x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PSD, un partid rămas fără dinţi

PSD, un partid rămas fără dinţi

de Ion Cristoiu    |    10 Oct 2007   •   00:00

Judecănd după rezultatele sondajului, Mircea Geoană şi acoliţii săi voiau să-l scoată din PSD exact pe cel identificat de electorat ca fiind PSD!



Profitănd de prezenţa jurnaliştilor, veniţi roiuri să vadă cum il vor executa frigizii din conducerea PSD pe Ion Iliescu, Mircea Geoană a infăţişat rezultatele unui sondaj comandat de Institutul Internaţional Republican in perioada 28 august-6 septembrie 2007. Dat fiind că sondajul creditează PSD cu un succes de 24% la europarlamentare, liderul formaţiunii n-a avut nici o sfială de a-l invoca. Sondajul insă, unul dintre cele mai serioase din ultimul timp, cănd instituţiile dămboviţene scot bani din falsificări grosolane, conţine şi unele date despre care Mircea Geoană n-a vorbit.

Şi nu deoarece nota de secret a sondajului nu l-ar fi lăsat, ci pentru că ele nu i-au convenit.


Comanditarii sondajului au avut inspiraţia unei intrebări deschise care suna astfel: Vă rog să-mi spuneţi care este primul lucru care vă vine in minte cănd auziţi... Ceea ce a evitat din răsputeri să dezvăluie Mircea Geoană se referă la rezultatele sondajului in ce priveşte PSD. Pe primul loc, cu 10%, se situează formula: Corupţi, hoţi. O imagine la care a contribuit nu atăt realitatea, căt mai ales incapacitatea actualei conduceri de a contracara campania dusă de Traian Băsescu prin intermediul ţuluşilor de la DNA. Bucuroşi că ţuluşii lui Băsescu ii scot din joc pe cei al căror talent de politicieni ii surclasează, guguştiucii lui Mircea Geoană n-au schiţat un gest la acuzaţiile de doi lei aduse greilor din partid. Locul doi, la o distanţă de două puncte, e ocupat de răspunsul: Ion Iliescu. Situarea lui Ion Iliescu pe locul doi e cu atăt mai surprinzătoare, cu căt răspunsul "Se găndeşte la săraci" ocupă locul trei, cu un chinuit procentaj de 3%.


Aşadar, romănii văd cu greu in acest partid pretins de stănga o formaţiune in a cărui politică defavorizaţii tranziţiei işi găsesc un purtător de cuvănt. Şi asta in ciuda paradei făcute de actualii lideri pe tema luptei de clasă impotriva asupritorului de dreapta din guvernul Tăriceanu. De ce n-a dezvăluit Mircea Geoană şi această parte din sondaj? Răspunsul e la mintea cocoşului. Pentru că domnia sa vorbea la o reuniune convocată tocmai pentru a exclude din PSD pe Ion Iliescu. Judecănd după rezultatele sondajului, Mircea Geoană şi acoliţii săi voiau să-l scoată din PSD exact pe cel identificat de electorat ca fiind PSD! Graţie unei salutare intervenţii a lui Marian Vanghelie, Comitetul Executiv a evitat, cu brio, o decizie sinucigaşă pentru PSD. Decizie care, deşi evident de compromis, a stărnit furia trusturilor de presă al căror acţionar spiritual e Traian Băsescu. Acestea s-au năpustit a doua zi asupra acestei decizii. Nu intămplător.


Jupănul de la Cotroceni dăduse de la TVR indicaţii preţioase piţifelnicilor din PSD: Vă aduc la guvernare, dacă scăpaţi de Ion Iliescu, Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc! şi piţifelnicii, uşor de dus de nas de către vulpoiul Traian Băsescu, au căzut in capcană. Dacă ar fi avut un minimum de inteligenţă politică şi-ar fi dat seama ce urmăresc Traian Băsescu şi colivăresele sale din presă: Partidul fără dinţi. Corespondenţii de la Centru ai Grupului de la Cluj sunt cei din jurul lui Mircea Geoană.


Băieţi buni, simpatici, politicoşi, educaţi, dar fără un licăr de talent in materie de politică. Au fost aduşi cu toţii de Adrian Năstase in conducerea PSD tocmai pentru că, lipsiţi de personalitate, erau uşor de manevrat in confruntarea fostului lider cu oamenii lui Ion Iliescu. Scoaterea din partid a lui Ion Iliescu şi a oamenilor săi, ţel final al campaniei duse de oficioasele Cotrocenilor la comanda Jupănului, sub faldurile aşa-zisei reforme din PSD, ar fi o nenorocire pentru partid nu pentru că Ion Iliescu are electoratul său şi nici măcar pentru că Ion Iliescu s-ar identifica cu PSD, ci pentru că fostul preşedinte şi alţi grei din formaţiune intruchipau şi unii mai intruchipează PSD-ul care a căştigat două scrutine: partidul cu dinţi, agresiv in opoziţie, descoperitor de breşe in zidul duşmanului.


Desigur, Ion Iliescu şi oamenii săi trebuie să plece pănă la urmă din PSD, iar Mircea Geoană şi echipa sa trebuie lăsaţi să conducă partidul cum ii duce capul. Problema, marea problemă e că urmaşii echipei Iliescu n-au personalitate. Comparaţi, de exemplu, pe Tudor Chiuariu cu oricare dintre liderii insipizi ai PSD-ului de azi şi veţi inţelege ce inseamnă să ai personalitate. Pănă cănd se vor descoperi in PSD politicieni de talent, partidul trebuie să se impace cu existenţa lui Ion Iliescu.

×
Subiecte în articol: editorial mircea psd geoană iliescu ion