x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PSD are nevoie de Lavinia Sandru!

PSD are nevoie de Lavinia Sandru!

13 Feb 2005   •   00:00

Intervenind brutal in viata PD, calcand din nou Constitutia, "de sus in jos", cum ar scrie gazetarul I.L. Caragiale, Traian Basescu a aruncat anatema asupra grupului de tineri care iscalisera o epistola in sprijinul lui Cozmin Gusa. Vajaitul buzduganului prezidential a batut in poarta sediului din Modrogan. Dusmanilor lui Cozmin Gusa li s-au intarit brusc bicepsii. Si l-au pus in discutia organizatiei de partid pe - vorba lui Stalin - fractionist. Semnatarii au palit la fata si au prins sa tremure din toate incheieturile. In cel mai pur stil romanesc, iscaliturile lor s-au volatilizat. De parca autorii ar fi intrat prin efractie in postala si le-ar fi dezlipit de pe coala de hartie. Una dintre scriitoare, Roberta Anastase, a izbucnit in plans. Plangea de i se zguduia cosita.

A fost insa si o reactie mai mult decat surprinzatoare in lumea romaneasca avand in sange zatul fanariot: trei dintre semnatari s-au ridicat impotriva baronilor PD. Si, evident, i-au raspuns lui Traian Basescu. Ei sunt: Cozmin Gusa, Aurelian Pavelescu, Lavinia Sandru. Primii doi n-au fost o prea mare surpriza. Cozmin Gusa e artizanul loviturilor mediatice rasunatoare date de Traian Basescu in campania electorala. Se simtea indreptatit din multe puncte de vedere sa ridice manusa aruncata de la Cotroceni. Ca politician care stie cat costa fiecare dintre colegii sai, promovati acum doar pentru ca i-au dus oala de noapte lui Traian Basescu, soptind transfigurati: ce miros de liliac! Ca barbat politic veritabil, in sensul ca e nu numai politic, dar si barbat. Aurelian Pavelescu il secondeaza cu brio. Si el a tinut in sah Puterea pesedista cerand ca Ion Iliescu sa dea socoteala pentru cele 1.000 de victime ale asa-zisilor teroristi.

Surpriza, marea surpriza a constituit-o Lavinia Sandru. Nu doar pentru ca e femeie. Femeie in toata puterea cuvantului si nu tanc de carne, ca multe politiciene postdecembriste, care si-au gasit in politica afirmarea absenta din dormitor. Nu doar pentru ca e tanara. Ci si pentru ca e nou-venita in politica mare, debutul spectaculos facandu-si-l abia in 2004. Ei bine, aceasta juna fara pedigree politic, fara latifunda, fara sot cu jeep si cu vila, a gasit de cuviinta sa-i raspunda lui Traian Basescu. Ne putem face o imagine a scandalului produs de cutezanta Laviniei Sandru de a polemiza cu Abraham de la Cotroceni dupa reactia lui Emil Boc. Nechezolul lui Traian Basescu, cel pus de presedinte in fruntea PD, deoarece avea nevoie de o marioneta care sa se faca a conduce partidul, si-a exprimat stupoarea sincera ca o pamanteanca indrazneste sa nu-si stucheasca in san numai la gandul ca Traian Basescu si-a incruntat sprancenele.

Te-ai fi asteptat ca Lavinia Sandru sa plece ochii in pamant si, toata numai un fior, sa-si faca autocritica fata de momentul de ratacire. Lavinia Sandru s-a solidarizat cu Cozmin Gusa. Mai mult, l-a tocat marunt-marunt pe cel care pretinde c-a facut-o politiciana din lutul omului simplu.

De catva timp, televiziunile ne infatiseaza o imagine ce pare a fi luata din Arhiva Nationala de filme. Asemenea tovarasului venit de la raion sa-i critice pe tractoristii care n-au tras brazda asa cum spune invatatura sovietica, Ion Iliescu ii sapuneste pe mai tinerii lideri PSD, in frunte cu Adrian Nastase. Ion Iliescu nu-i Traian Basescu. E un fost care nu-si da seama ca, asemenea stelei din poezia lui Eminescu, "azi o vedem si nu e...".

N-are parghiile Puterii, n-are nici macar capitalul electoral umflat cu laptop-ul de sondajele comandate sub regimul PSD, acum trecute, cu Sociologie cu tot, de partea Aliantei. Si cu toate acestea, ditamai barbatii "stau si tot stau prin sedinte", vorba lui Maiakovski, si asculta cuminti lectiile lui Ion Iliescu despre activistul PSD. Activist ce-ar trebui sa fie asemenea activistului PCR: trup si suflet devotat Partidului, ridicand mana in unamitati de Congres, maestru in intrigi de culoar cominternist. Acesti elevi clapaugi sunt fosti ministri, fosti prim-ministri, lideri de filiale, capi de familie, proprietari de firme. Se numesc, unii dintre ei: Adrian Nastase, Mircea Geoana, Mihai Tanasescu, Ioan Rus, Titus Corlateanu. Pana nu demult, au declarat public ca mai bine se autoexileaza in afara Universului cunoscut decat sa-l accepte pe Ion Iliescu din nou in fruntea bucatelor. Experienta, simtul realitatilor le spun ca un PSD condus de Ion Iliescu e un marfar tras pe linie moarta. Trenurile Istoriei vor trece in goana pe langa el, cu calatori europeni facandu-i cu mana de la ferestrele luminate. A fost de ajuns ca Ion Iliescu sa se incrunte pentru ca toti acesti barbati, cu pretentii de a reveni in fruntea tarii, sa simta ca le plesnesc de spaima cusaturile nadragilor.

De catva timp, PSD e scena unui proces de Restauratie. Ion Iliescu acapareaza toate parghiile partidului, blocandu-le cu pasla viziunii sale despre un partid din democratie ca o organizatie raionala a PCR. N-am vazut pe nici unul dintre ei reactionand asemenea Laviniei Sandru la declaratiile lui Traian Basescu. N-a iesit nici unul pe un post de televiziune sa-l contrazica daca nu pesedeseste, macar tovaraseste. Culmea acestei atitudini a fost atinsa de Adrian Nastase. La un post de televiziune, l-am vazut pe fostul premier al Romaniei, candidatul care a adus PSD victoria in alegerile parlamentare, politicianul cu aproape cinci milioane de voturi, tacandu-si propozitiile pentru ca nu cumva Ion Iliescu, aflat langa el, sa descopere ca mai fusese invitat si altcineva de la PSD in studio.

Unii ar fi tentati sa spuna ca barbatii din fruntea PSD se poarta ca niste muieri. Daca ne gandim la prestatia Laviniei Sandru, putem spune ca o astfel de comparatie e o grava jignire adusa femeilor.
×