x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Purificare prin… iertare

Purificare prin… iertare

de Maria Timuc    |    18 Dec 2011   •   21:00

"Orice s-a facut cu ajtorul gandului in viata dumneavoastra poate fi desfacut printr-o mo­dificare a constiintei", spune M. Bernard Beckwitch in celebra carte a lui Rhonda Byrne, "The secret". Dar cum putem face cu adevarat o modificare a constiintei noastre? Iar raspunsul ar fi: intr-o mie si una de feluri, insa exista cai simple, la indemana oricui, cai ce pot fi folosite in tramvai, pe strada si chiar daca am merge in Cosmos. Una dintre ele este calea pe care ne-a aratat-o si Iisus: iertarea.

"Sa ierti de 70 de ori cate sapte", a spus Iisus (este un exercitiu potrivit pentru perioada aceasta a anului, cand suntem mai sensibili si mai predispusi catre bunatate)! Nu-i destul sa spui o singura data "iert". Sa intri o data in bi­serica, sa te rogi, sa ierti pe cel ce ti-a gresit, or sa te ierti pe tine insuti si... gata... Esti iertat! Iertarea trebuie sa-ti stea in suflet, in minte si pe buze de 70 de ori cate sapte, iata! Sa ierti repetat... Sa ajungi pana acolo unde gandesti iertarea, simti iertarea, traiesti iertarea si... o aduci in existenta, unde devine lucratoare. Pu­terea extraodinara a iertarii deschide portile propriei noastre inimi catre iubire, intelegere, intelepciune si rabdare. Iertarea te poarta in imperiul celor mai fantastice capacitati umane, dar nu in sensul in care te ajuta sa levitezi, or sa fii Superman. Iertarea te face un Superman al sufletului, iertarea ii daruieste mintii tale virtutile umane ale blandetii si tolerantei, pana acolo unde... mintea simte ca niciodata n-a exis­­tat ceva de neiertat. Iertarea repetata te poarta pe cararile unei experiente incredibile, de neconceput pentru mintea ce se prinde zilnic prin impresii pline de sarcasm, or de deziluzie, de ingamfate judecati si erori de perceptie. Eroarea de perceptie, fie ca vine de la altii, fie ca vine de la noi insine, cade si se sterge sub fluxul profund si puternic corector al iertarii. Nimic nu purifica mai profund decat iertarea. Nimic nu limpezeste constiinta mai profund, nimic nu linisteste la fel ca ea. Nimic nu are putere mai adanca si mai staruitoare asupra inimii ranite ori a perceptiei zdruncitate decat iertarea "de 70 de ori cate sapte"!

Corectorul gandirii trunchiate, corectorul mintii infasurate fara voia sa reala in eroare este iertarea repetata. Sa ierti, sa ierti si iarasi sa ierti, sa te ierti de sute si de mii de ori daca trebuie, sa faci in tine insuti penitenta recunoasterii pacatului cauzal – eroarea de perceptie – prin iertare! Caci iertarea lucreaza pana acolo unde... energiile acumulate ale tutu­ror neiertarilor se epuizeaza, iar mintea simte ca nu mai este ceva de iertat pe lume. Ca niciodata n-a fost ceva cu neputinta de iertat. Iertarea anuleaza raul la nivelul radacinilor sale. Iertarea repetata... ajuta mintea sa vada zorii iubirii si taina blandetii fiintei proprii, cum imprastie norii ce-au invaluit inima omului in sterile, barbare si nefericite erori de perceptie, ce creeaza in sufletele tuturor iluzia unei suferinte de neinteles. Poate ca iertarea are puterea fantastica a soarelui, ce azvarle norii grei prin cateva raze si un spectaculos efect de curcubeu. Sa ierti, sa te ierti, sa-ti ocupi inima si mintea cu iertare inseamna sa-ti revendici dreptul, libertatea si puterea de a alege sa-ti vindeci sufletul de iluziile prin care a fost incalcit fara voie. Caci, oricit ar parea ca "omul voieste raul", cat ar parea prins in rele intentii si-n rele credinte, in realitate... el gandeste ce poate, vorbeste ce poate si face tot ce poate in acea clipa. Dumnezeu ii cunoaste si-i recunoste intru totul inocenta si de aceea pacatul omului... ii apare precum pacatul unui prunc nestiutor.

De fapt, omul singur pastreaza impresia neiertarii, dar tot el are posibilitatea intelegerii si a viziunii corecte prin iertare. De 70 de ori cate sapte si chiar de mii de ori cate sapte sa ierti si sa te ierti, caci asa cunosti si recunosti apoi... glasul frumusetii fiintei tale care te iubeste si te cunoaste in adevar! Iertarea sterge pacatul cauzal, adica perceptia gresita, pacatoasa, rautacioasa, iertarea dilueaza suferinta interioara si o anuleaza si de aceea iertand omul isi poate purifica si linisti constiinta, iar asta are consecinte benefice uriase in tot ce simte, gandeste si face. Modificarea constiintei inseamna schimbarea vietii, iata, acesta este darul iertarii de 70 de ori cate sapte.

×
Subiecte în articol: editorial