x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Raportul rafuielii politice

Raportul rafuielii politice

de Ion Cristoiu    |    18 Dec 2006   •   00:00
Raportul rafuielii politice

Daca vei intreba nu numai pe tinerii de azi, care n-au trait perioada comunista, dar si pe cei in varsta, care au trait-o, cine a fost Ghizela Vass, nu cred ca ai primi un alt raspuns decat ridicarea din umeri.

Daca vei intreba nu numai pe tinerii de azi, care n-au trait perioada comunista, dar si pe cei in varsta, care au trait-o, cine a fost Ghizela Vass, nu cred ca ai primi un alt raspuns decat ridicarea din umeri.

Nu stiu cine a fost Ghizela Vass nici multi dintre cei care au lucrat in structurile de stat si de partid dinainte de 1989. Explicatia e simpla. Ghizela Vass n-a fost o personalitate de prim rang a politicii comuniste, in genul lui Gheorghiu Dej, Anei Pauker, Alexandru Draghici sau Nicolae Ceausescu. Om de aparat, Ghizela Vass a lucrat in domeniul politicii internationale a PCR, domeniu fara nici o legatura cu abuzurile si crimele de pe plan intern.

Si cu toate acestea, Raportul Comisiei prezidentiale conduse de Vladimir Tismaneanu o trece printre cei responsabili de crimele si abuzurile regimului comunist?
Foarte simplu. Ghizela Vass e bunica lui Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor si unul dintre liderii PNL care se opun cu fermitate distrugerii acestui partid de catre Traian Basescu.

Pentru aceasta, Traian Basescu il uraste de moarte. Comisia s-a grabit s-o treaca pe Ghizela Vass printre cei responsabili de crimele si abuzurile comunismului. Manifestandu-se ca un instrument al lui Traian Basescu in rafuiala cu Bogdan Olteanu si intreaga conducere a PNL.

Potrivit Comunicatului de presa emis de Administratia Prezidentiala la 20 aprilie 2006, Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste "se constituie ca raspuns la solicitarea presedintelui Traian Basescu de a condamna regimul comunist din Romania, pe baza unui document riguros si coerent".

Avem deja "Documentul riguros si coerent" pe care Traian Basescu il va prezenta azi, 18 decembrie 2006, in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului. Un Document pentru a carui redactare s-au cheltuit bani publici. Bani luati de la Bugetul alimentat de contribuabili. Bani care puteau fi folositi pentru medicamentele care lipsesc din spitale, pentru acoperisul prin care ploua al unei scoli, pentru un apartament in care sa se mute pensionarul aruncat in strada de Legea Retrocedarii.

Exemplul trecerii Ghizelei Vass printre cei responsabili de instituirea si perpetuarea comunismului in Romania ne dovedeste, in chip zdrobitor, ca Raportul Comisiei Tismaneanu nu e un "document riguros si coerent", ci o slugarnica tentativa de a folosi asa-zisa condamnare a comunismului pentru a-i mai terfeli nitel pe adversarii lui Traian Basescu.

Nu e singurul exemplu. Comisia i-a pus pe tava lui Traian Basescu si capetele altor doi adversari politici: Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor. Si daca e vorba despre folosirea Raportului pentru a-i face pe plac Stapanului de la Cotroceni, de ce sa nu-si faca pe plac si ei, valetii?

Astfel ca Raportul asa-zis stiintific si coerent trece printre responsabilii de crimele si abuzurile comunismului scriitori cu care membrii Comisiei au avut inainte de 1989 razboaie literare, de la Adrian Paunescu la Paul Anghel. Vladimir Tismaneanu a gasit si el prilejul de a face din Raport prilejul unor rafuieli personale.

Valter Roman a fost unul dintre dusmanii familiei Tismaneanu. Dusmanii tipice seraiului nomenclaturist din Cartierul Primaverii, in care Volodea, anticomunistul feroce de azi, si-a petrecut copilaria alaturi de odraslele nomenclaturistilor de varf. In consecinta, Raportul il trece si pe Valter Roman printre responsabilii de crimele si abuzurile comunismului.

Mult mai grav, in asa-zisa analiza a comunismului, Raportul face perioada Ceausescu mult mai cumplita decat perioada Dej. Explicatia acestei deraieri de la adevarul istoric? Familia Tismaneanu a fost trecuta pe linie moarta de Nicolae Ceausescu in efortul de a-i inlatura din functii pe kominternistii veniti in Romania pe tancurile Armatei Rosii.

La prima intalnire cu membrii Comisiei, cea din 20 aprilie 2006, Traian Basescu a anuntat ca Raportul va deveni document oficial al statului roman. Traian Basescu isi poate asuma Raportul. Il poate chiar si citi in Parlament. In cadrul "dreptului la libera exprimare", invocat de domnia sa pentru a-i face pe ziaristi "gaozari", Traian Basescu poate citi in Parlament si o proza porno.

Nimeni si nimic nu-i dau dreptul sa impuna aberatia de a face dintr-un Document de rafuiala politica si personala, cu vadite note de pamflet ieftin, un document oficial al statului roman.
×