x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PSD, la mana lui Vanghelie

PSD, la mana lui Vanghelie

de Ion Cristoiu    |    24 Oct 2006   •   00:00
PSD, la mana lui Vanghelie

A trecut practic neobservat un moment extrem de semnificativ din viata si activitatea PSD condus de Mircea Geoana.

Vineri, 20 octombrie 2006, Marian Vanghelie, presedintele Executiv al PSD Bucuresti, a convocat Biroul Executiv al Organizatiei pentru a discuta eventuala candidatura a lui Sorin Oprescu la sefia partidului. Asumarea acestui gest de catre Marian Vanghelie e primul lucru mai mult decat ciudat in desfasurarea evenimentelor de la PSD. Din cate se stie, nu presedintele executiv, ci presedintele Organizatiei poate convoca o sedinta a Biroului Executiv. Al doilea lucru mai mult decat ciudat e faptul ca Sorin Oprescu era plecat in strainatate. Prezenta domniei sale la sedinta de vineri a fost urmarea unei reveniri intempestive in tara. Provocata tocmai de stirea ca adjunctul sau a convocat o sedinta. Al treilea lucru mai mult decat ciudat il constituie atitudinea membrilor Biroului. Nici unul dintre acestia nu s-a intrebat de ce trebuie sa mearga la o sedinta convocata de Marian Vanghelie fara stirea presedintelui.

Aceste lucruri mai mult decat ciudate isi gasesc deslusirea intr-o realitate tinuta departe de ochii opiniei publice, in binecunoscutul stil al PSD, brav mostenitor, prin intermediul FSN si PDSR, al secretomaniei tipice Partidului Comunist Roman.

De catva timp, Sorin Oprescu a dat semne ca ar vrea sa candideze la sefia partidului. Aceasta l-a nelinistit grozav pe Mircea Geoana, care stie ca ramanerea sa in fruntea PSD depinde de absenta unui concurent serios la postul de presedinte. Sorin Oprescu se detaseaza net in ipostaza de concurent real. Ion Iliescu e tinut in sah prin hartuielile din Partea Parchetului Militar. Adrian Nastase mai are complicatii cu DNA. Si Ion Iliescu, si Adrian Nastase sunt victimele unor abuzuri din partea institutiilor de forta controlate de Traian Basescu. Abuzuri ce-si au dedesubturile in negustoria dintre Mircea Geoana si Traian Basescu. La alegerile prezidentiale, PSD il va sprijini pe Traian Basescu. Sau, in cel mai bun caz, va propune un candidat pentru Cotroceni care sa nu-i dea batai de cap actualului presedinte. Presedintele, in schimb, se straduieste sa-i scoata din PSD pe toti cei care i-ar putea ameninta lui Mircea Geoana sefia. Dar chiar si fara aceasta negustorie, Traian Basescu tot ar avea un interes crucial pentru ca Mircea Geoana sa ramana in fruntea PSD. Cu un lider de staniol si aflat sub controlul Grupului de la Cluj, cel care e in stare sa faca apa chioara si acidul clorhidric numai privind eprubeta, PSD are toate sansele sa cada in sondaje pana la nivelul unui partid de buzunar. Cum principalul partid de Opozitie e redus la rolul de figurant pe scena politica, Traian Basescu si partidul sau prezidential vor domina Romania mult si bine.

Dintre liderii de azi ai PSD, Sorin Oprescu e imun la abuzurile institutiilor de forta ale sistemului dictaturii prezidentiale in ascensiune. Chiar daca i s-a inventa un dosar, Sorin Oprescu se bucura in opinia publica de o imagine prea buna pentru a-l afecta substantial.

Blocarea lui Sorin Oprescu e posibila insa numai prin mismasurile la nivelul Organizatiei de la Bucuresti. Aceasta organizatie se afla in mainile lui Marian Vanghelie. Si Sorin Oprescu stie asta. Stie din simplul fapt ca el l-a rasturnat pe Dan Ioan Popescu numai si numai cu sprijinul lui Marian Vanghelie.

Astfel se explica al patrulea lucru si mai ciudat in legatura cu sedinta Biroului Executiv al Organizatiei de PSD de Bucuresti. Sorin Oprescu a declarat la finele sedintei ca e mult prea devreme sa se pronunte in chestiunea candidaturii. Dupa care s-a luat de gat cu Marian Vanghelie si i-au tras impreuna o Hora a Unirii in fata presei, care se astepta la altceva de la presedintele PSD Bucuresti.

In loc sa-l puna la punct pe Marian Vanghelie, fie si pentru ca acesta convocase sedinta fara stirea sa, Sorin Oprescu se gudura pe langa primarul Sectorului 5.

Ca Mircea Geoana a apelat la Marian Vanghelie pentru a-si pastra postul de presedinte al PSD mai intelegem. Mircea Geoana a ajuns presedinte si se pastreaza in acest post numai si numai datorita unor astfel de manevre injositoare. De un an si ceva, energiile sale se risipesc in fuga de la un grup la altul din PSD, intrerupta de fuga la Cotroceni.
Pe Sorin Oprescu nu-l intelegem.
Ba nu, il intelegem.
Nu mai e Sorin Oprescu. E un brav PSD-ist.
×