x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Răpire contra răpire

Răpire contra răpire

de Sorin Roşca Stănescu    |    22 Iul 2013   •   16:05

Omar Hayssam este acuzat si condamnat pentru faptul ca a inscenat rapirea unor jurnalisti din Romania pentru a obtine cateva milioane ca parte a rascumpararii lor. Dupa care, a scapat situatia de sub control. Asa a ajuns el, in urma unui act de inselaciune facut pe calea unei rapiri, condamnat ca cel mai mare terorist din istoria Romaniei. Voi prezenta astazi un scenariu tulburator. Care este reversul medaliei. Rapire contra rapire. La randul sau, Omar Hayssam a fost rapit. Cititi mai jos scenariul readucerii lui in Romania.

Singura ipoteza ce poate fi luata in calcul, singura ipoteza rezonabila, prin care doua persoane responsabile, respectiv presedintele statului roman si primul-ministru al aceluiasi stat, fac declaratii contradictorii, in conditiile in care niciunul dintre ei nu minte, este, pur si simplu, rapirea lui Omar Hayssam. Cum?

Omar Hayssam a fost drogat in propria sa locuinta din Damasc. El nu era incarcerat. El nu era un prizonier de drept comun sau de lux al statului sirian. Era o persoana libera, care isi ispasise o pedeapsa cu detentie in statul sau. Nu putea fi extradat sub nicio forma. In ciuda straniului acord incheiat, cu cativa ani in urma, intre presedintele Siriei si cel al Romaniei. Si, chiar in ciuda ratificarii date in urma cu un an de catre Parlamentul de la Bucuresti, Omar Hayssam nu putea fi extradat, iar Parlamentul sirian nu putea ratifica respectivul acord, pur si simplu, fiindca, in conformitate cu legea fundamentala a Siriei, fara nicio exceptie, un cetatean al acelei tari nu poate fi predat unei puteri straine. Intelegerea dintre cei doi sefi de stat a fost un truc. In ce scop? Vom spune altadata. Ne intoarcem la rapire.

Omar Hayssam a fost drogat, la el acasa, de un grup de comando. Adormit fiind, a fost luat pe sus si transportat in mare viteza pe teritoriul unui stat vecin. De acolo, a fost preluat de o aeronava militara care nu apartinea statului roman. A ajuns la Bucuresti. Cativa membri ai grupului, care l-au impachetat si l-au transportat, s-au dus glont, cu marele "terorist", la arestul politiei din Rahova. Unde l-au predat ca pe un cartof. E adevarat, fierbinte. Fara niciun fel de documente. Cu indicatia verbala ca omul a fost gasit pe strada – nu se stie pe ce strada, in ce oras, in ce tara sau pe ce continent – si ca seamana cu cel cautat. Adica cu Omar Hayssam.

Si asa a inceput sarabanda. Telefon la ministrul de Interne, Radu Stroe. Telefon la primul-ministru, Victor Ponta. Telefon din telefon pana la Maior, niscaiva consilieri prezidentiali si cativa agenti de influenta din presa.

Cartoful fierbinte sta si acum, lipsit de documente, care ar trebui cumva fabricate, fara vreun aparator si, probabil, supus unui debriefing. A se citi, un interogatoriu prin care se intentioneaza sa fie stors de informatii.

In acest scenariu, toata lumea are dreptate. Basescu nu minte cand afirma ca Omar Hayssam nu a fost adus de o aeronava militara romaneasca. Nu era romaneasca. Nu minte cand spune ca a fost o actiune neautorizata. Ponta nu minte cand spune ca a stiut ce a stiut. Nici Maior nu minte cand ne reaminteste ca a promis readucerea lui Hayssam.

Despre ce va face presedintele cu “cartoful fierbinte” sau cu Consiliul de Securitate ONU, care va putea fi sesizat pentru o “operatiune neautorizata” prin care a fost rapit un cetatean sirian, ramane sa detaliem maine.

Sursa: CorectNews

×