x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Psihiatria tv

Psihiatria tv

de Tudor Octavian    |    18 Ian 2007   •   00:00
Psihiatria tv

Televiziunea le-a dat unor insi cu probleme psihiatrice latente posibilitatea de a si le exersa insistent in mod clinic in vazul lumii.

Mai direct spus, televiziunea le-a dat sansa unor nebuni, care nu avusesera ocazia sa se dea in spectacol, s-o faca in rol de "very important person". O categorie foarte populara e aceea a analistilor justitiari care au un raspuns la toate intrebarile grave ale zilei, care stiu cu un timp mai devreme decat restul oamenilor unde gresesc mai-marii lumii, care au solutii la toate problemele sociale, insa nu reusesc sa aiba o familie, iar in viata lor e numai pustiu si nefericire.

Ciudat neam mai sunteti voi, romanii - mi-a spus un industrias din Statele Unite, caruia, in 1991, ii explicam entuziast planul meu de salvare a Romaniei in doi timpi si trei miscari - , toti aveti retete pentru redresarea economica a tarii, dar nu si pentru bunastarea familiilor voastre. Americanul m-a lamurit de ce e mai simplu de promovat idei pentru eradicarea saraciei pe intreaga planeta decat pe o strada sau intr-un bloc. In primul caz, nereusita e intotdeauna din vina altora, in al doilea, cel care n-a putut sa duca treaba pana la capat esti chiar tu.

Nu-s putini nici bolnavii care se rusineaza sa i se spovedeasca popii, dar nu rateaza nici un prilej de a-si varsa toate dejectiile spiritului in fata unui public mare, avid de infirmitati ale mintii si de violuri sufletesti in direct. O fatuca guraliva, curatica si cu un creier de gaina isi povesteste, de mai multi ani, cu o candoare de sedat, nenumaratele sale divorturi si recasatoriri, cu precizari si amanuntiri de care s-ar jena si un ginecolog, iar la Spitalul Nr. 9 ar primi un tratament complet, la exhibitionistii lipsiti de orice criteriu afectiv.

Foarte sanatosi la cap nu-s nici actorii amatori din cateva seriale comice puturoase care, jucand seara de seara roluri de golani si de curve toante, si-au asigurat pentru tot restul vietii statutul de oameni de nimic, care n-or sa omoare niciodata pentru bani, dar care-s gata oricand sa guite daca li se ofera un contract de porc.

Cazul total insa e al paranoicului din Parlament, caruia televiziunea ii da ocazia unor excese de apocalipsa. Acesta, cel putin, are, din punct de vedere administrativ, virtutea ca orienteaza frustrarile si tensiunile din societate intr-o directie controlabila. La urma urmei, la cati bezmetici si asociali ne da tara, un partid al lor e oricum mai bun decat o represiune de strada.
×
Subiecte în articol: editorial