x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Protestele: revendicări şi motive

Protestele: revendicări şi motive

de Miruna Munteanu    |    16 Ian 2012   •   21:00

De ce au iesit romanii in strada? De ce acum? N-ar avea nici o noima daca – asa cum gresit titreaza presa internationala – revolta este indreptata impotriva masurilor de austeritate, vechi deja de doi ani. Si daca motivul s-ar fi legat doar de statutul SMURD, de ce protestul s-a amplificat dupa retragerea controversatului proiect al Legii sanatatii?

Ce vor, de fapt, demonstrantii? Lozincile si pancartele pomenesc de pensii si de Rosia Montana, de Raed Arafat si de taxa auto. Inteleg de ce un jurnalist occidental, obisnuit cu revendicari punctuale, poate fi descumpanit. Romanii au iesit in strada din cauza lui Traian Basescu. Nu impotriva unui om, ci impotriva unui mod de a face politica. Impotriva unui stil de guvernare care se reduce doar la 'pohta ce-a pohtit-o' Marele Carmaci. Scandalul Raed Arafat a fost doar un declansator al furiei populare, dar ilustreaza perfect toate tarele unui sistem care de mult nu mai are legatura cu democratia.

Un sistem care functioneaza pe baza de oportunism, santaj si coruptie, in care obedienta e mereu preferata competentei, constiintele – ca si voturile – sunt de vanzare, iar regulile pot fi oricand rescrise in functie de cartile din mana presedintelui-jucator. Premierul e o marioneta patetica, Parlamentul a devenit o simpla masina de vot, lipsita de legitimitatea urnelor. Totul se hotaraste la Cotroceni, dupa cum dicteaza interesele si hachitele lui Zeus. Guvernul nici nu mai mimeaza exercitiul puterii executive. Se multumeste sa asume pe banda rulanta legi servite de obscure comisii prezidentiale.

Dezbaterea publica s-a transformat intr-o farsa, dialogul social a fost inlocuit cu monologul arogant al puterii. Asa ne-am procopsit cu puzderie de reforme incropite pe genunchi, nefundamentate, incoerente si contradictorii. Legea Sanatatii, promovata si apoi retrasa de presedinte peste capul ministrului de resort, nu ar fi fost in nici un caz o exceptie. Studiu de impact? Metodologie de aplicare? Expertii de la Cotroceni nu cred in asa ceva. Iar Zeus nu crede in experti decat atunci cand ii confirma lui parerile. Oricat de haotice ar fi ele. De pilda, anul trecut ne zicea ca trebuie inchise spitalele 'neperformante' si investit in ambulante si elicoptere SMURD. Acum ne cere sa lasam elicopterele la privati, ca sa avem mai multi bani pentru spitale.

Traian Basescul se pricepe cel mai bine la orice, de la mineritul cu cianuri, la medicina de urgenta. Cine indrazneste sa-l contrazica, oricat de argumentat si de politicos, devine automat dusmanul sau, al progresului, al poporului. Dar cand poporul iese in strada, ghici cine trebuie sa plece... Ghici ghicitoarea mea...

×
Subiecte în articol: editorial