x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PSD-ul lui Ion Iliescu

PSD-ul lui Ion Iliescu

de Ion Cristoiu    |    14 Dec 2006   •   00:00
PSD-ul lui Ion Iliescu
"Alegerea in unanimitate a lui Ion Iliescu in functia de presedinte de onoare al partidului este benefica. Ma bucur ca Ion Iliescu a realizat ca atitudinea delegatiilor este una de respect si recunostinta fata de domnia sa."

Aceasta declaratie nu apartine unui fan-Iliescu din PSD, in genul lui Nicolae Vacaroiu sau Serban Nicolae.
Si-o asuma, in Cronica romana, nimeni altul decat Ioan Rus, presedintele filialei clujene a PSD si, mai nou, liderul fantezistei regiuni de dezvoltare nr. 6, nord-vest - Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Salaj, Satu-Mare.
E de notorietate deja ostilitatea asa-zisului Grup de la Cluj fata de Ion Iliescu.
O ostilitate ce si-a gasit concretizarea nu numai in numeroase luari de pozitie ale lui Ioan Rus, dar si in manevrarea la Congresul din aprilie 2005, in asa fel incat Ion Iliescu sa nu fie ales in fruntea PSD.
Ioan Rus si acolitii sai si-au justificat ostilitatea prin nevoia desprinderii PSD de un trecut impovarator.

Ion Iliescu - s-a spus "poporului PSD-ist" - duce cu sine o serie de fapte din trecut - de la functiile de rang inalt in comunism pana la momente obscure post-decembriste, cum ar fi teroristii, mineriadele, strivirea Opozitiei, fapte pentru care noua generatie de lideri ai partidului trebuie scutita.
Au trecut de atunci doi ani. Si iata-l acum pe Ioan Rus nu numai acceptand alegerea lui Ion Iliescu drept presedinte de onoare al PSD, dar si salutand momentul cu un entuziasm mai mult decat deplasat.
S-a schimbat ceva in biografia lui Ion Iliescu? A scapat Ion Iliescu de acuzatiile ce i se aduc din 1990 incoace?
Fireste ca nu.
Cum se explica atunci spectaculoasa, incredibila rasucire a lui Ioan Rus?
In interventiile de dupa Congres, Ion Iliescu a sustinut ca a fost ales presedinte de onoare al PSD ca o solutie de salvare a partidului de la prabusire.
E posibila si o asemenea explicatie, desi ea ar insemna recunoasterea de catre Ioan Rus si Grupul sau ca solutia cu Mircea Geoana, impusa la Congresul din aprilie 2005, a fost catastrofala.
Si ca, drept urmare, solutia nu consta in readucerea lui Ion Iliescu in fruntea PSD, ci in demisia de onoare a lui Mircea Geoana din sefia partidului si a lui Ioan Rus, cu Grupul sau cu tot, din PSD.
Noi credem insa ca alta e explicatia. O explicatie mult mai nelinistitoare pentru viitorul PSD.
La Congresul Extraordinar si-a anuntat candidatura pentru sefia PSD Sorin Oprescu.
Un candidat redutabil nu numai pentru ca oferea PSD liderul cel mai potrivit sa-l infrunte pe cel care intruchipeaza azi Puterea in Romania - Traian Basescu - , dar si pentru ca Sorin Oprescu se bucura de sprijinul lui Ion Iliescu si al gruparii acestuia din partid.
Pentru a-l scoate din joc pe Sorin Oprescu, Ioan Rus si Grupul de la Cluj au incheiat un targ cu Ion Iliescu:
Vanzarea lui Sorin Oprescu in schimbul functiei de presedinte de onoare pentru Ion Iliescu.

Nu putea fi incheiat un targ mai pagubitor. Pentru ca, asa cum se contureaza deja, Ion Iliescu a vazut in presedintia de onoare o presedintie efectiva sub alt nume. Daca Ioan Rus si sforarii de la Cluj vor fi socotit ca Ion Iliescu va putea fi pastrat in hotarele unei functii de vitrina, s-au inselat amarnic, dovedind inca o data amatorismul lor absolut in materie de politica:
1. Ion Iliescu nu e omul care sa se resemneze cu o functie decorativa.
Ca si Traian Basescu, el are capacitatea de a-si crea in realitate propriile prerogative, absente pe hartie.
2. Numarul iliescistilor din PSD e mult mai mare decat s-ar crede. Lor li s-au adaugat adeptii lui Adrian Nastase si, mai ales, toti cei constienti ca Mircea Geoana impinge PSD spre o postura de partid de buzunar.
Avand aceste atuuri, Ion Iliescu isi va pune amprenta pe intreaga prestatie a PSD din perioada urmatoare.
Cu urmari la care Ioan Rus si compania nici nu s-au gandit.

×
Subiecte în articol: editorial psd iliescu ioan ion