x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "Răul mai mic" care omoară

"Răul mai mic" care omoară

de Petre Roman    |    31 Mai 2010   •   00:00

Fostul şi fidelul meu camarad, Traian Băsescu, omul încrederii mele atâţia ani, m-a supărat dincolo de orice ciorovăială politică. Când milioane de români simt că asupra lor se abate un mare necaz, preşedintele lor declară: "Eu nu am nimic de pierdut".

Într-adevăr, nu are nimic de pierdut, cu excepţia demnităţii şi onoarei de preşedinte al tuturor românilor. Se vede treaba că, ales pentru a doua şi ultima oară ca preşedinte, Traian Băsescu funcţionează în continuare în schema sa politică personală. Înaintea acestei regretabile declaraţii, săptămâna trecută îl omagiam la Politehnică pe marele profesor Dorin Pavel, întemeietorul hidroenergeticii româneşti şi cel căruia bucureştenii îi datorează, fără ca majoritatea să o ştie, salba de lacuri Herăstrău-Floreasca-Tei, proiectate şi realizate de el în perioada 1934-1937.

Mulţi cred că aceste lacuri sunt "de când lumea şi pământul". În realitate, acolo erau mlaştini aducătoare doar de boli. Cu acel prilej spuneam că profesorul avea trei calităţi umane excepţionale: viziune, ştiinţă şi talent. Fix ceea ce lipseşte în sfera puterii politice de astăzi. Încercam să explic de ce am ajuns în starea tare neprielnică în care ne aflăm acum. Cred că putem afirma, fără să greşim, că e vorba despre alungarea tot mai accentuată a expertizei şi a competenţei din politica decizională a ţării. Rezultatul este cu atât mai rău cu cât situaţia care trebuie gestionată de "şefii" politici ai momentului este mai rea.

Expertiza şi competenţa sunt de fapt valorile cu care avansează un popor şi se impune în competiţia internaţională. Cu prilejul de care vorbeam dădeam un exemplu. Când am ajuns în Franţa, în decembrie 1970, pentru pregătirea doctoratului la "Institutul de mecanica fluidelor" din Toulouse, îi auzeam pe colegii mei atunci când dezbăteau aprins vreun subiect de specialitate aducând ca ultim argument al demonstraţiei: "Prends la «Bible»" ("Ia «Biblia»"). "Biblia" era cartea românului Caius Iacob (conferenţiar la Universitatea Bucureşti) "Introduction mathématique ŕ la mécanique des fluide". Atunci, prezenţa românilor în ştiinţă şi tehnică conta, în Europa şi în lume. Astăzi, românii care contează sunt mai mult pe afară.

Guvernanţii de azi, care ignoră expertiza şi competenţa, ne promit că alegem "răul mai mic". Cum oare? După propria lor apreciere, lovind în drepturile şi libertăţile oamenilor. E cazul să ne reamintim: un bine mai mare împotriva drepturilor individuale a fost promisiunea comunismului devenită un cancer. Pe bună dreptate, ziariştii, exprimând starea generală a oamenilor, întreabă: "Care e totuşi soluţia?".

Soluţia nu poate fi alta decât aceea de a restabili, printr-o reală competenţă, încrederea în actul de guvernare. Când asupra noastră s-a abătut un necaz atât de mare şi pericolele continuă să ne împresoare, soluţia este politică şi este soluţia de consens. Un Guvern care şi-a arătat atât incompetenţa cât şi cinismul, aducând ţara dintr-o situaţie îngrijorătoare într-una de-a dreptul rea, nu mai poate insufla încrederea cu care să ieşim din necaz. Bune să fi fost soluţiile propuse - deşi n-au fost şi nu sunt - şi tot nu puteam ajunge la rezultatul dorit. Repet, lipseşte esenţialul: competenţa şi încrederea.

×
Subiecte în articol: editorial