x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Răsturnare de ipostază la Vasile Blaga

Răsturnare de ipostază la Vasile Blaga

de Ion Cristoiu    |    10 Iun 2008   •   00:00

Mulţi alegători cu care am stat de vorbă mi-au spus că şi-au dat votul pentru Sorin Oprescu, deoarece e "de-al nostru, e bucureştean".



Duminică, 1 iunie, seara, după anunţarea exit-pool-urilor, intervenind primul, Vasile Blaga s-a referit, în principal, la soluţiile sale pentru bucureşteni, cea în chestiunea traficului, mai ales.
Nu era o surpriză.

Ca şi Ludovic Orban şi Cristian Diaconescu, candidatul PDL a dus pentru primul tur o campanie menită a-l înfăţişa drept un bun administrator al Capitalei. Sloganul ales,  Soluţii, nu discuţii, spune totul despre această ambiţie.

Spre deosebire de Vasile Blaga, Sorin Oprescu a trecut în plan secund ipostaza de bun administrator. Domnia sa a pus accentul exclusiv pe dimensiunea politică a votului cerut bucureştenilor: reafirmarea pînă la obsesie a statutului de independent, asumarea posturii de victimă a Sistemului ticăloşit.
A fost una dintre deosebirile radicale ale campaniei duse de cei doi.

A doua a constat în prestaţia ca personalitate.
Sorin Oprescu, beneficiar al unei carisme de excepţie, a exploatat la maximum acest avantaj.
Apariţiile sale televizate au surprins prin efortul de a fi simpatic în stil de Mitică bucureştean.
Mulţi alegători cu care am stat de vorbă mi-au spus că şi-au dat votul pentru Sorin Oprescu, deoarece e "de-al nostru, e bucureştean". Înţelegînd prin aceasta nu datele de identitate, ci felul de a fi: şmecher, muşcător, glumeţ, bun totuşi la inimă, niţel neserios.
Ce mai încolo şi încoace, bucureşteanul get-beget, uimitor şi niţel enervant, de exemplu, pentru ardeleanul de la Cluj.
Conştient că-i lipseşte carisma, Vasile Blaga s-a lăsat cultivat mai puţin ca persoană, preferînd să acţioneze pentru el maşinăria mediatică.
Mulţi dintre cei care nu l-au votat au adus un argument stupefiant:
Nu mi-a plăcut mutra sa!

Duminică seara, venindu-i rîndul la declaraţii, Sorin Oprescu a regizat un excepţional moment cu valoare de simbol: declaraţia a fost făcută de la Cafeneaua semnificativ intitulată Independentul, cei din staff arătau feţe noi, necunoscute marelui public, şi – lucru foarte important, tinere. Discursul a fost axat pe statutul său de independent. Faţă de prestaţiile din campanie, Sorin Oprescu a purces acum la o noutate: a atacat pe Vasile Blaga ca exponent al administraţiei Băsescu – Videanu. Se poate spune astfel că, duminică seara, Sorin Oprescu a declanşat campania de tip negativ, aproape absentă în turul al doilea.

Luni dimineaţa, exploatînd ticăloşia conducerii PSD de duminică seara – cea de asumare a unui candidat de care şi-a bătut joc pînă atunci –, Vasile Blaga a regizat şi el un moment. Flancat de Emil Boc, trompeta Geniului din Carpaţi, şi de Theodor Stolojan, fostul om de casă al lui Ion Iliescu, zis şi Cadavrul înviat, Vasile Blaga a lansat un atac politic împotriva lui Sorin Oprescu.
Ţinta principală:

Sorin Oprescu nu e un independent. E candidatul mascat al PSD, al lui Ion Iliescu, îndeosebi. Cine-l votează pe Sorin Oprescu optează pentru un Bucureşti dat în administraţia PSD şi, mai rău, a lui Ion Iliescu.
Din acest moment, Vasile Blaga a abandonat campania Soluţii, nu discuţii în favoarea campaniei Discuţii, nu soluţii.
Cine a impus această răsturnare spectaculoasă?
Nimeni altul decît Traian Băsescu.
Încă de la interviul acordat RRA în 6 mai 2008, Traian Băsescu şi-a exprimat nemulţumirea faţă de felul în care Vasile Blaga şi-a început campania.

Teza blatului nu-i viza pe ceilalţi candidaţi, ci pe candidatul PDL.
Şi pentru a-i arăta lui Vasile Blaga cum se face o campanie, domnul preşedinte a regizat sceneta din 11 mai 2008 cu mîncatul la crîşmă, urmat de o declaraţie de presă.

Lui Vasile Blaga, tras mai în umbră, Traian Băsescu i-a demonstrat pe viu că:
1) Trebuie să desfăşoare campania în plan politic.
2) Trebuie să ducă o campanie negativă violentă.

Confirmînd ipoteza că  zvonurile despre o aşa-zisă independenţă a lui Vasile Blaga faţă de Traian Băsescu aparţineau unei diversiuni, candidatul PD-L s-a executat după primul tur.
A adus campania pe teritoriul politic.

Bătălia sa cu Sorin Oprescu nu mai e ca pînă acum, una între un bun administrator al Bucureştilor şi un personaj acuzat de a fi fantezist, ci una între PDL şi PSD sau mai precis una împotriva PSD-ului lui Ion Iliescu.
Va fi mai eficientă această nouă ipostază decît cea din campania pentru primul tur?
Răspunsul îl vom afla doar duminică, 15 iunie 2008.

×