de abuzurile din Parchete, inclusiv din DNA, mulţi procurori cu verticalitate şi experienţă demisionează din instituţie.


Recentul caz de fraudare a examenului de promovare in Parchet arată căt de putred şi corupt este sistemul. Procurorul Stelian Guli, "programat" să sară de la Urziceni in postul de procuror-şef la Capitală, ar fi fost "dat in găt" chiar de instituţia ingrozită la vestea că el ar veni şef. Or, pentru asta trebuie să ştii din timp cum decurg lucrurile, să fie bătătorite căile promovării cu sacul de bani. Domnul Deliorga, ajuns in CSM la Secţia Procurori, ar trebui să taie in carne vie. Ştie domnia sa ce bucăţi să apuce. Smiorcăiala fostei doamne Kovessi, speriată de modificările Codului Penal, seamănă cu o dramoletă jucată de fetiţa aparent novice. Adevărata dramă a Parchetului este compromiterea gravă a instituţiei, căreia i s-a dat păinea şi mai ales cuţitul pe care il infige adănc in spatele democraţiei.

×
Subiecte în articol: editorial