x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Profesionalism versus impostură

Profesionalism versus impostură

de Ion Petrescu    |    08 Aug 2009   •   00:00

Gabriela Vrânceanu Firea a ratat una din ştirile săptămânii precedente. Deşi este una dintre cele mai talentate realizatoare de emisiuni serioase de televiziune, cu audienţe mari, în cavalcada sa, altfel sclipitoare, pentru aflarea adevărului despre cum au cheltuit banii publici două ministrese a trecut cu vederea un subiect senzaţional. Ce-i drept, unul fără "sămânţă de scandal". La prima vedere.



Care era ştirea ce ar fi generat şi o invitată neobişnuită, dar încântătoare pentru telespectatori? începând din 30 iulie a.c., Simona Măierean, care a absolvit Academia Forţelor Aeriene "Henri Coandă", ca şefă de promoţie, a devenit prima femeie care pilotează un avion MIG-21 LanceR, cu simplă comandă. Un subiect tratat cu sensibilitate, fără false candori, de jurnalista Cecilia Sfetcu, în săptămânalul armatei.

Aici însă nu este vorba doar de curaj feminin. Ci şi de o mare diferenţă! Pentru Simona, performanţele sale de până acum, precum şi cele ce vor urma - probabil va fi prima femeie care va pilota viitorul avion de luptă, care va intra în dotarea Forţelor Aeriene Române ş sunt bazate pe propria capacitate de a învinge prejudecăţile semenilor. şi pe siguranţa de sine. Rarisimă. Dar explicabilă.

Simona Măierean nu a venit în armată ca prietenă a unui ministru. Nu a fost nici recomandată de ex-şeful unui serviciu de informaţii. şi nici nu  aşteaptă numirea în fruntea unei colegiu unde civilii înţeleg sintagma "securitate internaţională" drept catapultare spre o funcţie politică în ministerul condus acum, din păcate, de un necunoscut.

De ani buni, "un cancer" vizibil se întinde în anumite structuri ale armatei. Funcţii de militar sunt rapid transformate în posturi de civili pentru viitoare... ministrese. Fiinţe ce oficial nu poartă trese au fost cocoţate - pe timpul mandatelor  ultimilor trei miniştri - în organigramele unor structuri despre care habar nu au avut anterior numirii! Mai nou, cu un sprijin politic adecvat, se transferă din partidul debarcat de la putere, în cel prezidenţial. Apoi se mută, tacit şi profitabil, la alt minister, la fel de "căpuşat" de personajele favorizate de mai marii momentului actual.

Cum ar fi arătat emisiunea "ştirea zilei", dacă la momentul abordării  modului cum se utilizează bugetele unor ministere ar fi fost invitată şi o specialistă de talia generalului de brigadă Maria Lupu, "numărul doi" în structura financiară a armatei? O profesionistă cu o memorie fantastică, care nu are nevoie să vină cu dosare, să caute aiurea prin hârtii, să prezinte tabele şi liste făcute de predecesori, pentru a explica impostura altora. Un om cu sânge rece, care nu se lamentează în situaţii critice, are răbdare cu interlocutorii şi priveşte cu multă înţelegere pe cei nepricepuţi. O diplomată respectată pentru ştiinţa de a se impune printr-o privire. Dar şi un militar exigent, fără nici un complex de inferioritate în faţa bărbaţilor în uniformă. Mai mult, este extrem de populară printre cei care sărutându-i mâna ştiu că au în faţă un general care îşi merită cu prisosinţă gradul.

Sau ce reacţie ar fi avut telespectatorii doamnei Gabriela Vrânceanu Firea dacă, atunci când se discuta legalitatea unor măsuri decise de unii guvernanţi, în studioul tv ar fi fost prezentă şi o expertă în justiţie, fără trac şi cu aplomb? Mai precis, generalul de brigadă Floarea şerban, aflată de ani buni la Bruxelles, care este la curent cu exigenţele Uniunii Europene, cunoscute direct de la surse. Un general inteligent, conştient de viitorul care ne aşteaptă ca simpli cetăţeni europeni. Simona Măierean, Maria Lupu, Floarea şerban sunt femei care au intrat pe uşa din faţă a instituţiei militare. Lor nu li s-au creat posturi speciale. şi nu au fost deloc menajate de cei ce le-au încredinţat misiuni dificile, pe măsura competenţei lor reale. Au însă distincţia profesionalismului respectat de camarazi, inclusiv cei din Statul Major General. Dezirabilă redută în faţa infestării armatei cu impostori, care... trăiesc bine - şi din propria  publicitate. Profesioniştii pot rămâne anonimi, nu-i aşa?

P.S.: Cornel Nistorescu are dreptate. Cine doreşte schimbarea la faţă a unei instituţii este atacat, vehement, pe forum, de frustraţi anonimi.



×
Subiecte în articol: editorial