x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Procurorul de serviciu nu are nume?

Procurorul de serviciu nu are nume?

de Serban Cionoff    |    29 Aug 2016   •   17:39
Procurorul de serviciu nu are nume?

Este foarte corectă și demnă de menționat decizia luată azi de către procurorii de la parchetul de pe lângă judecătoria sectorului 3 de a cere instanței arestarea preventivă a Daniel Marius Văitiș. Este vorba despre tânărul care, deși, conducând fără permis, a accidentat moral o femeie pe bulevardul Energeticienilor din București și a fugit ca un laș de la locul faptei, a fost pus în libertate de către procurorul de serviciu. Care procuror, fără a ține seama de gravitatea deosebită a faptelor comise, nu considerat că se impune arestarea celui în cauză. Decizie absolut revoltătoare împotriva căreia, pe bună dreptate, s-au pronunțat foarte mulți oameni cu simțul dreptății, având respectul cuvenit față de legalitate și de lege. Și nu numai că s-au pronunțat, dar, în măsura atribuțiilor lor în instituțiile statului, au făcut tot ceea ce le stătea în putință ca șoferul asasin să fie deferit justiției. Mă refer, în special, la oamenii, în deplinul înțeles al cuvântului, din cadrul poliției rutiere, care nu au cedat și și-au făcut datoria.

Citeşte şi Cât valorează o viață de OM, domnule procuror?

Firește, nu pot decât să salut măsura luată azi de către procurorii care au anulat decizia total incorectă luată sâmbătă de către colegul(sau colega) lor, cu atât mai mult cu cât tânărul care fusese făcut scăpat a recidivat, conducând, liber ca pasărea cerului, vorba polițistului Marian Godină, omul și profesionistul care s-a implicat cu o admirabilă tenacitate în soluționarea acestui caz. Am scris ceva mai înainte ,,colegul (sau colega)’’procurorilor pentru că, nici până azi nu cunoaștem numele acestei persoane. Drept pentru care cred că ar fi cazul să aflăm și noi cine este procurorul despre care discutăm.

Să o spun fără rețineri: nu fac această solicitare dintr-o bicisnică plăcere de supune blamului public o anumită persoană, dar, așa după cum numele cetățenii obișnuiți, dar și ale instituțiilor, care au încălcat legea sunt date publicității, nu văd nici-un motiv pentru care un procuror sau un alt magistrat care a aplicat incorect sau abuziv prevederile legii s-ar putea bucura de protecția anonimatului.

Ce-i drept, în cazurile în care era vorba despre nume sonore, persoane care dețineau funcții înalte în magistratură - gen. Livia Stanciu- numele erau rostite public , abuzurile lor fiind comentate cu severitatea meritată. Că mai departe decât asemenea luări de poziție publice nu s-a întâmplat nimic altceva, este,iarăși, foarte adevărat. Doamna Livia Stanciu fiind un edificator exemplu în materie.

Înțeleg că, din păcate, va mai curge multă apă pe Dâmbovița până când să avem adoptată și aplicată o Lege a răspunderii materiale a magistraților și, tocmai de aceea, îndrăznesc să cred că, măcar, o sancțiune morală din partea societății pot primi din partea colectivității acei magistrați – firește puțini la număr- care comit asemenea abuzuri, din motive ce încalcă normele deontologice în vigoare. Abuzuri care contribuie la scăderea drastică a încrederii românilor în justiție, aducând, prin aceasta, grave deservicii instituției magistraturii și profesioniștilor săi.

Așadar,dacă nu e cu bănat, putem afla și noi cum se numește procurorul(sau procuroarea) care a fost de serviciu sâmbătă la parchetul de pe lângă judecătoria sectorului 3 și care l-a lăsat slobod și fără griji pe ucigașul de pe bulevardul Energeticienilor?

Era să scriu: ,,a fost de de-serviciu’’, dar, mai bine, tac!...

×