x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PSD, un partid-fantoma

PSD, un partid-fantoma

de Ralu Filip    |    18 Sep 2006   •   00:00
PSD, un partid-fantoma

De cand este pilotat de dl Geoana, PSD a pierdut peste 15 procente in intentiile de vot ale populatiei, circa 450 de primari si nu putini senatori si deputati. Domnia sa ocupa o pozitie de mijloc in topul increderii in politicieni, fiind devansat de dl Traian Basescu, dna Mona Musca, dl Mugur Isarescu,dl Theodor Stolojan si dl Gigi Becali!

Dl Mircea Geoana pare sa fie prea mic pentru un PSD atat de mare si de greu. Iata de ce o reducere substantiala ar fi binevenita. Ar disparea oamenii care i-au ramas fideli dlui Adrian Nastase sau care regreta vremurile in care acesta era presedintele partidului. Ar termina cu nemultumitii si contestatarii. Ar avea posibilitatea sa ofere toate functiile de conducere numai sustinatorilor sai (gen Marian Vanghelie, pumnul si palma partidului). Un PSD de 8% ar fi, asadar, mult mai potrivit pentru cat poate dl Geoana sa conduca un partid. Aratand ca un dulap cu doua usi, in el ar incapea doar oamenii de incredere plus cei care, la schimb cu un mandat de parlamentar, sunt dispusi sa faca ciocu’ mic si joc de glezne.

De cand este pilotat de dl Geoana, PSD a pierdut peste 15 procente in intentiile de vot ale populatiei, circa 450 de primari si nu putini senatori si deputati. Domnia sa ocupa o pozitie de mijloc in topul increderii in politicieni, fiind devansat de dl Traian Basescu, dna Mona Musca, dl Mugur Isarescu, dl Theodor Stolojan si dl Gigi Becali! Toate cercetarile recente arata ca PSD nu este perceput ca partid de opozitie si nici ca alternativa la guvernare. Au trecut doi ani si el inca nu are o directie politica clara si nici un proiect pentru Romania. Liderii partidului sunt implicati pana peste cap in lupta pentru putere si nu mai au timp, si nici resurse, pentru politica.

Dl Geoana nu a reusit sa transforme PSD intr-un partid in care membrii sai vor aceleasi lucruri si vorbesc aceeasi limba. Mult trambitata echipa nu exista. PSD este astazi mai fracturat decat atunci cand era condus de dl Nastase. Gruparea Mitrea, gruparea Hrebenciuc, grupul de actiune in forta Vanghelie, grupul de la Cluj etc. Fracturarea a intensificat lupta pentru functiile de conducere si parlamentare si a sporit concesiile. Daca dl Valer Dorneanu si-a pierdut functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor, planul a esuat in privinta dlui Miron Mitrea. Pierderea a fost atenuata de impunerea dlui Dancu ca vicelider al grupului parlamentar de la Senat. Antecamera pentru functia de secretar general al PSD, la care dl Dancu tanjeste de multa vreme. Dl Ponta, proaspat vicepresedinte al Camerei Deputatilor, e mai aproape acum de presedintia PSD. Mai trebuie inlaturati vreo doi-trei si visul poate deveni realitate. In ce priveste grupul de la Cluj, cu cat acesta este mai sfatos fata de conducerea de la Bucuresti, cu atat PSD dispare din Transilvania, alt fapt confirmat de ultimele cercetari.

La sedintele Biroului Permanent National, acolo unde trebuie sa functioneze laboratorul politicilor social-democrate, liderii se pandesc unii pe altii si se anuleaza reciproc. Pentru ca nu exista incredere, ci doar suspiciune. Daca propune dl Geoana ceva, se opune dl Mitrea, si invers. Se maraie, se ameninta voalat, insa nimeni nu are curajul sa spuna lucrurilor pe nume: cum oprim caderea din sondaje, ce facem ca sa devenim o alternativa reala la guvernare.

Un partid, membru al Internationalei Socialiste, foloseste metodele PCR din anii ’45-’50. Amenintari, turnatorii si vandalizari de birouri, iata metodele prin care sunt inlaturati nedoritii. Lipsa de reactie a conducerii PSD fata de aceste acte huliganice ma pune pe ganduri. Si ma intreb daca exista diferente intre dnii Geoana si Vanghelie.

Reforma in PSD s-a limitat la un joc de putere. Nu este suficient sa ai imaginea nepatata. Mai e nevoie de minte si de caracter. De la Congres incoace, caracterul pare sa fi disparut complet in PSD. Nu de reforma are nevoie acest partid, ci de reconstructie.
×
Subiecte în articol: editorial psd