x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Raport idilic de tara

Raport idilic de tara

de Marius Tucă    |    24 Oct 2005   •   00:00

Sunt la fel ca si pana acum - eterna si fascinanta, bolnava si saraca, frumoasa si abandonata. Mi-am aparat cum am putut nevoile si neamul si sunt gata sa ies la raport in fata Europei. De fapt, acesta este raportul meu de tara.

Sunt la fel ca si pana acum - eterna si fascinanta, bolnava si saraca, frumoasa si abandonata. Mi-am aparat cum am putut nevoile si neamul si sunt gata sa ies la raport in fata Europei. De fapt, acesta este raportul meu de tara. Iar el nu poate, aici, in tara mititeilor, a ciorbei de burta, a miticilor si a sarmalelor, sa fie decat unul idilic. Asadar, acesta este raportul meu idilic de tara. Dupa ce-l veti fi citit, puteti la fel de bine sa chemati lautarii, sa ne veselim, sau popa cu bocitoarele. Nicaieri in lume nu veti mai gasi, ca aici, intrepatrunzandu-se cantecul de bucurie cu cel de jale. Si pentru ca n-a fost sa fie ca sangele nostru sa fie albastru, atunci ne-am resemnat in a avea inima albastra. De-aici si cantecele noastre si, mai ales, lautarii care de multe ori, in greaua si incercata noastra trecere prin lume, au inlocuit pe steag secera si ciocanul. Spicele, sondele au disparut, si sunt pe cale de disparitie si brazii! Astfel incat la urmatoarea revolutie sau lovitura de stat, ce-o da Dumnezeu, sa ne intoarcem de unde am plecat, de bunavoie, fara sa ne trimita cineva, la originile revolutionare: la gaura din steag!

Mereu inselata si jefuita, lovita de gripa aviara si locuita, merg mai departe fiind, mai aproape de portile Europei ca niciodata. Aflata sub zodia rasu-plansului, eterna si fascinanta, falimentata si bogata, traind intre petrecere si parastas, sunt gata sa intru-n Europa sau Europa sa intre in noi, dupa cum or vrea vremurile si comisarii europeni. Acesta-i raportul meu idilic de tara.

Inainte de a-l semna va invit sa veniti sa vedeti una dintre cele mai frumoase intamplari ale sufletelor noastre: toamna. E a noastra, e frumoasa si romaneasca si, dupa ce ai vazut-o o data, o porti in tine pentru totdeauna! Ea este capitolul cel mai bun din raportul meu de tara idilica…

×
Subiecte în articol: editorial tara