x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Prostia de nevindecat a poporului român

Prostia de nevindecat a poporului român

de Ion Cristoiu    |    10 Iun 2009   •   00:00

Vă mai amintiţi? Timp de o lună, cât a durat pe cât de costisitoarea, pe atât de inutila campanie electorală, politicienii noştri au trăncănit pe toate posturile tv despre cât de important e ca românii să iasă la vot şi, mai ales, să-i aleagă pe cei demni să-i reprezinte în Parlamentul european.



Liderii de opinie s-au aşezat de jur-împrejur, ca la clacă, sau în linie, ca vrăbiuţele pe sârmă, pentru a explica românilor cât de important e ca în Parlamentul European să ajungă din partea noastră cei mai europeni dintre politicieni.

Nu numai europarlamentari maeştri în mecanismele europene, dar şi analişti specializaţi în UE au apărut pe toate televiziunile, mai mult sau mai puţin contra cost, pentru a demonstra cu exemple concrete rolul jucat de reprezentanţii competenţi ai unei ţări în promovarea intereselor ţării respective la Bruxelles.

Între cele trei partide principale - PSD, PD-L, PNL - s-a încins o veritabilă întrecere, pentru a arăta românilor că pretendenţii lor sunt cei mai buni pentru a-i reprezenta în Parlamentul European. PSD s-a fălit cu Adrian Severin şi Corina Creţu. PD-L, cu Monica Macovei şi Theodor Stolojan. PNL, cu Renate Weber.

Toţi, dar absolut toţi politicienii şi liderii de opinie au susţinut că românii trebuie să iasă la vot pentru a dovedi Europei că sunt europeni. Politicienii şi analiştii au avut dreptate. Oricât de competenţi ar fi reprezentanţii noştri, interesele României depind de alte lucruri decât prestaţia lor (forţa economică, conştiinţa egalităţii cu alte membre ale Uniunii Europene), totuşi, după doi ani de la aderare, până şi cei care nu pricep prea bine mecanismele de funcţionare ale instituţiilor europene ar fi trebuit să fie atenţi la aceste pledoarii.

Pentru că, şi analfabet absolut să fii, tot ţi-ai putea da seama că unui europarlamentar român i se cere fie şi măcar să ştie o limbă străină. Cum au răspuns românii acestor declaraţii? I-au dat lui Gigi Becali 8,65% dintre voturi. Cei care ştiu rezultatele alegerilor europarlamentare ar putea fi niţel contrariaţi.

Cum adică? 8,65% a obţinut Partidul România Mare, condus de Corneliu Vadim Tudor. Da, aşa e trecut în Comunicatul BEC. în realitate însă nu PRM a obţinut acest scor, ci Gigi Becali. Fără Gigi Becali pe listă, Corneliu Vadim Tudor ar fi rămas mai departe la muzeul fosilelor împăiate, date cu niţică vopsea, să pară vesele.

Cei 8, 65% dintre alegători au votat lista pe care se afla Gigi Becali. Că întâmplător pe această listă se găsea şi Corneliu Vadim Tudor e o altă poveste. Una care ţine de disponibilitatea Tribunului de hârtie creponată de a face orice pentru a-şi asigura o pensie de lux la Bruxelles, oraş în care mai mult ca sigur se află şi un sanatoriu.

Toţi aceştia au fost cum nu se mai poate mai impresionaţi de telenovela şi bogătaşii fac închisoare, difuzată ore în şir de trusturile de presă ale lui Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vântu. Să fim bine înţeleşi. Gigi Becali e un personaj simpatic. La o adică, în plan intern ar putea fi parlamentar sau chiar ministru. La Parlamentul European, el nu e bun nici măcar să stea de strajă la intrarea în WC. Nu ştie nici o limbă străină şi, în consecinţă, cei cu nevoi grabnice ar face pe ei încercând să dibuie ce vrea să le spună.

Fireşte, chiar şi după doi ani de la aderare, pot fi români care să nu priceapă mecanismele complicate ale Uniunii Europene. E greu de crezut că pot fi români atât de tembeli, încât să nu-şi dea seama că Gigi Becali nu întruneşte minimele condiţii de europarlamentar. Gigi Becali e o starletă a vremurilor noastre. Una e însă să fii starletă şi alta e să fii reprezentant al unei ţări în Parlamentul European. E ca şi cum am alege-o pe Sexy Brăileanca să ne reprezinte la un Congres internaţional de Matematici Superioare pe motiv că se pozează despuiată.

Telenovela trăită de Gigi Becali, şi bogătaşii fac puşcărie, va fi zguduit până la lacrimi poporul român format la şcoala televiziunilor pentru semidocţi gen OTV sau B1. Înseamnă asta că trebuia să fie trimis de români să-i reprezinte în Parlamentul European? Se vor găsi mulţi analişti să pună acest vot absurd pe seama clasei noastre politice.
Aiurea! Acest vot exprimă perfect prostia de nevindecat a poporului român!

×