x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Rascrucea PSD, rascrucea Iliescu-Nastase

Rascrucea PSD, rascrucea Iliescu-Nastase

de Marius Tucă    |    07 Feb 2005   •   00:00

Cel mai probabil este ca miercuri sa se hotarasca o conducere in tandem, ramanand ca sa fie stabilite functiile pe care le vor ocupa cei doi in fruntea partidului, stiindu-se ca Ion Iliescu nu vrea sa fie presedinte fondator, iar Adrian Nastase nu vrea sa fie presedinte executiv. Si PSD-ul isi face lectiile pentru anul electoral care este abia la inceput. Sigur, "pesedistii" trebuie mai intai sa-si rezolve problemele interne, care, o data cu pierderea alegerilor, s-au transformat in lupte interne. Si nu orice fel de lupte, ci unele pe viata si pe moarte!

Aparent batalia cea mare se da intre Ion Iliescu si Adrian Nastase. Lucrurile ar fi simple daca ar sta asa. Numai ca fiecare dintre cei doi este exponentul unor idei, curente, ale unor interese politice si interese de afaceri.

Maine, la Biroul Executiv, confruntarea celor doi sau, mai bine zis, rezultatul confruntarilor dintre cei doi va hotari soarta partidului in acest an capital pentru politica romaneasca si, mai ales, pentru Partidul Social Democrat.

Cert este ca cei doi lideri ai PSD au convenit ca o sciziune in PSD ar ingropa partidul definitiv. Unde nu s-au inteles Ion Iliescu si Adrian Nastase este prima pozitie in partid.

Cel mai probabil este ca miercuri sa se hotarasca o conducere in tandem, ramanand ca sa fie stabilite functiile pe care le vor ocupa cei doi in fruntea partidului, stiindu-se ca Ion Iliescu nu vrea sa fie presedinte fondator, iar Adrian Nastase nu vrea sa fie presedinte executiv.

O alta intrebare la care trebuie sa raspunda intalnirea de miercuri este cea legata de sustinatorii celor doi. Se vor regasi ei in organismele de conducere ale partidului? Si aici se pare ca s-a stabilit ca oamenii care vor ocupa aceste functii trebuie sa fie nepatati, fie ca sunt oamenii lui Iliescu, fie ca sunt oamenii lui Nastase.

Ce inseamna patat in opinia Partidului Social Democrat vom afla tot miercuri. Oricum, ar trebui ca oameni ca Mircea Geoana, Mihai Tanasescu, Eugen Bejinariu, Dan Nica, Titus Corlatean, Alin Teodorescu, precum si altii din noua generatie de politicieni ai PSD sa nu lipseasca din aceste organisme de conducere.

Rezultatele acestei intalniri vor fi probabil cele care vor stabili ierarhia si la Congresul Partidului Social Democrat, programat in luna aprilie a acestui an.

Este posibil ca acest congres sa fie devansat pentru luna martie, tocmai pentru ca evenimentele politice de anul acesta o cer.

Partidul Social Democrat se pregateste la randul sau pentru alegeri anticipate, cu conditia ca ele sa aiba loc dupa ce actuala coalitie aflata la guvernare se va mai uza!
×
Subiecte în articol: editorial