x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Purificare pe rugul politic

Purificare pe rugul politic

de Victor Ciutacu    |    30 Aug 2006   •   00:00
Purificare pe rugul politic

Conducerea PNL a decis sa-i retraga sprijinul politic deputatului Ioan Ghise. Motivatia punerii fostului primar de Brasov la coltul infamiei e simpla: angajamentul acestuia cu Securitatea. Publicat de Jurnalul National in forma sa olografa, documentul semnat de Ghise, care e adevarat ca surprinde prin cinism (inclusiv rudele apropiate faceau parte din potentialele obiective), nu a fost insotit la judecata partidului, asa cum ar fi fost firesc, si de notele informative date de colaboratorul "Ionica", solicitate public de acesta de la CNSAS.

Cu alte cuvinte, liberalii stiu ca Ghise a semnat pactul cu mult-hulita institutie, dar (teoretic) habar n-au in ce a constat colaborarea dintre parti. A facut acesta politie politica sau a fost un erou care a impiedicat declansarea unei conflagratii planetare? Dumnezeu stie si, daca binevoiesc inaltele spirite din CNSAS, poate vom afla si noi. Cu toate acestea, conducerea PNL l-a aruncat pe fostul edil brasovean ca pe-o masea stricata. De ce?

La prima vedere, liberalii actioneaza consecvent. Au anuntat ca se autopurifica prin renuntarea la orice membru care a avut legaturi oficiale cu "organele"? Au inceput cu Mona Musca, liderul formatiunii la capitolele popularitate si incredere in toate sondajele, l-au excomunicat subit pe secretarul de stat Dan Petrescu de la cancelaria premierului si continua cu Ioan Ghise. Mai mult, conducerea PNL se jura ca e gata sa-si excluda, fara mila sau regrete, toti "ostasii" care au socializat (in orice forma) cu baietii cu ochi albastri si se tine batoasa in relatia cu principalul sau partener de guvernare. Democratii sunt somati public, in mod repetat, fireste, pentru binele coalitiei si fericirea tarii, sa-si retraga securistii din structurile guvernamentale.

Sapand un pic, nici macar foarte adanc, prin bucataria de campanie a PNL, nu poti decat sa constati ca marea purificare (condusa la vedere de doi veleitari cu pretentii de tragatori de sfori, Marius Oprea si Stejarel Olaru) e o facatura de doi bani, o actiune prin care grupul din jurul premierului Tariceanu nu face altceva decat sa elimine "elementele incomode", practicand la vedere dubla masura. Esti in gasca, beneficiezi de clementa si circumstante atenuante, nu esti, pe rug cu tine. Ca Mona Musca era de mult suspectata de legaturi vinovate cu Secu’ e un soi de secret al lui Polichinelle. Asta nu i-a impiedicat insa ani de zile pe verticalii de azi din PNL s-o foloseasca pe post de icoana a luptei cu trecutul tenebros. Cand a devenit periculoasa prin pactizarea cu micul si fasnetul grup rival de la Cotroceni, a fost executata politic imediat. Dan Petrescu avea trecuta in propriul CV slujba de la Secutitate, evidenta care nu l-a impiedicat sa presteze la Cancelaria virtuosului premier. L-a scos Marius Oprea din palarie, ca o contrapondere la ofiterii de bine ai PD Aurel Teodorescu si Silvian Ionescu, imediat s-a cantat aria "jos securistul". Ioan Ghise a recunoscut public de-o vesnicie ca are angajament, dar a candidat fara probleme din partea PNL la Primaria Brasovului. Cum a semnat un apel alaturi de disidentii pro-basescieni din PNL, cum a fost renegat de fostii camarazi, in frunte cu al sau Iuda, Marius Oprea, pe care el l-a adus in partid si pe care, in mod suspect, nimeni nu-l intreaba public de ce i-a fost refuzat de catre ORNISS accesul la informatii clasificate.

In acelasi timp, alti liberali de frunte (Titus Gheorghiof, Mircea Cosea, Aleodor si Emilian Francu sunt doar cateva exemple) beneficiaza de circumstante atenuante, de rabdare din partea liderilor si de prezumtia de curatenie morala. Cu ce sunt acestia mai liberali de incredere decat ceilalti? Cu nimic, dar fac parte din tagma soldateilor de plumb care nu cartesc in fata superiorilor si e pacat de la Dumnezeu sa renunti in mod gratuit la masa de manevra atat de utila in orice lupta fratricida.

Formatiune politica dand aparenta unui organism public, PNL este totusi, sa nu uitam asta, o structura eminamente privata. Pe cale de consecinta, liberalii au tot dreptul democratic de a-si alcatui singuri statutul si regulile interne, de a le respecta sau incalca si pana la urma - de ce nu? - de a-si face harakiri in grup in piata publica. Dar a prezenta toate masinatiunile interne si micile marsavii de coalitie ca pe niste acte de profunda reforma morala, cu gandul ca romanii sunt vreun popor de imbecili si nu se prind, e cel putin o dovada de naivitate politica.
×
Subiecte în articol: editorial pnl