x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. Dragnea, de la stânga ideologică la dreapta înlocuitoare

Punctul pe Ei. Dragnea, de la stânga ideologică la dreapta înlocuitoare

de Dan Dumitrescu    |    21 Dec 2015   •   15:08
Punctul pe Ei. Dragnea, de la stânga ideologică la dreapta înlocuitoare

 Tratatele folclorice ale creștinătății susțin ideea că și porcii visează. Iar bietele patrupede cărora le apare în vis cuțitul știu că al lor este sacrificiul de Ignat. Sălbăticia ritualică a cocinei nu-i afectează însă pe satrapi. Nu, deloc. Fiindcă dihăniile bipede sunt antrenate într-o sălbăticie mult mai sofisticată, o sălbăticie descrisă cu un sarcasm natural de George Orwell în Ferma animalelor.

Orwell, revoltat fiind atunci de efectele dezastruoase ale dictaturii staliniste, ataca în alegoria sa maniera în care puterea politică (a porcilor!) elimina cu cinism orice libertăți individuale. În Fermă, ca și-n viața cu care ne petrecem, lozinca egalitarismului prin care porcii au preluat puterea a fost repede abandonată. Iar pe hambarul grohăitorilor a apărut deviza care-i distanța pe porci de adevărații purtători ai poverii: ”Toate animalele sunt egale, numai că unele animale sunt mai egale decât altele”. Așadar, mai direct, toate animalele sunt egale între ele, dar mai mult porcii.

De prin 1950 Orwell nu mai este. Dar Ferma lui a rămas. Și, din păcate, nu a rămas doar prin depozite de carte sau prin niște reușite partituri actoricești. Descoperim ferma, după cum spuneam, la tot pasul, în viața noastră de zi cu zi. Iar cei care împrumută din obiceiul animalelor care sunt ele mai egale decât altele nu-și mai află Ignatul. Nu visează nicicum amenințarea cuțitului. Dimpotrivă. Cuțitul e la ei. Iar sacrificarea ritualică a muritorilor de rând umflă tot mai mult falca dihăniilor bipede care s-au împroprietărit cu puterea. Căci despre opoziție nici nu poate fi vorba în cârdășiile care-i înfrățesc pe colivarii puterii.

Iohannis, gospodar rău de tot, și-a făcut rost de un guvern al intereselor de import. Iar peneliștii din dotarea prezidențială n-au nimic împotriva importului. Rămân în așteptare cu speranța că poate le vine și lor rândul. Nici PSD-ul lui Dragnea nu iese din această cadență. Înregimentații noului șef de partid participă la spartachiada parlamentară cu mult aplomb.

Dragnea a renunțat la opoziția politică preferând să rămână liber și în opoziție doar față de bunul simț. Sporovăiește doar întru bucuria masculilor dominanți din haită. Astfel a renunțat Dragnea și la stânga ideologică preferând dreapta înlocuitoare, acea dreaptă care-i aduce mult mai multe satisfacții. Fiindcă, înțelept cum îl știm, a dibuit un mare adevăr al vieții. Anume acela că e mai bine să-ți fie bine decât să-ți fie rău. Asta e regula fermei. Dacă nu-ți dorești cumva să visezi cuțitul.

×
Subiecte în articol: liviu dragnea dragnea psd