x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Procurorul Gherghescu, alias ministrul Macovei

Procurorul Gherghescu, alias ministrul Macovei

de Radu Tudor    |    19 Oct 2006   •   00:00
Procurorul Gherghescu, alias ministrul Macovei

Dar e obligatoriu sa aflam cine a fost si ce acte a semnat procurorul Gherghescu, astazi ministrul Macovei. Sunt informatii si marturii ca a savarsit abuzuri incredibile. O lamurire deplina a dosarului ei profesional este absolut necesara. Avem o problema, pentru ca trecutul doamnei Macovei ne dezvaluie o fata necunoscuta.

E treaba fiecarei persoane fizice din tara asta sa explice chestiuni nelamurite din perioada regimului comunist. Unii sunt crezuti pe cuvant, altii au parte de vesnica suspiciune. De cele mai multe ori, judecata unor cazuri este subiectiva si poarta o amprenta politica.

Ceea ce mi se pare insa nefiresc e faptul ca unele personalitati politice sau din administratie pot fi luate la intrebari, iar altele beneficiaza ab initio de un credit moral nelimitat. Si sunt intangibile, pentru ca suporterii persoanei respective iti varsa instantaneu o galeata de laturi in cap.

Una dintre aceste persoane este ministrul Justitiei, Monica Macovei. Majoritatea jurnalistilor si a reprezentantilor societatii civile o cunosc din vremea cand conducea un ONG responsabil de problematica drepturilor omului. Activista convinsa pentru acest domeniu vital unei vieti democratice, Macovei a trecut ani buni drept o femeie curajoasa, care s-a luat la tranta cu sistemul juridic abuziv din Romania. Trebuie sa recunoastem, domnia sa era o figura aparte, cu unele succese in lupta amintita.

Pe nepusa masa, a fost dezvaluit zilele trecute cazul Victor Petre. Pentru faptul ca gestul a fost facut la Partidul Conservator, cea mai mare parte a presei l-a tratat ca pe un atac politic. Sau ca pe o poveste esuata din trecut, scoasa acum la lumina de partidul lui Dan Voiculescu.

Nu toate cazurile dezvaluite de PC au fost "beton", cum se spune in lumea presei. Acesta insa pare sa fie altceva. Am aflat despre el de la televizor si m-am documentat sa vedem in ce masura este foarte grav.

Cazul complexului Gara de Nord a facut valva la mijlocul anilor ’80. Au fost peste 80 de arestari, in actiuni combinate Militie-Procuratura-Securitate. Cei care au trait acele momente erau surprinsi de rautatea si duritatea anchetatorilor, de metodele folosite.

Cei anchetati atunci spun ca totul s-a realizat atunci cu metode specifice politiei politice: amenintari, santaje ordinare, abuzuri fizice si psihice. Miza era sa fie raportate secretarului general, tovarasul Nicolae Ceausescu, noi succese pe linia combaterii luarii de mita si a primirii foloaselor necuvenite. Un hei-rup plin de ilegalitati. Ceva oarecum asemanator cu anchetele anticoruptie de azi. O mare parte din anchetatorii de atunci se regasesc si acum in institutiile de stat. Dintre cei arestati atunci, unii au ramas cu sechele pe viata, familiile lor au fost distruse.

Probabil si altii care au trait acele clipe de groaza vor avea curajul sa vorbeasca acum.

Daca existau suspiciuni de luare de mita, cu siguranta nu aceasta era calea legala pentru a-i pedepsi pe vinovati. Dar nu te puteai lupta cu aberatiile regimului comunist. Mizeria si abuzul erau la ele acasa, in anii ’80, in Romania.

Cazul procurorului Luisa Gherghescu, alias Monica Macovei, trebuie tratat cu maxima seriozitate.

Eventualele virtuti ale prezentului nu spala pacatele trecutului.

N-am avut niciodata sansa de a afla biografia detaliata a celei care conduce azi justitia si care aspira la un post de comisar european.

Personal, nu doresc condamnarea fara dovezi a doamnei Macovei. Trebuie avuta in vedere prezumtia de nevinovatie.

N-am dat niciodata doi bani pe zvonurile ca bea de stinge sau ca in trecut practica yoga cu Guru la 2 Mai si Costinesti. Astea sunt chestiuni private si nu e deontologic sa intri in ele. Dar e obligatoriu sa aflam cine a fost si ce acte a semnat procurorul Gherghescu, astazi ministrul Macovei. Sunt informatii si marturii ca a savarsit abuzuri incredibile. O lamurire deplina a dosarului ei profesional este absolut necesara.

Avem o problema, pentru ca trecutul doamnei Macovei ne dezvaluie o fata necunoscuta. Aceea de procuror ceausist, in cardasie cu organele de Militie si Securitate. Cazul domniei sale pare sa fie asemanator cu cel al deputatului Mona Musca, fost ministru al Culturii. Cuvantul nu este de ajuns. Trebuie sa verificam dovezile. Adica dosarele in care a lucrat si mandatele pe care le-a semnat cat timp a lucrat in Procuratura.

Si pentru ca am ajuns la subiectul mandatelor, o intrebare necesita un raspuns rapid si fara echivoc: a semnat procurorul Monica Macovei mandate de arestare impotriva manifestantilor in timpul Mineriadei din 1990? Domnia sa lucra atunci ca procuror in cadrul Procuraturii Sectorului 1. Daca da, atunci demisia nu ar fi de ajuns.
×
Subiecte în articol: editorial macovei