x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Raspunderi caznite si demisii amanate!

Raspunderi caznite si demisii amanate!

de Valentin Stan    |    25 Mai 2006   •   00:00
Raspunderi caznite si demisii amanate!

Astfel, la 25 aprilie 2006, ministrul Flutur a anuntat, in cadrul Consiliului Uniunii Europene la nivel de ministri ai Agriculturii, de la Luxembourg, ca Romania "a inchis ultimul focar de gripa aviara!!!

Ceea ce este spectaculos, in dezvoltarile legate de gripa aviara, indica o neverosimila "inapetenta" a guvernantilor in a-si asuma raspunderea pentru dezastrul fara limite, in care a fost aruncata Romania! De pilda, domnul Flutur, ministrul Agriculturii, sustine sus si tare ca nu este vinovat pentru modul in care a fost gestionata criza gripei aviare de catre Autoritatea Nationala Sanitara-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si afirma, conform Rador, ca nu putea interveni in activitatea acesteia, fiindca nu avea parghiile necesare:
"In momentul de fata, pai, va arat legea, in organigrama sunt la cancelaria premierului, iar, din punct de vedere al integrarii, eu ii coordonez". (Vezi Realitatea TV, 22 mai 2006, ora 20:15).
Adica, ministrul Flutur coordoneaza ANSVSA numai din perspectiva integrarii europene! De parca, asta l-ar exonera de orice vina! De parca, combaterea gripei aviare si mentinerea sanatatii pasarilor si animalelor de pe teritoriul Romaniei, de care depinde sanatatea cetatenilor romani, nu ar tine si de integrarea europeana! Caci, negocierile pentru aderare s-au purtat in interiorul a 31 de capitole, acestea acoperind practic tot ce tine de viata noastra cotidiana, inclusiv aspectele de sanatate si protectie impotriva bolilor transmise de animale sau pasari! De altfel, Hotararea de Guvern nr. 130, din 29 ianuarie 2006, privind organizarea si functionarea ANSVSA, publicata in Monitorul Oficial nr. 90, din 31 ianuarie 2006, precizeaza foarte clar ca Autoritatea cu pricina se afla in "coordonarea" ministrului agriculturii, fara sa precizeze nicaieri ca asta ar viza, exclusiv, aspectele legate de integrarea europeana a Romaniei:
"Autoritatea se organizeaza (...) in subordinea Guvernului si in coordonarea ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale".
Mai mult, ministrul Agriculturii, foarte reticent in a-si asuma "erorile" institutiilor aflate, in baza legii, "in coordonarea" sa, pe linia combaterii gripei aviare, este perfect "aplicat" in a-si asuma victoriile "facile" din domeniul respectiv! Astfel, la 25 aprilie 2006, ministrul Flutur a anuntat, in cadrul Consiliului Uniunii Europene, la nivel de ministri ai agriculturii, de la Luxembourg, ca Romania "a inchis ultimul focar de gripa aviara"!!! Ne putem da lesne seama cat de "inchise" erau focarele de gripa aviara, de vreme ce s-au multiplicat cu o viteza atat de ametitoare in ultimele zile! Ca doar nu "cumpara" nimeni povestea SRI cu puii de curca importati din Ungaria, care au devenit, subit, pui de gaina, sub bagheta vreunui Harry Potter honved, imbolnavind Romania! Dar, de remarcat ca, in fata UE, domnul Flutur era recunoscut ca primul manager al tarii in gestiunea crizei legate de gripa aviara!

Acelasi ministru Flutur, intr-o discutie la B1 TV, din 26 octombrie 2005, afirma ca steguletele rosii primite pentru reforma in agricultura, de la Comisia Europeana, prin Raportul de monitorizare din 25 octombrie 2005 (cu precadere, la capitolul Agentiile de Plata), se datorau subfinantarii, prin bugetul elaborat de vechea guvernare pentru anul 2005:
"Cum era sa fac mai mult pe un buget zgarcit pe integrare?"
Ei bine, in aceeasi emisiune, domnul Flutur a dat asigurari ca problema va fi rezolvata in 2006, fiindca bugetul elaborat de guvernul sau acopera necesarul de resurse pentru aceasta:
"Noi ne vom face treaba. Am bugetat actiunea. Costa 102 milioane de euro, pe care noi i-am prevazut in bugetul de stat pe anul 2006. Deci se va rezolva aceasta problema".
Sa mai precizam ca aceleasi Agentii de Plata se afla sub stegulet rosu si in anul 2006, conform Raportului de monitorizare al Comisiei Europene din 16 mai? Cu consecinte semnificative in mentinerea incertitudinii referitoare la data aderarii Romaniei la UE!

E drept, domnule Flutur, mai gresesc si eu! Recent, intr-o emisiune televizata, din lipsa de concentrare, m-am referit la un certificat de insotire a unui produs din carne ca fiind "fitosanitar", cand, de fapt, un astfel de certificat se refera la sanatatea plantelor, nu a animalelor. Suficient motiv pentru a-mi cere scuze public! Ce ziceti, in conditiile in care gripa aviara acopera aproape intreaga tara, faceti si dumneavoastra o mica incercare?

×
Subiecte în articol: editorial flutur