x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Prostia costa scump in Europa unita!

Prostia costa scump in Europa unita!

de Valentin Stan    |    16 Dec 2006   •   00:00
Prostia costa scump in Europa unita!

V-ati gandit, vreodata, cat costa prostia in Romania? De pilda, ati calculat cati bani a "supt", din buzunarul contribuabilului roman, megalomanica organizare a Forumului la Marea Neagra din iunie 2006, doar pentru ca Basescu sa distruga relatiile Romaniei cu Rusia si Turcia? Ma rog, cat putea sa distruga, ca inca mai ramasese ceva! Si ca sa pozeze, pentru "Amiralii" prostimii, in Maret Conducator? Si cat costa dinamitarea relatiei cu Rusia?

In regiune exista inca din 1992 Organizatia Cooperarii Economice la Marea Neagra (BSEC), initiata de Turcia, cu participarea Rusiei. In total, 12 tari din 2004 incoace. Si rusii, si turcii au considerat Forumul lui Basescu o tampenie concurentiala, asa ca l-au tratat cu dispret si furie. La fel au tratat si euroregiunea Marii Negre, initiata de Basescu-Ungureanu, in martie 2006, cu acelasi scop de a construi o "piramida a lui Keops" in desertul politicii externe romanesti! Fanii si "Amiralii" lui Basescu vor sustine, cu ochii intorsi la turta dulce a Romaniei, ca Maretul Conducator a avut dreptate si UE ne sustine!

Sa vedem! Pe 12 aprilie 2006, Presedintele de atunci al Comitetului Ministrilor din Consiliul Europei, Ministrul de Externe al Romaniei, a primit in Adunarea Parlamentara a forului pan-european urmatoarea intrebare, din partea parlamentarului rus Fomenko:

"Observand ca Romania a promovat insistent ideea convocarii unui summit al Forumului pentru Dialog si Parteneriat la Marea Neagra (...) si a tinut o conferinta pe cooperare interregionala in zona Marii Negre (...) si ca agenda acestor intalniri se refera la probleme care sunt deja de competenta BSEC, considerati ca institutiile de cooperare existente, deja, si-au epuizat potentialul (...)?".

Aceasta intrebare era o usturatoare corectie aplicata, public, de Rusia unui ministru impotent politic si incapabil sa reactioneze pe masura demnitatii tarii sale. Tot ce a putut sa faca a fost sa invoce prezenta la Constanta a inaltilor oficiali ai Consiliului Europei, cu prilejul conferintei pe cooperare inter-regionala (euroregiunea), din martie, ca o garantie a valabilitatii proiectului Basescu-Ungureanu! Patetic!

Pe 4 decembrie, Comisia Europeana a lansat catre Consiliul si Parlamentul UE Comunicarea referitoare la intarirea Politicii de Vecinatate Europene (ENP) (COM-2006-726 final). Stiti ce precizeaza Comisia, la capitolul "Intarirea cooperarii regionale", cu privire la Marea Neagra? Credeti ca zice ceva de Forumul lui Basescu? Sau de cooperarea regionala a lui Ungureanu? Mai ales ca Basescu a pus turta dulce a Romaniei pe motul UE, la 14 decembrie! Nici vorba! UE nu a auzit de ei si de "aberatiile" lor la Marea Neagra! Iata:

"Organizatia Cooperarii Economice la Marea Neagra (BSEC) este o platforma folositoare pentru dialogul nostru si cooperarea cu intreaga regiune. Comisia examineaza, in prezent, posibilitatea stabilirii de contacte mai stranse cu BSEC, inclusiv statutul de observatory"!

Sa mai spun ca, in acelasi document, se vorbeste despre "relatiile noastre (ale UE - n.n.) cu Rusia sub Parteneriatul Strategic"? Seamana, cumva, documentul Comisiei Europene, mai degraba, cu pozitia rusului Fomenko decat cu initiativele cuplului Basescu-Ungureanu? Nici o singura initiativa a lui Basescu la Marea Neagra nu e retinuta de Comisie! Si Romania va fi membra a UE, la 1 ianuarie, nu Rusia! Si Basescu e cel care crede ca a inventat Marea Neagra, in UE, nu Putin!
Si eu, care credeam ca, de cand s-a intarit leul, prostia romaneasca e mai ieftina!

×
Subiecte în articol: basescu editorial marea marea neagră neagra