x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Puterea verdelui

Puterea verdelui

de Daniel Apostol    |    10 Feb 2020   •   07:43
Puterea verdelui

Abia trecut printr-un divorț nedorit, ale cărui costuri finale încă nu le știi, cum să mai faci lumea să creadă că te preocupă construcția unei familii puternice? Dilema aceasta are parfum european. La nici 10 zile de la formalizarea BREXIT, Comisia Europeană a lansat o propunere „de impulsionare” a aderărilor la Uniunea Europeană. Ținta extinderii UE sunt statele din „Balcanii de Vest”. Dacă UE va avea mai puțini britanici, poate că va reuși să primească mai mulți albanezi, macedoneni, muntenegreni, sârbi, bosniaci, kosovari… Potrivit comisarului pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, extinderea Uniunii Europene către Balcanii de Vest este „o prioritate de prim rang a Comisiei”, iar procesul de aderare trebuie să se bazeze atât pe încredere, care trebuie să fie reciprocă, cât și pe angajamente clare din partea Uniunii Europene și a Balcanilor de Vest. Încrederea Europei începe de la statul de drept, de la funcționarea instituțiilor democratice și a administrației publice, precum și de la starea stabilă a economiei candidaților. 

            Totodată, o extindere sud-estică a Uniunii trebuie să aibă o „orientare politică mai puternică”. Iar procesul trebuie să fie mai dinamic, dar și mai previzibil. Prin această mișcare, Uniunea Europeană - în absența Marii Britanii - caută să arate lumii că rămâne o putere la nivel global și continuă să atragă noi membri. E drept că, reunite, cele 27 de piețe economice și state independente fac din UE un spațiu economic, tehnologic, comercial și cultural cu o reală valoare globală. Dar totuși, UE nu este o putere în sine.

            Potrivit fostului vicecancelar german Joschka Fischer, Uniunii Europene îi lipsește „voința politică omogenă și capacitatea militară ce fundamentează adevărata putere geopolitică”. Fischer crede că provocarea actuală a Europei este să se transforme într-o adevărată mare putere înainte să fie împiedicată de forțe geopolitice și tehnologice mai mari, care se întrec azi să-și asigure supremația (Statele Unite, China, Rusia). Comisia Europeană a anunțat Green Deal (Pactul Ecologic European) înainte ca liderii lumii, întruniți în ianuarie la Davos, să fi relansat conceptul de stakeholder capitalism - capitalism al tuturor părților interesate. Când cei mai influenți șefi politici, militari, financiari și academici vin și spun că doar „implicați responsabil” vor reuși să redea planetei „o lume unită și durabilă”, cea dintâi prioritate a Uniunii Europene trebuie să fie aceea de a-și asuma răspunderea de lider global în problema schimbărilor climatice. Doar așa UE poate fi cu adevărat o mare putere în lume: o mare putere a politicii verzi.

 

×